arzesz 25.07.2003 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Mam pytanieCzy ktoś z Was osobiście wylewał ławy pompą?Zastanawiam się, czy mógłbym zrobić to sam z ojcem. Mamy już gotowe szalunki, zbrojenie (wszystko robione samemu).... pozostaje tylko wlać beton. Na zdjęciach wydaje się to być prostą sprawą, ale czy jest?Proszę o pilną odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 25.07.2003 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Witam. Samodzielnie zrobiłem ławy. Od wynajęcia koparki, poprzez ręczne pogłębianie i równanie wykopu, ustawianie szalunków, zbrojenie, wylewanie pompą i pielęgnacje betonu, do rozszalowania.Bardzo proste. Straszono mnie, że do pompy trzeba dwóch osób. Wziąłem brata, ale okazało się, że jeden cherlak nawet podoła...Szczególy na moich stronkach (adres w stopce).Polecam. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.07.2003 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Spoko - mój mąż robi to sam i tez pierwszy raz Tylko nie zapomnijcie o wyrównaniu, i to szybciutko p owylewaniu - beton szybko trwardnieje.... Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivo 25.07.2003 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 To byłam ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 25.07.2003 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 A nie lepiej bez pompy? Zawsze to kilka złotych oczczędności? A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.07.2003 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Nie lepiej, a już na pewno samemu. Ława fundamentowa powinna być wykonana z jednorodnej mieszanki betonowej i w miarę szybko zalana. Takie możliwosci daje pompa do betonu. Co do oszczędności to można nawet na zapałkach i soli ale w fumdamentach to bym się bał i . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 25.07.2003 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Oczywiście, że lepiej bez pompy bo taniej. Jeden warunek musi być miejsce ,aby podjechać w kilka narozników domu. Nie wyobrażam sobie przeganiania łopatą betonu. Sam zalewałem betonem przy pomocy pompy. Zadanie proste. Trochę trzęsie na boki i przyznam, że musiałem rurę trzymać mocno, może dlatego, że pompa maiał wys. 42m więc ciśnienie wysokie. Do tego padało, więc miałem całą twarz od betonu. Strop poszedł mi już dużo lepiej. Zrobisz to samodzielnie, choć ktos musi rozrzucać beton, równać i ewentualnie wibrować/ szczególnie ważne na stropie/. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 25.07.2003 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 A nie lepiej bez pompy? Zawsze to kilka złotych oczczędności? A. Gdzie Ty tu widzisz oszczędność? Pompą zalejesz w godzinę i zapłacisz za sztetera jakieś 80 zł. A jak długo i w ile osób będziesz woził beton taczkami i machał łopatą. A gruszka (też płatna od godziny) będzie w tym czasie stała i czekała. Stary hipotetyczna oszczędność kilkunastu, czy nawet kilkudziesięciu złotych nie jest warta tego wysiłku. Co do zasadniczego pytania czy można to zrobić samemu? To odpowiadam, że zdecydowanie tak. Trzeba tylko uprzednio zaplanować sobie kolejność wypełniania ław oraz uprzątnąć ciągi komunikacyjne. Sprawny i doświadczony operator sztetera pokieruje ruchem wysięgnika pompy wg. Twoich wskazań. Uwaga. Kierując pompą załóż coś grubego na siebie gdyż będziesz musiał b. mocno „przytulić” się ramieniem do rury. Ponadto nie powinieneś mieć na dłoniach rękawic. Jest to niedozwolone ze względu na możliwość zadarcia (zaczepienia) materiału przez któryś z elementów rury. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.07.2003 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Oszczędności będzie miał jak sam bedzie "kręcił" beton w betoniarce i zalewał ławę , przecież tak kiedyś wykonywano fundamenty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siewonka 25.07.2003 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 My laliśmy pompą sami i da się bez problemu wystarczy że jedna osoba trzyma ta "rurę" a jedna lub dwie równają betonNie zgadzam z kodim pompa ma długie ramię i dlatego nie trzeba objeżdżać domu dookoła. Właśnie po to przyjeżdża pompa.No chyba że budujesz rezydencję ale skoro chcecie to robić sami to pewnie dom ma rozsądne wymiary.Płytę też laliśmy pompą mój mąż trzymał rurę a trzech ludzi miało rozciągać na równo beton ale jeden z nich praktycznie stał i był zbędny.Laliśmy pomału co jakiś czas prosiliśmy żeby przestali lać i był czas na dokładne wyrównanie tak że teraz na płycie możemy kłaść bezpośrednio styropian bo jest porządnie zrobiona.Acha co do wypowiedzi Wowki u nas nie płaci się za godzinę pracy gruchy tylko za ilość wlanego betonu a co do pompy to doliczali 6zł do kubika betonu.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 25.07.2003 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 U mnie przjeżdża najpierw pompa i gdy tylko rozłoży łapy już za nią stoi grucha. Sam nie trzymałem w ręku rury, ale widziałem, że nie jest to zbyt skomplikowane . Operator pompy bezbłędnie podążał z wysięgiem dokładnie w kierunku, w którym "pchał" rurę robotnik. Za nim dwóch robotników machało łopatami, wyrównując wlany beton. Trzeba jedynie mieć wyczucie ile tego betonu wlać, żeby potem nie było za dużo. Mnie cały czas się wydawało, że lali go za mało, ale gdy później wyrównywali łatą, to było go zawsze w sam raz. Całość (grucha + pompa) kosztują mnie następująco: B-15 - 145 zł/m3 B-20 - 150 zł/m3 B-25 - 155 zł/m3 Przy tych cenach nawet mi się nie chce liczyć ile bym "teoretycznie" zaoszczędził "kręcąc" beton na budowie betoniarką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 25.07.2003 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Rany, jak to dobrze, że to przeczytałam..... Mój mąż chce wszystko robić sam. Na kopanie rowów pod ławy się zgodziłam, niech się cieszy, ale gdyby mi powiedział, że chce sam lać z pompy, to najpierw bym się tarzała ze śmiechu przez 10 minut a potem bym chyba dała mu po łbie A tu się okazuje, że jednak można! Jesteście super. Uratowaliście mojego męża od okrutnej śmierci. A tak szczerze mówiąc jak widziałam pana (u kogoś tam na budowie) jak lał z tej pompy, to pomyślałam sobie, że to niezła zabawa i chciałabym tak kiedyś spróbować, ale nikomu się nie przyznałam do tych myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 25.07.2003 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Grzegorz, super ceny. Gdzie jest tak tanio? Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 25.07.2003 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, rady i podniesienie na duchu. Mój optymizm się zwiększył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 25.07.2003 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Grzegorz, super ceny. Gdzie jest tak tanio? Arecki Beton, gruchę i pompę mam z Sosnowca/ woj. śląskie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 25.07.2003 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Domyślam się że są to ceny netto?Jeżeli brutto to poproszę o namiar na firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 25.07.2003 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Nie potrzebuję rachunków bo nie mam żadnych ulg. Dla mnie są to ceny ostateczne. Jeżeli chcesz rachunek, to dolicz sobie 7% VAT. Jeżeli dalej jesteś zainteresowany, to wieczorem prześlę Ci namiary na Betoniarnię na priva. Do jakości betonu nie mam żadnych zastrzerzeń . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dryblasy 25.07.2003 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Ja lałem bez pompy ale drugi raz bym tak nie zrobił, trochę powiosłowaliśmy łopatami. druga grucha była ciut gęściejsza więc było ciężko ale jakoś daliśmy radę a gruchy mogły podjeżdzać tylko z 2 stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 28.07.2003 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 a jak gieliście zbrojenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dryblasy 29.07.2003 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Strzemiona gotowe na zamówienie, wiązanie na miejscu ręcznie.4 osoby około 4h/78 m bieżących.Masz jakiś pomysł na izolację pionową muru fundamentowego??Ja chyba użyje Jarlepu-G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts