tatowy 17.09.2007 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Gdzie mogę znaleźć jakąś normę ,wytyczne, bóg wie co.Dotyczące budowykanalizacji metodą bezwykopową.Jaka odległość od budynku.Jedyna normaEN-12889, jaką znalazłem ,nic takiego nie zawiera.Pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
larix 18.09.2007 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Sądzę że warunki takie jak głębokość czy odległość od budynków powinny być niezależne od technologii robót. Chodzi o to że konsekwencje np awarii lub naprawy są takie same. Ale mogę się mylić Normy istotnie nie nadążają za rozwojem technologii i PN-EN 12889:2003 jest praktycznie jedyna, a do tego niewiele mówi (w zasadzie jest to opis różnych metod bezwykopowych). spróbuj dowiedzieć się coś w firmach które stosują takie technologie np http://www.nawitel.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 18.09.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Metoda bezwykopowa??? Jaka too budowa kanalizy? Na slupach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
larix 18.09.2007 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 "bezwykopowa" - chodzi o to że nie stosuje się tradycyjnych liniowych wykopów otwartych. Przewód wprawadza się za pomocą przewiertu lub przeciskania, przy czym powierzchnia nad przewodem pozostaje nienaruszona (razem z tym wszystkim co na powierzchni np drogą, rzeką itd). Zależnie od technologii czasami jakiś punktowy wykop (szyb) może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 19.09.2007 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 ja wiem tylko tyle, ze to drogiedla standardowych warunków raczej nieopłacalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts