Gregor_Wrocław 18.09.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Mamy 2 piętra i poddasze o łącznej powierzchni 110m2. Salon w którym będzie stać kominek ma 40m2., a cała szeregówka jest porządnie ocieplona. Jesteśmy zdecydowani na wkład Tarnava Comfort, bez DGP. Mam nadzieję palić w nim prawie codziennie, ale traktować jako dogrzewanie + stwarzanie miłej atmosfery w salonie w zimne wieczory . Z obliczeń wynika oczywiście moc wkładu na poziomie 11kW. Średnica komina pasuje nawet do wkładu 17kW. W jednej firmie doradzają mi wkład nie większy niż 12 kW, żeby nie było za gorąco. W innej firmie doradzają mi 17kW z nowej serii , ponieważ można przymknąć dolot powietrza i palić na minimum. Nowa 17-tka będzie podobno wydajniejsza, ma lepsze użebrowanie, nowy deflektor itd. Z innej strony słyszałem opinie że przy za dużym wkładzie użytkownicy nie są zadowoleni ze względu na temperaturę nie do zniesienia... Czy jest ktoś kto może mi pomóc z doświadczenia a nie z teorii ?? Czy wkład 17kW będzie za duży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 18.09.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Temperatura nie do zniesienia? Przymykasz dolot powetrza i będzie sie wolno palić, poza tym pozostaje jeszcze jedno dostepne rozwiazanie ale szalenie proste ...uchylenie okna.ja bym kupił 17 bo nigdy nie wiadomo czy Rosja za jakies 5 lat nie przykręci nam kurka z gazem węgiel nie będzie po 2 tysiące itp.Ja mam 16 kW i salon z jadalnią około 48 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
13091975 18.09.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Czy możesz napisać jaki masz kominek, tzn. jakiej firmy oraz czy masz rozprowadzenie ciepłego powietrza.U mnie właśnie jest montowany Jotul I18 Panorama, mam dom o powieżchni (po podłodze 140 m2) użytkowej 110 m2, Kominek jest w salonie otwartym na kuchnie i przedpokój o łącznej powierzchni ok. 40 m2, na pozostałe pomieszczenia jest rozprowadzone ciepłe powietrze. Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 18.09.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Mam wkład Dalena 16 kW Made in Poland. Żeliwny barrdzo, bardzo ciężki wkład. Dom o powierzchni netto 214 m2 użytkowej 160 m2. Jest zrobiona instalacja rozprowadzajaca ale nie mam jeszcze zakupionej turbiny, bo chcę kupić jedną z lepszych na rynku tzn bezawaryjną i przede wszytkim cichą.(podobno decybele przy turbinie sa bardzo uciążliwe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 18.09.2007 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Witam Napisz coś więcej o tej turbinie przede wszystkim jaki producent. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor_Wrocław 18.09.2007 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 czy jest jeszcze ktoś kto w zeszłym sezonie wykorzystywał wkłady rzędu 16-18kW do ogrzewania małych powierzchni -np. ok 40m2 w postaci salonu połączonego z kuchnią otwartą? Czy przy takiej mocy TRZEBA otwierać okna przy średnich zimowych temperaturach (0 do -10st.C) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romwis 18.09.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Spokojnie bierz ten z "innej" firmy bo przecież nie tylko rekreację masz na myśli.pzdr.-romwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 18.09.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 czy jest jeszcze ktoś kto w zeszłym sezonie wykorzystywał wkłady rzędu 16-18kW do ogrzewania małych powierzchni -np. ok 40m2 w postaci salonu połączonego z kuchnią otwartą? Czy przy takiej mocy TRZEBA otwierać okna przy średnich zimowych temperaturach (0 do -10st.C) ? Z kolei ktoś inny pisze : W jednej firmie doradzają mi wkład nie większy niż 12 kW, żeby nie było za gorąco. Z innej strony słyszałem opinie że przy za dużym wkładzie użytkownicy nie są zadowoleni ze względu na temperaturę nie do zniesienia... Tak, ja mam Tarnavę 18 kW, która dogrzewa salon i kuchnię. Wykorzystuję ją w zakresie (na moje oko) do 10kW. Bo kominek to nie jest grzejnik elektryczny, który jeśli włączony to grzeje na pełną moc znamionową. Kominek daje tyle ciepła ile paliwa mu dostarczymy, z tym że nie może to być więcej niż jego moc nominalna. Zalet przewymiarowania mocy znamionowej kominka jest kilka : - Wnętrze wkładu jest duże, mieści więcej paliwa, szczapy o większej długości. - Rzadziej wymaga dokładania paliwa - Większa masa dłużej trzyma ciepło - Przy pracy na mniejszej mocy temperatura korpusu jest niższa, zwiększa się trwałość. - Okno większe, widok na płomień lepszy. Koszt obudowy kominka, oraz jego wymiary nie wiele rosną przy większej mocy. Natomiast koszt samego wkładu - większy, bo masa żelaza duża. Dobierajcie moce wkładów kominkowych nie do zapotrzebowania na ciepło, lecz do grubości swego portfela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 19.09.2007 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 czy jest jeszcze ktoś kto w zeszłym sezonie wykorzystywał wkłady rzędu 16-18kW do ogrzewania małych powierzchni -np. ok 40m2 w postaci salonu połączonego z kuchnią otwartą? Czy przy takiej mocy TRZEBA otwierać okna przy średnich zimowych temperaturach (0 do -10st.C) ? Mam kominek z płaszczem Makroterm 18kW przy domu 110m i salonie 32m2. Mniejszych nie było. Po prostu nie wykorzystuję go w całości - przy załadowaniu na maxa temperatura w instalacji za bardzo rośnie - raz nawet było 95 stopni. Kocioł elektryczny mam 12 kW i spokojnie wystarcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 19.09.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Witam Napisz coś więcej o tej turbinie przede wszystkim jaki producent. pozdrawiam Nie mam jeszcze wybranego, ale na pewno nie kupie chińszczyzny, bo kominkowcy mówili że non stop coś sie z takimi wynalazkami dzieje. Nie mówiąc już o cieniutkiej blaszcze i decybelach z łozysk lub tulejek po kilku miesiącach.(Bardzo narzekali tez na francuskie wkałdy i wszelki osprzęt do kominków-ale tego nie badałem) Dlatego tak długo zwlekam, bo nie chcę kupić byle czego, a na razie mam inne wydatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciesiel 19.09.2007 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Wg mnie najładniej pali się w kominku, gdy wydobywa się i dopala gaz drzewny. To wymaga wysokiej temperatury i kominek pracuje na wysokich obrotach przy małym dopływie powietrza - czyli gorąco.Jeśli, jak to niektórzy piszą będziesz palić z mniejszą mocą w dużym kominku to tak naprawdę będziesz w nim palił małe ogniska - nie osiągniesz wystarczającej temperatury do dopalania gazu drzewnego, przez co stracisz na wydajności!Dlatego uważam, że powinno się dobierać moc kominka do potrzeb, wtedy można go "rozbujać" i nie robić z domu sauny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 19.09.2007 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Jeżeli mały i duży wkład kominkowy załadujemy jednakową ilością paliwa (n.p. po 5 szczap), to takie stosy palić się będą podobnie i z taką samą mocą.Tylko sam wkład dużego kominka osiągnie niższą temperaturę niz małego.Tak myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 19.09.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Gregor_Wrocław napisał Mamy 2 piętra i poddasze o łącznej powierzchni 110m2. Salon w którym będzie stać kominek ma 40m2., a cała szeregówka jest porządnie ocieplona. Jesteśmy zdecydowani na wkład Tarnava Comfort, bez DGP. Mam nadzieję palić w nim prawie codziennie, ale traktować jako dogrzewanie + stwarzanie miłej atmosfery w salonie w zimne wieczory . Z twojego opisu wynika że nie masz zamiaru grzać kominkiem całego domu, nie zamierzasz robić DGP, no więc w jakim celu chcesz kupić kominek o takiej mocy?????????????? wszak wiadomo, im większa moc kominka tym więcej kasy potrzeba, ja mam zainstalowany kominek Tarnava 14 kW z DGP grawitacyjnym, nie wiem jak będzie zimą ale jak na razie nie potrafię zapanować nad temperaturą w pomieszczeniach, o ile w salonie jest OK, to w pokojach na poddaszu jest za ciepło, ciągle muszę uchylać okna. A tak na marginesie jeśli masz zamiar ogrzewać praktycznie tylko salon, to nie lepsza koza?? Forumowicze którzy mają to grzejące zwierzę chwalą sobie takie rozwiązanie, a ile kasy zostanie???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor_Wrocław 19.09.2007 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Z twojego opisu wynika że nie masz zamiaru grzać kominkiem całego domu, nie zamierzasz robić DGP, no więc w jakim celu chcesz kupić kominek o takiej mocy?????????????? wszak wiadomo, im większa moc kominka tym więcej kasy potrzeba, ja mam zainstalowany kominek Tarnava 14 kW z DGP grawitacyjnym, Po przemyśleniach i pomocy wszystkich forumowiczów postanowiliśmy zainwestowac w 14kW + częściowe DGP grawitacyjne (tylko na klatkę schodową przez pomieszczenie gospodarcze nad salonem). Ewentualna przeróbka na DGP z dmuchawą nie będzie problemem w przyszłym roku, mając za sobą jedno-sezonowy bagaż doświadczeń kominkowych Dziękuję raz jeszcze wszystkim za pomoc i uwagi. Pozdrawiam. Grzegorz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts