Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacyjne pustaki ceramiczne a obmurowanie cegłą

Recommended Posts

W projekcie mam kominy wentylacyjne z pustaków ceramicznych obudowane cegłą pełną grubości 6cm.

Czemu służy to obmurowanie cegłą pełną czy tylko celem wymurowania główki komina nad dachem?

Czy same pustaki wentylacyjne mogą być wmurowane w ścianę bez obudowania cegłą pełną.

może by tak najpierw w projekt spojrzeć ..????????

Naprawdę....ale odkrywcze ja patrzę od kilku miesięcy.

W projekcie mam tak...... że w trzech miejscach w scianie nosnej są pojedyńcze kanały wentylacyjne zakończone na dachu rurą stalową fi 160cm.

W projekcie mam..... że mają to być pustaki ceramiczne obmurowane cegla pełna 6cm.

W projekcie mam.....scianę 2W z Porothermu 25cm.

W pojekcie mam.....że lawy fundamentowe pod kanały wentylacyjne mają 24cm czyli tyle co ściana fundamentowa z bloczków.

W projekcie mam że 1 kanał wentylacyjny wentyluje łazienkę na podaszu uzytkowym 1 kanała wentyluje salon na parterze 2 lazienke na parterze.

Czemu pytam o obmurowanie bo nie wiem jak obmurować pustak ceramiczny 19x19cm ceglą 6cm na scianie fundamentowej 24cm?

Murowac ceglą na sztorc czyli pustak+zaprawa+cegła 19cmx2cmx6cm to daje

28cm. Czyli ściana w tym miejscu bedzie wystawać nie da się zlicować z resztą sciany.

W projeckie Archonu nie jest napisane jak przejść rurą stalową fi 160cm przez pokrycie z dachówki.

Konstruktorzy Archonu telefonicznie też nie widzą jak to wykonać. .

... Czemu służy to obmurowanie cegłą pełną czy tylko celem wymurowania główki komina nad dachem?

nie tylko

obmurowanie zabezpiecza (w przypadku wykonania mało dokładnych spoin wkładu) - przed zadymieniem wnętrza

w przypadku pożaru sadzy w kominie wkład z duzym prawdopodobieństwem popęka - więc zabezpiecza równiez przed pożarem domu

... Czy same pustaki wentylacyjne mogą być wmurowane w ścianę bez obudowania cegłą pełną.

jesli sciana jest z pełnej ceramiki lub silikatów to pustaki wentylacyjne mogą być wmurowane

w sciane bez obudowania cegłą pełną - moim zdaniem ...

... Czemu służy to obmurowanie cegłą pełną czy tylko celem wymurowania główki komina nad dachem?

nie tylko

obmurowanie zabezpiecza (w przypadku wykonania mało dokładnych spoin wkładu) - przed zadymieniem wnętrza

w przypadku pożaru sadzy w kominie wkład z duzym prawdopodobieństwem popęka - więc zabezpiecza równiez przed pożarem domu

... Czy same pustaki wentylacyjne mogą być wmurowane w ścianę bez obudowania cegłą pełną.

jesli sciana jest z pełnej ceramiki lub silikatów to pustaki wentylacyjne mogą być wmurowane

w sciane bez obudowania cegłą pełną - moim zdaniem ...

Tak tak ale ja pytam o kanały wentylacyjne a nie spalinowe.

A co to jest pełna ceramika?

wiesz, co ja mam kanały wentylacyjne z kształtek, normalnie wymurowane, a na poddaszu zaraz pod dachem zrobiona jest solidna kosntrukcja spawana z profili i na tej konstrukcji jest murowana cegła ręcznie formowana stanowiąca zewnętrzne wykończenie komina. według mnie i majsta jest oki, z reszta czemu miało by nie być.

Tak tak ale ja pytam o kanały wentylacyjne a nie spalinowe.

A co to jest pełna ceramika?

kominiarze traktują kanały wentylacjne jak spalinowe /dlatego ze w przeszłości czesto dochodziło do samowolnych przeróbek - w których własciciel domu czy najemca podłączali np w sroga zime dodatkowy piecyk w wolny kanał wentylacyjny- i dochodziło do pozarów/

ceramika pełna to np. cegła pełna /nie dziurawka, kratówka czy porotherm - które nie gwarantują szczelności przewodów/

wiesz, co ja mam kanały wentylacyjne z kształtek, normalnie wymurowane, a na poddaszu zaraz pod dachem zrobiona jest solidna kosntrukcja spawana z profili i na tej konstrukcji jest murowana cegła ręcznie formowana stanowiąca zewnętrzne wykończenie komina. według mnie i majsta jest oki, z reszta czemu miało by nie być.

Na czym jest oparata ta spawana konstrukcja?

może by tak najpierw w projekt spojrzeć ..????????

Naprawdę....ale odkrywcze ja patrzę od kilku miesięcy.

W projekcie mam tak...... że w trzech miejscach w scianie nosnej są pojedyńcze kanały wentylacyjne zakończone na dachu rurą stalową fi 160cm.

W projekcie mam..... że mają to być pustaki ceramiczne obmurowane cegla pełna 6cm.

W projekcie mam.....scianę 2W z Porothermu 25cm.

W pojekcie mam.....że lawy fundamentowe pod kanały wentylacyjne mają 24cm czyli tyle co ściana fundamentowa z bloczków.

W projekcie mam że 1 kanał wentylacyjny wentyluje łazienkę na podaszu uzytkowym 1 kanała wentyluje salon na parterze 2 lazienke na parterze.

Czemu pytam o obmurowanie bo nie wiem jak obmurować pustak ceramiczny 19x19cm ceglą 6cm na scianie fundamentowej 24cm?

Murowac ceglą na sztorc czyli pustak+zaprawa+cegła 19cmx2cmx6cm to daje

28cm. Czyli ściana w tym miejscu bedzie wystawać nie da się zlicować z resztą sciany.

W projeckie Archonu nie jest napisane jak przejść rurą stalową fi 160cm przez pokrycie z dachówki.

Konstruktorzy Archonu telefonicznie też nie widzą jak to wykonać. .

znaczy się nie komin tylko kanały wentylacyjne w ścianie . U mnie ściana 2 w z MAX-a pustaki wentylacyjne wmurowane bez obmurówek pełną . Przejście przez dach dachówką przelotową lub zakończenie rura spiro i kominek wentylacyjny .

znaczy się nie komin tylko kanały wentylacyjne w ścianie . U mnie ściana 2 w z MAX-a pustaki wentylacyjne wmurowane bez obmurówek pełną . Przejście przez dach dachówką przelotową lub zakończenie rura spiro i kominek wentylacyjny .

A masz jakieś doświadczenia w dachówką przelotową. Jak jest szczelność dachówki przelotwej w której siedzi stalowa rura.

Kominki wentylacyjne tak naprawdę służą do odpowietrzenia instalacji sanitarnej a nie zakończenia kanału wentylacyjnego.

W projekcie mam kominy wentylacyjne z pustaków ceramicznych obudowane cegłą pełną grubości 6cm.

Czemu służy to obmurowanie cegłą pełną czy tylko celem wymurowania główki komina nad dachem?

Czy same pustaki wentylacyjne mogą być wmurowane w ścianę bez obudowania cegłą pełną.

Ja w swoim projekcie mam dokładnie tak samo tzn. pustaki wentylacyjne obmurowane pełną cegłą. Z cegieł zrezygnowałem bo nic widzę ich zasadności.

Pozdrawiam

Ja w swoim projekcie mam dokładnie tak samo tzn. pustaki wentylacyjne obmurowane pełną cegłą. Z cegieł zrezygnowałem bo nic widzę ich zasadności.

Pozdrawiam

A jak wykończysz główkę komina nad dachem.

dachówkę przelotową mam , rura jeszcze w niej nie siedzi więc na temat szczelności nic nie powiem .

Co do kominków to poczytaj tu

http://www.kloeber-home.de/pl/products.php?req=125

Te kominki znam. Niestety po kilku latach kominki te znacznie się różnią kolorystycznie od dachówki oryginalnej.

A jakiej firmy masz dachówke przelotową czy Klober

Pozdrawiam

A jak wykończysz główkę komina nad dachem.

Oczywiście "same" pustaki wentylacyjne będą tylko na parterze, od stropu będą już obmurowane cegłami, tak by ponad dach wystawał przyzwoity komin. Chyba, że można jeszcze wyżej zacząć obmurowywanie cegłami, tak by na poddaszu nie tracić na nie miejsca, tylko jak je oprzeć??

Pozdrawiam