Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacyjne pustaki ceramiczne a obmurowanie cegłą

Recommended Posts

dachówkę przelotową mam , rura jeszcze w niej nie siedzi więc na temat szczelności nic nie powiem .

Co do kominków to poczytaj tu

http://www.kloeber-home.de/pl/products.php?req=125

Te kominki znam. Niestety po kilku latach kominki te znacznie się różnią kolorystycznie od dachówki oryginalnej.

A jakiej firmy masz dachówke przelotową czy Klober

ja mam dachówkę Ruppa sirius miedziana anagoba i taką mam przelotową :D :D :D

odaro, no jak widać na zdjęciu to mam keramzytowe pustaki.

No właśnie widać a ja pytałem o ceramiczne a na nich to się raczej nie da zrobić takiego rusztowania.

o to pytałeś:

A jakie masz pustaki wentylacyjne ceramiczne czy keramzytowe?

no i czemu się nie da?

chociaż rozwiązanie moim zdaniem trochę za delikatne

No i mam kolejne wątpliwości.

Murarz twierdzi że komin z pustaków ceramicznych wentylacyjnych muruję się tylko do dachu. Powyżej dachu zamierza budować zamiast pustaków wentylacyjnych tylko samą cegłą klinkierową.

Czy takie rozwiązanie jest prawidłowe. W takim razie do czego są pustaki wentylacyjne.

Poza tym w ten sposób siłą rzeczy kanał okrągły zostanie ponad dachem zamieniony na kwadratowy.

• 1 year później...

Skoro temat odświeżony to i ja się dołączę - w projekcie mam komin spalinowy - ceramiczne pustaki kominowe o przewodach fi 15 obudowane cegłą pełną gr. 12 cm . Myślę że chodzi o ten pustak:

http://www.harasiuki.com.pl/pl_pustak-dymowy,41.html

Problem tylko w tym, ze mój majster nie poszerzył fundamentu pod komin. Mam 30 cm fundamentu. Czy w takim razie dawać cegłę na sztorc żeby dawała 6,5 cm czy na płask i wtedy z jednej strony murować ją na ślepej wylewce??

I czy z tego pustaka mogę zrobic przewód pod piec węglowy??[/url]

• 1 year później...

Nie będę tu dyskutował. po przeczytaniu wątku i wybudowaniu już domu mam takie zdanie:

komin powinien być obmurowany, od wnętrza domu podczas robienia wszelakich instalacji jest się czego zaczepić a przede wszystkim uniknąć przewiercenia lub nacięcia komina, a od zewnątrz przy elewacji jest sie czego zaczepić. ponad to jest szczelniejszy i mocniejszy. Kilkumetrowy komin i mur z kolei jest tak ciężki (!!!) ze musi być na fundamencie, w linii ławy poszerza się na długości np 1m o +30cm i wtedy jest pole do manewru w budowaniu komina. nie posadowił bym muru z cegły na żadnej konstrukcji, kilkaset cegieł ma taką wagę że konstrukcje może ruszyć kilka mm w dół, dla muru znaczy to ze będzie pękał. pęknięcia rozmarzają i komin się sypie

• 8 years później...

Ale jeśli pustaki wentylacyjne mają szerokość 24 cm to jak ukryć je w ścianie jeśli będą obmurowane?

Odnośnie dylatacji wentylacji - z tego co wiem jeśli przechodzi przez strop to stosujemy dylatacje (np. z 2cm styropianu), ale później normalnie murujemy już w murze na spoiny poziome i pionowe?