Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sosny

Recommended Posts

Ze mnie na razie ogrodnik - teoretyk :D, ale czytałam w kilku mądrych gazetkach, że pod drzewami iglastymi (takimi większymi) bardzo dobrze rosną różaneczniki (rododendrony). Jest to dla nich podobno wymarzone miejsce: zacienione, ale nie całkiem, wilgotne i o odpowiednim odczynie gleby. No i wygląda to pięknie...

Może ktoś z forumowiczów to sprawdził?

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ewa nie przesadzaj już rododendronów bo są to rośliny zimozielone i przez uszkodzone korzenie zimą podczas odwilży nie będą w stanie pobrać niezbędnej do przetrwania wody.Rododendrony nawet te bez uszkodzonych korzeni bardzo często padają ofiarami tzw suszy fizjologicznej a winne są temu nasze mroźne wiatry i mała wilgotność pow. zimą.

W sprawie sosen to jest tylko jeden gatunek który bez "męczenia" i to już w młodym wieku wygląda jak taki z wydmy jest to PINUS EDULIS po naszemu sosna pinia ale nie widziałam jej w ofercie żadnej ze szkółek nie mają jej nawet Bracia Dębscy.Jej dodatkowa zaleta to to że b.szybko rośnie ale nie wiem gdzie ją można kupić więc chyba nie pomogłam

Weyn.rob masz rację co do nazwy sosny piniowej :oops: ale zasugerowałam się tym że mam znajomych w Stanach i u nich orzeszki piniowe robi się właśnie z pinus edulis.A sosna to piękna widziałam zdjęcia z ich ogrodu i z tego co mi mówili wynika że nie jest wrażliwa na niskie temperatury.Za pomyłkę przepraszam :oops: ale pamięć ludzka-ulotna rzecz.....

pozdr

To znowu ja pinus edulis(PINION-to lokalna nazwa) to nie jest pinus colorado-ta występuje przy granicy z Meksykiem i jest "ciepłolubna". Moi znajomi mieszkają w Warsaw(tak tak jest druga Warszawa)to miasto koło Chicago a więc niedaleko granicy z Kanadą i klimat mają podobny do naszego.Za poprzednią pomyłkę jeszcze raz przepraszam.HEYA

Bardzo miło mi jest :D że mogę podyskutować z kimś o dużej wiedzy w temacie ogrodnictwa(to moja wielka pasja od kilkunastu lat)Mnie też się nie podoba nazwa pinion(ale nie ja ją nadawałam),edulis(jadalna)też nie jest za ładna w odróżnieniu od wyglądu sosny.

Pinus colorado(red pine) szukaj na

http://www.longcamp.com/botany.html

ostatnia w tabeli na samym dole.

Zagłębiliśmy się strasznie w systematykę i nomenklaturę a przedmówcom chyba nie o to chodziło.

Jednym słowem pinus edulis jest bardzo ładną nieforemnie rosnącą sosną i sama czekam na jej pojawienie się w polskich szkółkach.Może jest dostępna za naszą południową lub zachodnią granicą-jeśli ktoś ją tam spotka to polecam-moim zdaniem jest śliczna i b.oryginalna.pozdr

Jak już wcześniej napisałam to moje hobby tak więc mogę się mylić ale po to chyba powstało forum żeby niedoinformowani(jak ja) mogli się czegoś nauczyć od tych którzy"są w temacie".Wobec powyższego proszę jeszcze o odpowiedź na pytanie czy rhododendron luteum to jest azalia pontyjska(żółte wspaniale pachnące kwiaty).Nabyłam r. luteum latem i nie miałam okazji przekonać się jak kwitnie-sprzedawca zaklinał się że to jest to samo.W moich "źródłach" nie znalazłam odpowiedzi a bardzo mi zależy żeby pachniała.Pozdrow.

Gość weyn.rob

przykro mi ale rhododendron luteum to różanecznik-bez bliżej określonej nazwy-powiedzmy luteum - żółty

Rhododendron ponticum (=R.flavum)-azalia pontyjska-o silnym zapachu

różnica polega na intensywności barwy i co najważniejsze zapachu

wniosek-sprzedawca jest albo oszustem albo mało wie na w.w. temat

i wyznaje pewnie zasadę że klient ma kupić "to co chce a nie to co jest"

co do tematu z sosnami to nie odbieraj moich uwag za "czepianie się"-lubię konkretne informacje

a jeżeli mogłem ci w czymś pomóc to jest mi bardzo miło

pozdrawiam

• 1 month później...