Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

granica działki

Zeyo

Recommended Posts

Witam. Mam pewien problem dotyczacy przebiegu granicy i ogrodzenia dzialki. Sytaucja wyglada w ten sposob ze kilka lat temu na mojej dzialce zaistniala koniecznosc wybudowania nowego ogrodzenia, a w pewnych miejscach nawet konstruowania go od podstaw. Ogrodzenie zostalo wybudowane i sfinansowane przeze mnie. Tyczeniu linii granicy oraz budowie nie towarzyszyly zadne pomiary geodezyjne, protokoly itd. Linie granicy ustalilismy z sasiadem jak sie to mowi potocznie "na gebe" Dodam ze nie bylo przy tym zadnych konfliktow ani zgrzytow na linii sasiad-ja (tak zreszta jest do dzis) Problem jednak w tym ze linia granicy na mapie geodezyjnej jest kilkukrotnie lamana na odcinku ~80metrow. To co wyszlo po budowie jest bardzo zblizone do rzeczywistego przebiegu na mapach jednak w kilku miejscach jestem niemal pewny ze istnieja pewne rozbierznosci (+-1m...no moze 2m :) Mam w zwiazku z tym pytanie: Czy mozemy teraz wraz z sasiadem sporzadzic oswiadczenie w ktorym obydwaj zgodzimy sie na to ze przebieg granic naszych dzialek pokrywa sie z linia ogrodzenia ? Mysle tu o oswiadczeniu ktore bedzie wiazace w swietle prawa a nie swistkiem papieru. z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.