długi 18.09.2007 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 dachówkę przelotową mam , rura jeszcze w niej nie siedzi więc na temat szczelności nic nie powiem . Co do kominków to poczytaj tu http://www.kloeber-home.de/pl/products.php?req=125 Te kominki znam. Niestety po kilku latach kominki te znacznie się różnią kolorystycznie od dachówki oryginalnej. A jakiej firmy masz dachówke przelotową czy Klober ja mam dachówkę Ruppa sirius miedziana anagoba i taką mam przelotową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 18.09.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 odaro, no jak widać na zdjęciu to mam keramzytowe pustaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 19.09.2007 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 odaro, no jak widać na zdjęciu to mam keramzytowe pustaki. No właśnie widać a ja pytałem o ceramiczne a na nich to się raczej nie da zrobić takiego rusztowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.09.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 odaro, no jak widać na zdjęciu to mam keramzytowe pustaki. No właśnie widać a ja pytałem o ceramiczne a na nich to się raczej nie da zrobić takiego rusztowania. o to pytałeś: A jakie masz pustaki wentylacyjne ceramiczne czy keramzytowe? no i czemu się nie da? chociaż rozwiązanie moim zdaniem trochę za delikatne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 20.09.2007 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 No i mam kolejne wątpliwości. Murarz twierdzi że komin z pustaków ceramicznych wentylacyjnych muruję się tylko do dachu. Powyżej dachu zamierza budować zamiast pustaków wentylacyjnych tylko samą cegłą klinkierową. Czy takie rozwiązanie jest prawidłowe. W takim razie do czego są pustaki wentylacyjne. Poza tym w ten sposób siłą rzeczy kanał okrągły zostanie ponad dachem zamieniony na kwadratowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malachite 15.04.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Temat stary, ale dla wielu aktualny.Przewody wentylacyjne obmurowuje się cegłą aby zapobiec ewentualnym uszkodzeniom przewodów, spowodowanych np. ich przewierceniem przy próbie montażu armatury, szfek, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
so.mar 17.04.2009 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Skoro temat odświeżony to i ja się dołączę - w projekcie mam komin spalinowy - ceramiczne pustaki kominowe o przewodach fi 15 obudowane cegłą pełną gr. 12 cm . Myślę że chodzi o ten pustak: http://www.harasiuki.com.pl/pl_pustak-dymowy,41.html Problem tylko w tym, ze mój majster nie poszerzył fundamentu pod komin. Mam 30 cm fundamentu. Czy w takim razie dawać cegłę na sztorc żeby dawała 6,5 cm czy na płask i wtedy z jednej strony murować ją na ślepej wylewce??I czy z tego pustaka mogę zrobic przewód pod piec węglowy??[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr28KR 11.03.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Nie będę tu dyskutował. po przeczytaniu wątku i wybudowaniu już domu mam takie zdanie:komin powinien być obmurowany, od wnętrza domu podczas robienia wszelakich instalacji jest się czego zaczepić a przede wszystkim uniknąć przewiercenia lub nacięcia komina, a od zewnątrz przy elewacji jest sie czego zaczepić. ponad to jest szczelniejszy i mocniejszy. Kilkumetrowy komin i mur z kolei jest tak ciężki (!!!) ze musi być na fundamencie, w linii ławy poszerza się na długości np 1m o +30cm i wtedy jest pole do manewru w budowaniu komina. nie posadowił bym muru z cegły na żadnej konstrukcji, kilkaset cegieł ma taką wagę że konstrukcje może ruszyć kilka mm w dół, dla muru znaczy to ze będzie pękał. pęknięcia rozmarzają i komin się sypie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 10.09.2019 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Ale jeśli pustaki wentylacyjne mają szerokość 24 cm to jak ukryć je w ścianie jeśli będą obmurowane?Odnośnie dylatacji wentylacji - z tego co wiem jeśli przechodzi przez strop to stosujemy dylatacje (np. z 2cm styropianu), ale później normalnie murujemy już w murze na spoiny poziome i pionowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts