Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze -do dziennika budowy- Kastor

scooby

Recommended Posts

Muriel, spytaj sie dokłądnie czy masz z rozłądunkiem czy bez...mój wszytsko wiezacy ciesla zamawia ponoc zawsze tam a zadzwonił mi godzine przed ze bez rozłądunku i kata mam zalatwiac... bez kata wyszlo mniie drozej iwiecej bólu, ale wiem ze nastepny taki jego wymysl bylby bezplatny i bez bólu..

zakrzewionko ty to widze masz temperamant:p a nie wciskali ci kitu ze tak przy rozładunku sie juz dzieje?

oby jutro nie padało....:( bo jak tak dalej pojdzie to mi wiezba zgnije :|

a cisla powiedział ze moze tak lezec i nic sie nie stanie :/

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kazałam odesłać, bo złamało się na sęku. Kolejna zlamana krokiew zdyskwalifikowała nie tylko ten transport, ale i cały tartak :evil:

scooby wrzuć tę więźbę na coś. Zwłaszcza, że nie jma przekładek. U mnie po 2 miesiącach, pomimo przekładek i związania taśmą część łat już się powykręcała i dekarze odrzucili je jako odpad. Może sobie pergolę zrobię :roll:

witam scooby. my na dach kładziemy ceramikę(średzka falista) Robena "jesienny liść", mialem mieszane uczucia co do tej dachówki, ale moj dekarz powiedział ze mam sie nie zastanawiać bo dobra dachówka i jeszcze nie miał z nią problemu. poza tym dal mi adresy domów z ta dachówka no i sie przekonałem - jest ładna i ludzie tez są zadowoleni. kładzie ja juz od trzech lat i jest zadowolony. ja płaciłem za dachówkę 8 miesięcy temu wiec trochę taniej bo 3,20zl/szt (na m2 wyliczonych jest 12,7szt). obecna cena tej dachówki to 3,40 - 3,48zl/szt. jak mówiłem różnica niewielka. pozdrawiam serdecznie, dzialaj dalej! (wklej zdjęcia z wylewki stropu) hej!

wow co to za cena!!! teraz to po tyle ejst cementowa dahcóka ;/ pokic o jak dostaje wyceny dachu to raczej zdecyduje sie na cementowa:( ale w tym tyg musze robena tez wycenic i zobaczymy ... a ile ci wyszlo wszystko? tz materialy na dach? rynny okna itp? okzapodam fotki stropu, tylko ty tez pokaz wiezbe...! ;p

czesc Scooby, patrze na Twoje zdjęcia i widzę , ze beton masz wylewany na to żelastwo, które leży bezpośrednio na ziemi tzn w wykopie, a u niektórych widać, że wykop jest wyłożonyn folią. Ma to jakieś znaczenie? My robimy tak, jak Ty, nasz murarz powiedział, że bez folii jest lepiej, bo sa problemy z narożnikami , problem z zawinięciem folii, że wygląda dobrze, ale może gromadzic się woda, jakoś tak gadal.

tez ten temat przerabialem wtedy. prawidlowo powinien byc tz podbeton czyli okolo 10cm betonu b7,5 i dopiero na to zbrojenie i b20 ale to zalezy od gruntu, i mozna zaoszczedzic na tym b7,5 jak nie masz wody i ladny piasek to zbrojenie mozesz klasc tak jak ja na cegle pelna`, poprostu zeby nie lezalo i mieszalo sie z piaskiem to zbrojenie.

witam,

od wiosny planujemy rozpoczęcie budowy- zainteresował mnie temat podniesienia ściany. Mógłbyś podać o ile zwiększyła się powierzchnia poddasza i jak obecnie będzie ono wyglądało. zastanawiam się co będzie korzystniejsze podwyższenie ściany, czy zmiana kątu nachylenia dachu?

ja radek i kamila eksperymentujemy ani podniesli kat dachu a ja scianke.

zrobilem tak bo uwzam ze jak podniose kat dachu do do takiego parterowego domku ten dach moze wydwac sie mega wysoki bo o ile sie nie myle to chyba nawet o metr wyzszy sie robi albo nawet ponad...

ja podnioslem o jeden bloczek czyli o 25xm plus na to wieniec idzie. czyli 50cm odejmujac posadzke bede mial 40cm na czysto. a ile zyskam to jeszcze nikt tego nie mierzyl:| nie mialem czasu przysiasc i sie pobawic z liczeniem bo to sie mierzy od 1.9m...

w srode zalewaja ten wieniec i w czwartek chcialbym jzu ciesle widziec, bo snieg juz tuz tuz:(

a co do wyceny stanu zero to zrobie jak skoncza bo jeszcze nie skonczyli i stale cos trzeba dokupowac...

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

A witam cie muriel :p

u mnie smętnie.... ciesla mial wejsc a zrobil tylko murłaty no i nic wiecej ciagle tylko słyszeze bedzie bedzie... w umowe ma ze do konca kwietnia skonczy wiec pewnie w marcu zacznie jak zrobi sie troszke cieplej...(do konca kwietnia ma byc ułozona doachowka juz)

teraz staja same mury i strop a na nim lezy snieg... na wiosne to wszytsko bedzie to[niec i do srodka ehh(choc bede sie staral odsneizac strop) wsumie zima dopiero sie zaczyna taka prawdziwa a ja juz chce wiosne bo wiosna to ruszam pelna para juz tak sobie przemyslalem i bedzie sie działo:p bo teraz np juz 2ekipy bede mogly byc na raz na budowie albo i 3 wiec od wiosny bedzie postepowo.

a widze ze martwisz sie ze ciesla nie odbiera tel. 2 dni, mij to potrafi tydzien...zobaczymy co w marcu bedzie....terazto wkurzamnie ta bezczynnosc...

w tym tygodniu zamawiam dachówke. ladna ciemna czerwien winna:p

a jak z twoimi pracami? jakie plany?

pozdrawiam cieplo!!! ps, tego najmniejszego tez :p