Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poszukiwane białe płytki cegiełki

Misiowa

Recommended Posts

krzysztoffff ja mam podwieszany kibelek obłożony mugatami z półką u góry. Szczerze mówiąc nie jest to sprawa bezproblemowa. Na górze płytek nie da się ułożyć w mijankę. Pojawia się więc kontrast: poniżej półeczki są położone w mijankę a na górze nie. Przyjrzałam się też cięciom: listwy mam cięte pok kątem 45 st, a mugaty na prosto. Zauważyłam za to, że na tych ciętych pod kątem pojawiają się częściej odpryski w miejscach cięcia, ale może to tylko przypadek. Na pocieszenie dodam, że żeby to zauważyć musiałam przeczytać Wasze posty i iść się temu przyjrzeć. Prawda jest taka, że 3 miesiące po zamieszkaniu, a w sumie ponad pół roku po położeniu płytek ja już takich rzeczy zupełnie nie dostrzegam...

• Odpowiedzi 922
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oto zdjęcia mojej ciągle jeszcze niedopieszczonej łazienki (brak czasu i finansów). Proszę więc nie zwracać uwagi na wszelkie niedomalowania, pustostan na ścianach itp. itd. Zdjęcia robione w sztucznym świetle bez korekt, żeby jak najlepiej pokazać ewentualne różnice w odcieniu płytek:

PICT1048.jpg

PICT1040.jpg

PICT1038.jpg

PICT1036.jpg

PICT1031.jpg

Panczura

Dzięki wielkie za odpowiedz i podzielenie się swoimi spostrzeżeniami.

Nie będę oryginalny jak powiem, ze również podoba mi się twoja łazienka:) szczególnie wykończenie płytek przy ścianie.

Dodanie wałka - warkocza (nie wiem jak fachowo się to nazywa) dało zaj...ty efekt.:)

Próbuje uzyskać wiedzę na temat: czy dobrze będzie wyglądał Mugat na półce.

Widzę, że masz zastrzeżenia

[cyt]Co do geberita to wiesz, pewne rzeczy wie się dopiero po fakcie...

Zastanawiam się co masz na myśli.

Już byłem przekonany do kładzenia Mugatów na półkę a ty zasiałaś mi znowu niepokój.

Warkocz nazywa się chyba fachowo 'cygarem' :D Jeśli chodzi o geberitową półeczkę to wolałabym jednak jakiś 'stylowy' (jeśli można tak powiedzieć) kibelek zamiast tej zabudowy. Ale z drugiej strony półeczkę wykorzystuję często na jakieś tam bibeloty (ten porządek to tylko na potrzeby zdjęć). Poza tym wszystko ok - nic nie cieknie, nic (jeszcze) nie trzeba było kuć, więc jeśli jesteś zdecydowany to nie mam żadnych mocnych argumentów przeciw.

monah - galeria będzie na pewno. To tylko kwestia czasu i podreperowania budżetu domowego, coby nie pokazywać pustych wnętrz...

Witam serdecznie,

od jakiegoś czasu poszukuję inspiracji do łazienki. Wybrałam kafle cegiełkę vives mugat. Ale mam dwa dylematy :(

Pierwszy to kafle na podłogę. Z Waszych łazienek bardzo podobają mi się kafle oktagonalne :)

A drugi problem to obudowanie wanny. Wanna będzie asymetryczna. Obudowanie jej cegiełkami spowoduje, że wanna stanie się kanciasta, zresztą nie wiem czy będzie to dobrze wyglądało :( Myślałam ewentualnie o mozaice na wannę.

Podpowiedzcie proszę co byście z tą wanną zrobiły.

Panczurka i Darcy Wasze łazienki są przepiękne!!!

Agulowy domek raz jeszcze dziękuję za przekierowanie mnie na ten wątek :)

Dziękuję i pozdrawiam.

Kaśka

Kachna

Witam serdecznie wszystkich miłośników Mugatów :)

Czy ktoś mógłby zaprezentować zdjęcia z dokładnym kadrem na rogi zewnętrzne i wewnętrzne?

Toczę właśnie zacięte boje z moim kafelkarzem i fajnie byłoby mu pokazać, że jednak da się :)

Wszelkie szczegóły dotyczące sposobu rozwiązania tych rogów również bardzo mile widziane.

Panczurka - moze Ty? Widzę u Ciebie na zdjęciach conajmiej kilka takich rogów, bardzo proszę w imieniu swoim i wszystkich zainteresowanych

krzysztoffff - udało się Tobie znaleźć informację nt. cięć w rogach?

Dziękuję za uwagę,

Jerzy Dąbczak :)

panczurka, widzę, że kolor ścian mamy prawie identyczny. :)

U mnie chyba o ton ciemniejszy.

Łazienka superancka, z detali szczególnie podoba mi się lustro i półeczka nad kibelkiem. Mam dzięki nim cień nadziei, że po odpowiednim dopieszczeniu moje łazienki zaczną wreszcie jakoś wyglądać. Bo na razie mam z Mugatami ciche dni.

A prysznic wymiata! Jest obłędny, zawsze o takim marzyłam! Wahałam się, czy w łazience gościnnej (4,1 x 1,9) nie zrobić na końcu pomieszczenia czegoś identycznego. Ale stanęło w końcu na wannie, bo strasznie mi jej brakuje od paru lat.

Zauważyłam też, że - podobnie jak ja - masz odwrócone dekory (podwójną fazą w dół). :D Strasznie mi to ktoś wypomniał w komentarzach na blogu, ale cóż mogłam poradzić na błąd glazurnika. Skuć? Twoja łazienka to dla mnie dowód, że drobne modyfikacje w stosunku do intencji producenta nie przynoszą ujmy. :D

Jedyne, co zmieniłabym u Ciebie, to kompakt zamiast Geberitu. Bo rzeczywiście ciężko zabudować ten stelaż. Dlatego w łazience gościnnej kazałam go podciągnąć pod sufit, a w drugiej wybrałam kompakt. Ale poza tym - bomba!

Ja również zastanawiam się nad kupnem mugatów do łazienki . Marzy mi się z szarościami na ścianie pięknym lustrem w drewnianej ciemnej i obrazami w czarnych ramach na ścianie oprawie Mam problem tylko z prysznicem. Nie podoba mi się wykafelkowanie całego. Czy ktoraś z Was odważyła się na łączenie z innymi płytkami lub ma jakieś pomysły?

Tak , ... mi też się nie podobało wykafelkowanie całego prysznica w przypadku, gdy na innych ścianach są płytki do wysokości ok. 1,20 m ...

Stąd też bardzo główkowałam, jak rozwiązać ten problem ...

No i ostatecznie mam w prysznicu dwie ogromne płyty - kafle dobrane w niemal identycznym kolorze szarym, jak ściany ...

Praktycznie tego nie widać i mam taki efekt, o jaki mi chodziło

Tak to wyglądało przed malowaniem:

http://img375.imageshack.us/img375/1869/p4290063.jpg

A tak po pomalowaniu:

http://img42.imageshack.us/img42/8158/p1260486.jpg

http://img560.imageshack.us/img560/7905/p1260487.jpg

.... Nie podoba mi się jedynie biały silikon łączący płyty ...

Miał być szary ... ale płytkarz z rozpędu położył biały ...

Na szczęście można to łatwo zmienić ...

tylko czasu cięgle brak ... :D

Pozdrawiam :)

Edytowane przez mycha73

Witam serdecznie wszystkich miłośników Mugatów :)

Czy ktoś mógłby zaprezentować zdjęcia z dokładnym kadrem na rogi zewnętrzne i wewnętrzne?

Toczę właśnie zacięte boje z moim kafelkarzem i fajnie byłoby mu pokazać, że jednak da się :)

Wszelkie szczegóły dotyczące sposobu rozwiązania tych rogów również bardzo mile widziane.

Jerzy Dąbczak :)

Postaram się pomóc :)

Nie bardzo co prawda wiem, co to rogi zewnętrzne i wewnętrzne ... ale może chodzi o to :

http://img717.imageshack.us/img717/2158/p1260484.jpg

http://img638.imageshack.us/img638/1641/p1260485v.jpg

Pomogłam choć trochę ???