siewonka 30.07.2003 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 A my pożyczyliśmy giętarkę od sąsiada kupilismy drut i to na prawdę żadna filozofia. Teraz robimy wieńce i podciągi pod strop i też gniemy sami. Prostą giętarkę można zrobić samemu w jakiś solidny stół (my mamy taki spawany z kątowników - ciężka rzecz) wbić cztery gwożdzie na odpowiedni wymiar i giąć. Ta pozyczona giętarka ułatwiła nam bardzo pracę ale zbrojenie do fundamentów gięliśmy właśnie na czterech gwoździach.Strzemiona wiążemy do prętów na kozłach robię to równieź i to też nie jest ciężka praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 30.07.2003 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 Całość (grucha + pompa) kosztują mnie następująco: B-15 - 145 zł/m3 B-20 - 150 zł/m3 B-25 - 155 zł/m3 Przy tych cenach nawet mi się nie chce liczyć ile bym "teoretycznie" zaoszczędził "kręcąc" beton na budowie betoniarką... Ja - okolice Piaseczna (W-wa) - znalazłem betoniarnię, która daje B-20 za 155 zł/m3 netto ale płaci się dodatkowo za pompę. Po doliczeniu pompy (450 zł za 24 m3) wychodzi aż 173 zł/m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 30.07.2003 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi - już wylałem. Sprawa rzeczywiście prosta. Laliśmy we dwóch z ojcem. Najgorsze, że po ciemku, bo pompa miała "małą obsuwę" (zaczęliśmy o 22). Na prędce ustawiliśmy dwie lampki i o północy było gotowe. Wczoraj w dzień dopiero zobaczyłem, że są małe niedociągnięcia, ale z tego się nie będzie strzelać. Teraz tylko dobrze podlewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 30.07.2003 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi - już wylałem. Sprawa rzeczywiście prosta. Laliśmy we dwóch z ojcem. Najgorsze, że po ciemku, bo pompa miała "małą obsuwę" (zaczęliśmy o 22). Na prędce ustawiliśmy dwie lampki i o północy było gotowe. Wczoraj w dzień dopiero zobaczyłem, że są małe niedociągnięcia, ale z tego się nie będzie strzelać. Teraz tylko dobrze podlewać. Ja też dziś zalewałem ławy pompą , miałem ręce w kieszeni facet tak profesjonalnie zalewał że nic nie trzeba było poprawiać ładnie "z pilocikiem" sobie chodził 15m3 Z tą kalkulacją myślę że nie ma dużej różnicy godzina czasu i po robocie , a tak to prąd, woda,betoniarka,cement,żwir,ludzie, żarcie,wóda,na dodatek zje--ny. Jednakowy beton w jednakowym czasie. Pozdrawiam Leszko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 30.07.2003 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 Ławy wylewałem bezposrednio z gruchy, ale bez pompy. Wymiar fundamentów około 10x10m. Przygotowano dojazd na dwóch przeciwległych narożach, ale okazało się, że wystarczył jeden.Beton B15 ze środkiem uplastyczniającym (Lubit), lał sie jak miód.Troche 2 ludzi pomagało na zakończenie łopatami.Dodatek lubitu kosztował 6 zł na metrze sześciennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 31.07.2003 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 fundamenty również robiłem sam - wykop, szalowanie, przygotowanie zbrojenia, zalanie pompą - B-20 z chemią (plastyfikatory, uszczelniacze) 160zł/m3 brutto, pompa, dojazd wliczone w cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 31.07.2003 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 a co z tzw. chudym betonem, dawaliście go, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 31.07.2003 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 a co z tzw. chudym betonem, dawaliście go, czy nie? Ja dawałem. Zrobiłem izolację pomiędzy chudziakiem a ławą. Mam piwnicę i im mniej wilgoci tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts