odaro 17.09.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 W projekcie mam kominy wentylacyjne z pustaków ceramicznych obudowane cegłą pełną grubości 6cm. Czemu służy to obmurowanie cegłą pełną czy tylko celem wymurowania główki komina nad dachem? Czy same pustaki wentylacyjne mogą być wmurowane w ścianę bez obudowania cegłą pełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 18.09.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Tylko na górze. Nie ma potrzeby obudowywana na całej wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 18.09.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 może by tak najpierw w projekt spojrzeć ..???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 18.09.2007 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 może by tak najpierw w projekt spojrzeć ..???????? Naprawdę....ale odkrywcze ja patrzę od kilku miesięcy. W projekcie mam tak...... że w trzech miejscach w scianie nosnej są pojedyńcze kanały wentylacyjne zakończone na dachu rurą stalową fi 160cm. W projekcie mam..... że mają to być pustaki ceramiczne obmurowane cegla pełna 6cm. W projekcie mam.....scianę 2W z Porothermu 25cm. W pojekcie mam.....że lawy fundamentowe pod kanały wentylacyjne mają 24cm czyli tyle co ściana fundamentowa z bloczków. W projekcie mam że 1 kanał wentylacyjny wentyluje łazienkę na podaszu uzytkowym 1 kanała wentyluje salon na parterze 2 lazienke na parterze. Czemu pytam o obmurowanie bo nie wiem jak obmurować pustak ceramiczny 19x19cm ceglą 6cm na scianie fundamentowej 24cm? Murowac ceglą na sztorc czyli pustak+zaprawa+cegła 19cmx2cmx6cm to daje 28cm. Czyli ściana w tym miejscu bedzie wystawać nie da się zlicować z resztą sciany. W projeckie Archonu nie jest napisane jak przejść rurą stalową fi 160cm przez pokrycie z dachówki. Konstruktorzy Archonu telefonicznie też nie widzą jak to wykonać. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.09.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 ... Czemu służy to obmurowanie cegłą pełną czy tylko celem wymurowania główki komina nad dachem? nie tylko obmurowanie zabezpiecza (w przypadku wykonania mało dokładnych spoin wkładu) - przed zadymieniem wnętrza w przypadku pożaru sadzy w kominie wkład z duzym prawdopodobieństwem popęka - więc zabezpiecza równiez przed pożarem domu ... Czy same pustaki wentylacyjne mogą być wmurowane w ścianę bez obudowania cegłą pełną. jesli sciana jest z pełnej ceramiki lub silikatów to pustaki wentylacyjne mogą być wmurowane w sciane bez obudowania cegłą pełną - moim zdaniem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 18.09.2007 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 ... Czemu służy to obmurowanie cegłą pełną czy tylko celem wymurowania główki komina nad dachem? nie tylko obmurowanie zabezpiecza (w przypadku wykonania mało dokładnych spoin wkładu) - przed zadymieniem wnętrza w przypadku pożaru sadzy w kominie wkład z duzym prawdopodobieństwem popęka - więc zabezpiecza równiez przed pożarem domu ... Czy same pustaki wentylacyjne mogą być wmurowane w ścianę bez obudowania cegłą pełną. jesli sciana jest z pełnej ceramiki lub silikatów to pustaki wentylacyjne mogą być wmurowane w sciane bez obudowania cegłą pełną - moim zdaniem ... Tak tak ale ja pytam o kanały wentylacyjne a nie spalinowe. A co to jest pełna ceramika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 18.09.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 wiesz, co ja mam kanały wentylacyjne z kształtek, normalnie wymurowane, a na poddaszu zaraz pod dachem zrobiona jest solidna kosntrukcja spawana z profili i na tej konstrukcji jest murowana cegła ręcznie formowana stanowiąca zewnętrzne wykończenie komina. według mnie i majsta jest oki, z reszta czemu miało by nie być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.09.2007 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Tak tak ale ja pytam o kanały wentylacyjne a nie spalinowe. A co to jest pełna ceramika? kominiarze traktują kanały wentylacjne jak spalinowe /dlatego ze w przeszłości czesto dochodziło do samowolnych przeróbek - w których własciciel domu czy najemca podłączali np w sroga zime dodatkowy piecyk w wolny kanał wentylacyjny- i dochodziło do pozarów/ ceramika pełna to np. cegła pełna /nie dziurawka, kratówka czy porotherm - które nie gwarantują szczelności przewodów/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 18.09.2007 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 ceramika pełna to np. cegła pełna /nie dziurawka, kratówka czy porotherm - które nie gwarantują szczelności przewodów/ No właśnie a ja mam Porotherm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 18.09.2007 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 wiesz, co ja mam kanały wentylacyjne z kształtek, normalnie wymurowane, a na poddaszu zaraz pod dachem zrobiona jest solidna kosntrukcja spawana z profili i na tej konstrukcji jest murowana cegła ręcznie formowana stanowiąca zewnętrzne wykończenie komina. według mnie i majsta jest oki, z reszta czemu miało by nie być. Na czym jest oparata ta spawana konstrukcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 18.09.2007 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 hmmmm, trudne pytanie, jak się trochę odrobie to poszukam zdjęcie i wstawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 18.09.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 może by tak najpierw w projekt spojrzeć ..???????? Naprawdę....ale odkrywcze ja patrzę od kilku miesięcy. W projekcie mam tak...... że w trzech miejscach w scianie nosnej są pojedyńcze kanały wentylacyjne zakończone na dachu rurą stalową fi 160cm. W projekcie mam..... że mają to być pustaki ceramiczne obmurowane cegla pełna 6cm. W projekcie mam.....scianę 2W z Porothermu 25cm. W pojekcie mam.....że lawy fundamentowe pod kanały wentylacyjne mają 24cm czyli tyle co ściana fundamentowa z bloczków. W projekcie mam że 1 kanał wentylacyjny wentyluje łazienkę na podaszu uzytkowym 1 kanała wentyluje salon na parterze 2 lazienke na parterze. Czemu pytam o obmurowanie bo nie wiem jak obmurować pustak ceramiczny 19x19cm ceglą 6cm na scianie fundamentowej 24cm? Murowac ceglą na sztorc czyli pustak+zaprawa+cegła 19cmx2cmx6cm to daje 28cm. Czyli ściana w tym miejscu bedzie wystawać nie da się zlicować z resztą sciany. W projeckie Archonu nie jest napisane jak przejść rurą stalową fi 160cm przez pokrycie z dachówki. Konstruktorzy Archonu telefonicznie też nie widzą jak to wykonać. . znaczy się nie komin tylko kanały wentylacyjne w ścianie . U mnie ściana 2 w z MAX-a pustaki wentylacyjne wmurowane bez obmurówek pełną . Przejście przez dach dachówką przelotową lub zakończenie rura spiro i kominek wentylacyjny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 18.09.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 o znalazłam zdjęcie http://www.oranje.com.pl/murator/konstrukjca.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 18.09.2007 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 znaczy się nie komin tylko kanały wentylacyjne w ścianie . U mnie ściana 2 w z MAX-a pustaki wentylacyjne wmurowane bez obmurówek pełną . Przejście przez dach dachówką przelotową lub zakończenie rura spiro i kominek wentylacyjny . A masz jakieś doświadczenia w dachówką przelotową. Jak jest szczelność dachówki przelotwej w której siedzi stalowa rura. Kominki wentylacyjne tak naprawdę służą do odpowietrzenia instalacji sanitarnej a nie zakończenia kanału wentylacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 18.09.2007 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 dachówkę przelotową mam , rura jeszcze w niej nie siedzi więc na temat szczelności nic nie powiem . Co do kominków to poczytaj tuhttp://www.kloeber-home.de/pl/products.php?req=125 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markiz 18.09.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 W projekcie mam kominy wentylacyjne z pustaków ceramicznych obudowane cegłą pełną grubości 6cm. Czemu służy to obmurowanie cegłą pełną czy tylko celem wymurowania główki komina nad dachem? Czy same pustaki wentylacyjne mogą być wmurowane w ścianę bez obudowania cegłą pełną. Ja w swoim projekcie mam dokładnie tak samo tzn. pustaki wentylacyjne obmurowane pełną cegłą. Z cegieł zrezygnowałem bo nic widzę ich zasadności. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 18.09.2007 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 W projekcie mam kominy wentylacyjne z pustaków ceramicznych obudowane cegłą pełną grubości 6cm. Czemu służy to obmurowanie cegłą pełną czy tylko celem wymurowania główki komina nad dachem? Czy same pustaki wentylacyjne mogą być wmurowane w ścianę bez obudowania cegłą pełną. Ja w swoim projekcie mam dokładnie tak samo tzn. pustaki wentylacyjne obmurowane pełną cegłą. Z cegieł zrezygnowałem bo nic widzę ich zasadności. Pozdrawiam A jak wykończysz główkę komina nad dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 18.09.2007 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 dachówkę przelotową mam , rura jeszcze w niej nie siedzi więc na temat szczelności nic nie powiem . Co do kominków to poczytaj tu http://www.kloeber-home.de/pl/products.php?req=125 Te kominki znam. Niestety po kilku latach kominki te znacznie się różnią kolorystycznie od dachówki oryginalnej. A jakiej firmy masz dachówke przelotową czy Klober Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 18.09.2007 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 o znalazłam zdjęcie http://www.oranje.com.pl/murator/konstrukjca.JPG A jakie masz pustaki wentylacyjne ceramiczne czy keramzytowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markiz 18.09.2007 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 W projekcie mam kominy wentylacyjne z pustaków ceramicznych obudowane cegłą pełną grubości 6cm. Czemu służy to obmurowanie cegłą pełną czy tylko celem wymurowania główki komina nad dachem? Czy same pustaki wentylacyjne mogą być wmurowane w ścianę bez obudowania cegłą pełną. Ja w swoim projekcie mam dokładnie tak samo tzn. pustaki wentylacyjne obmurowane pełną cegłą. Z cegieł zrezygnowałem bo nic widzę ich zasadności. Pozdrawiam A jak wykończysz główkę komina nad dachem. Oczywiście "same" pustaki wentylacyjne będą tylko na parterze, od stropu będą już obmurowane cegłami, tak by ponad dach wystawał przyzwoity komin. Chyba, że można jeszcze wyżej zacząć obmurowywanie cegłami, tak by na poddaszu nie tracić na nie miejsca, tylko jak je oprzeć?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts