Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchenka gazowa ze szklaną płytą

campa

Recommended Posts

Hmmmm... ja jeszcze w sumie nie mialam okazji gotowac na mojej kuchence, no moze pare razy wode w czajniku ;) Jutro przeprowadzka, to sie okaze, jak taka kkuchenka dziala w praktyce.

Piszecie, ze bardziej sie brudzi, ja jeszcze nie rpzetestowalam, ale poza wygladem, bralam pod uwage... lawosc umycia szkla, ktore moim zdaniem umyc latwiej niz metal. Chodzi wam ewentualne smugi czy czegos nie przewidzialam? Wiecie moze jak sie sprawdzaja preparaty "utrudniajace brudzenie"? Dostalam probke razem z kuchenka, ale moze to kolejna forma zachety do wydawania kasy na specjalne sreodki, a pozytku niewiele?

Ja mam płytę gazową na szkle ( czarnym) z Amiki.

Trzeba ją czyścić po każdym gotowaniu, ale czysci sie dużo latwiej niż taką tradycyjną bo nie ma żadnych zakamarków

Ja zdejmuję kratki, pryskam ajaksem i wycieram do sucha papierowym ręcznikiem.

A czy kratki bardzo się suwają po szkle? Bo ta płyta, co nam się podoba, ma kratki przytrzymywane tylko po jednej stronie płyty. Zastanawiam się czy będa je odpowiednio mocno trzymać.

kratki sie nie suwają po szkle, są nałożone na dwa malutkie bolce (dwa na każda kratkę)

Nawet jak garnek nie jest postawiony centralnie nad dużym i średnimi palnikami to stoi stabilnie, jedynie nad tym malutkim palnikiem trzeba ostrożnie stawiać garnki, bo jak sie postawi za duży to kartka nie jest zbyt stabilna

Mam nadzieje ze rozjaśniłam a nie namieszałam i da sie coś zrozumieć z tego opisu ;)

kratki sie nie suwają po szkle, są nałożone na dwa malutkie bolce (dwa na każda kratkę)

Nawet jak garnek nie jest postawiony centralnie nad dużym i średnimi palnikami to stoi stabilnie, jedynie nad tym malutkim palnikiem trzeba ostrożnie stawiać garnki, bo jak sie postawi za duży to kartka nie jest zbyt stabilna

Mam nadzieje ze rozjaśniłam a nie namieszałam i da sie coś zrozumieć z tego opisu ;)

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

A który model 106 czy 206? Nie wiem który wybrać. Z tego co dostrzegłam to się różnią tylko tym, iż 206 ma niby stalową listwę z przodu. Czy warto dopłacać 300 zł za samą listwę? Co ona daje?

Mam, 206 DEU

Nie wiem co daje listwa ale tylko ten model miał palnik na woka i dodatkowo kratki (ruszt) zapewniający bezpieczeństwo (nie zsuwa się z niej) :)

A który model 106 czy 206? Nie wiem który wybrać. Z tego co dostrzegłam to się różnią tylko tym, iż 206 ma niby stalową listwę z przodu. Czy warto dopłacać 300 zł za samą listwę? Co ona daje?

Mam, 206 DEU

Nie wiem co daje listwa ale tylko ten model miał palnik na woka i dodatkowo kratki (ruszt) zapewniający bezpieczeństwo (nie zsuwa się z niej) :)

A my z kolei w woku wogóle nie gotujemy :-)

Czyli chyba nie ma sensu kombinować i płacoć 300 zł za listwę stalową :-)

Dzięki za odpowiedź.

• 2 weeks później...

Uzytkuje plyte electroluxa E:line collection Gas Cooktop EHGC95AS (na polskich stronach nie znalazlam tego modelu, ale sa inne ze szklem) od trzech tygodni.

Poki co ciesze sie ze swojego wyboru :) Wiadomo, ze garnka czasem cos chlpnie, czasem wykipi, ale tylko sciagam na bok ruszty, przecieram woda, jesli plyta ciepla lub plynem do okien, jesli juz zimna - wystarczy wytrzec papierowym recznikiem albo sciereczna z mikrofibry i jest na glanc :) Cala operacja nie zajmuje wiecej niz 1 minute. Szklo nie rysuje sie jak stal (przynajmniej kuchenka techniki, ktora mialam wczesniej - na wynajmowanym, wiec pewnie sredniej jakosci) ani jak biala emalia - kuchenka z dziecinstwa i akademika. Tak wiec wielki plus.

Raz zabrudzona zostala na dluzej - tez bez problemu wszystko zeszlo, zadnego wielkiego szorowania.

Jesli chodzi o wyglad "wiecznie brudny", to tez raczej sie nie zgodze z tym twierdzeniem. Jak po myciu sie przetrze na sucho to nie ma zadnych smug, a jesli jest brudna, to nawet mniej widac niz na metalowej, gdzie od razu rzucaly sie nieczystosci w oczy - kuchenka jest z czarnego szkla.

Pozdrawiam serdecznie :)

• 7 months później...