Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze -do dziennika budowy- Kastor

scooby

Recommended Posts

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Scooby

gratuluję początku

A gdy "wyjdziesz z ziemi" - to dopiero się będziesz cieszył, mówię Ci

Fajne masz te krzaki i drzewa przy działce. U mnie łyse pole...

pozdrawiam

Zakrzewianka

dzieki , a co do krzakow to drzewa moze i ok mozna fajnie wkmponowac w przyszłosci ale jesli chodzi o granice z sosiadem to nie ma ta wogole plotu , tz był bardzo bardzo dawno ale bez(krzaki)go zniszczyly ale walcze z tym popsikalem randapem i wszystko uschlo i juz nie kwitnie, moze na wiosne krzaki beda wykopane z tej strony i zrobi sie płot jak dojde doporozumienia z sąsiadem ($) ;)

krys1

Dziekuje za dobre rady (dobrze jak ktos co juz wybudowal mówi na co zwracac uwage) bo wtedy wiem na co przymykac oczy a na co nie!

Do przudu budowa idzie ale ta jesienna aura :/

I

Kanalize to przypilnuje! hmm ale o peszlach iprzepustach na kable nikt nic mi nie mówil z ekipy hmm a do kominka to nawet nie wiem o co chodzi krys1 ?

W poniedzialek bedzie kierbud ufff (mam nowego kierbuda tak apropo, tamten nawet nie zdązył wykonac zadnego wpisu )

jeżeli będziesz miał kominek to musisz jakoś dostarczyć mu powietrze bo będzie mocno "ssał" z pokoju. Trochę możesz poczytać tu http://forum.muratordom.pl/post2047686.htm?highlight=rura%20kominka#2047686

a przepusty my robiliśmy też pod kable bo przyda się np. zasilanie bramy, domofon

jak ci zrobią kanalizę to zrób przed zasypaniem test: wlej do wyprowadzonej rury określoną ilość wody np. 2 litry, tylko dokładnie zmierz, podstaw czyste naczynie na wylocie i sprawdź czy wypłyną te dwa litry (może być troszkę mniej i pamiętaj, że przy małych spadkach na rurze 160 ten wypływ trochę musi potrwać 20-30 min. Pozdrawiam

hyyy! o tym to juz wogole nie wiedzialem!! myslalem ze wystarczy sam dolot z komina wentylacyjnego:| a to ci dopiero wykonawca nic mi o tym nie mówil! czyli rura okolo 150mm i w piasku zageszczonym... hmm to beda musieli kuc sciane fundamentowa bo nie zostawili na to przepustu wrrr a to wilgoc nie bedzie wchodzic przez takie luki w fundamecie?

krys1 moja budowa dopiero ruszyla i czuje ze sie zmeczysz tymi podpowiedziami ;) ale wierze w ciebie;)

Rura będzie przechodzić przez fundament, zatem nie powinno być problemów. Trzeba odpowiednio zakleić dziurę, a na to dasz przecież ocieplenie i będzie ok. U mnie też tak jest. Ważne, aby rura znajdowała się pod pierwszą warstwą betonu, tzw. chudziakiem.

A tak ogólnie, to okazałay ten twój dom! Powodzenia :wink:

Pzdr.

Witam. :p

jestem zainteresowany budową domu Kastor. Właśnie kupiliśmy ten sam projekt - bardzo nam się podoba i od wiosny zamierzamy rozpocząć budowę. teraz zaczniemy załatwiać same niebędne formalności.

Daj znać ile wynosił stan zerowy i ile odbiegał od szacunku.

pozdrawiam

:D

b10 mam na górze, w projekcie byl b20 15cm ale we wszystkich innych projektach jest b10 i 10cm i kierbud tak kazal mi zrobic, bo po tym sie chodzi a nie jezdzi czolgeim...

To ciesze sie bardzo ze budujesz kastora :D

http://forum.muratordom.pl/przyszly-dom-kamili-i-radka-kastor,t91869.htm

zajzyj tu , kamila i radek juz od wiosny dzialaja :p ale gonie ich...bo za dachem 3 miesiace czekaja :(

wlasnie nie wliczylem bo u mnie to troszke inaczej jest z tym...na działce ktorej buduje rowniez mieszkam juz, stary domek obok nowego domku. I wszytskie przylacza juz własciwie mam. ale np prad mam nadpowietrznie i zmieniłem ze bedzie skrzynka w granicy dzialki za to zapłąciłem juz zaliczke 1100zł i moze do konca grudnia bedzie...ale to i tak bedzie kłopot bo kto bedzie kopal row zima do budynku:|

razem za ten prad nie pamietam ile wyjdzie ale pewnie 2,5tys. wode tez juz mam z liczniikiem ale trzeba okolo 30m wykopac do nowegodomu. gaz to tez tylko rozdzial instalacji... i moze na tym zaoszczedzilem? muriel a gdzie moge obejzec twoja szczególowa wycene zero? bo w dzienniku nie widze.

ty troszke wiecej piasku mialąs 400ton a ja 90 bo spod zasypalem tym z fundamentow... i wiecej bloczkow chyba? ja mialem 1500razemM6.

no tak, ja za sam piach mam 7500, to by była ta różnica...

wrzuciłam podsumowanie do dziennika jakby co

daj znać jak się kierbud spisuje, widziałam kilka uwag w stylu "kierbud powiedział", "kierbud stwierdził", co oznaczałoby generalnie, że.... jest :wink: czyli notujemy postępy w odniesieniu do poprzedniego.... ale jak Twoje wrażenia ze współpracy?

Hej muriel.

No fakt piasek, ja wsumie moglem 200ton wsypac ale zaoszczedzolem bo na spod dałęm taka mieszana ziemie z wykopu fundfamentow, ale chyba niczym to nie grozi.

a co do kierbuda to ok nawet wykonawca go pochwalil ze strasznie dlugo był (hmm moze dlatego ze pierwszy raz u mnie) ale ten kierbud ejst chyba od ciebie? Pan Leonard K.? juz sie gubie od kogo go mam :p

ale wiesz ostatnio pisałem ze przez law od komina(która jest wyzej od ławy domu bo w pospolce) i nawet zadnego zbrojenia nie było pod fundament pod komin:| a pod wszystkie inne slupy dawali. a pod komin ponoc nie musi byc. i kierbud tez kiwnol ze nie musi byc...wrr