Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W pewnym wątku na tym forum poruszono interesujący mnie temat.

[email protected] napisał:

cytat:

Witam,

Jeżeli będziesz miała kanalizację a nie szambo to nie potrzeba Ci kominków - wystarczą tzw. napowietrzenia pionów,

koinec cytatu.

Czy to prawda?

Ja posiadam szambo i mam zamontowane chyba właśnie takie napowietrzniki o których mówisz w 2 łazienkach na poddaszu. (pracownicy firmy Wod-Kan-Gaz-Co nazywali je automatami)

Moi rodzice mają także zamontowane takie automaty tyle że na parterze (spece mówili że nie ma sensu nawet przebijac sie przez strop na poddasze-i mieli rację ).

Nie ma mowy o jakichkolwiek brzydkich zapachach. Wg mnie bez sensu jest dziurawić dach skoro wymyślono tak łatwy i tani sposób. Jest to po prostu plastikowy czopuch nakładany na rure PCV 110 z 2 zaworkami-gumkami. Rewelacja.

Nie jestem biegły w tych sprawach ale może u nas jest tak dlatego że w obydwóch domach szamba mamy oddalone o około 40 m od budynku i róznicy w poziomach około 8 m.

Będę wdzięczny jakby ktoś kto się na tym zna przedstawił nam swoją opinie czy faktycznie do szamb nie przewiduje się tych napowietrzników.

https://forum.murator.pl/topic/87283-odpowietrzniki-pion%C3%B3w-przy-szambie/

Wentylacja pionów kanalizacyjnych być musi - zapewnia ono naturalną cyrkulację powietrza w pionach kanalizacyjnych począwszy od szamba kończywszy na najwyższym punkcie "odbiorczym" :)

Napowietrzaki nie załatwiają wentylacji pionów - powoduja tylko wyrównanie ciśnień w pionach kanalizacyjnych w przypadku spłukiwania wody która lecąc rurą zamyka całą jej średnicę - nie wystepuje wówczas wysysanie wody z syfonów ponad taka lecącą "bombą" .

Ciekawe rzeczy sie dzieją natomiast gdy taki napowietrzak sie zatnie w pozycji otwartej :)

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/87283-odpowietrzniki-pion%C3%B3w-przy-szambie/#findComment-2001863

Nie wentyluje się ale śmierdzi dookoła ...

Prawidłowo wykonana wentyalcja pionów kanalizacyjnych powoduje przepływ powietrza w nast sposób : powietrze zasysane jest przez otwór w deklu szamba bądź w daszku wentylacyjnym zbiornika, a następnie przepływając przez piony kanalizacyjne ulatnia się ponad połacią dachu przez kominek wentylacyjny lub przewód wentylacyjny w kominie / jeżeli wentylacja pionów kanalizacyjnych jest odprowadzone do przewodu kominowego /.

Nic wówczas dookoła nie czuć i piony kanalizacyjne są doskonale napowietrzane.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/87283-odpowietrzniki-pion%C3%B3w-przy-szambie/#findComment-2001980