Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmniejszenie odległości od gazociągu wysokiego ciśnienia

kom

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Zwracam się z prośbą o pomoc. Kupiłem działkę w gminie Nieporęt, powiat legionowski, woj. mazowieckie. Wzdłuż tej działki przebiega gazociąg wysokiego ciśnienia relacji Nieporęt-Wyszków o średnicy DN250. Ponieważ działka jest wąska, więc aby możliwe było zlokalizowanie budynku mieszkalnego trzeba wystąpić o odstępstwo do Ministra Gospodarki (taką opinię otrzymałem od właściwego Zakładu Gazowniczego). Po skierowaniu pisma do Ministra otrzymałem odpowiedź, że o takie odstępstwo musi wystąpić Wydział Architektury Starostwa Powiatowego. Złożyłem więc prośbę o wystąpienie do właściwego Referatu Architektury. Otrzymałem odpowiedź, że mój wniosek jest niezgodny z zapisami Planu Zagospodarowania Przestrzennego i dlatego został odrzucony (konkretnie ze względu § 61. ust. 2). Jednakże z ust. 3 tegoż paragrafu wynika, iż jest możliwa lokalizacja w granicach strefy ochronnej po uzgodnieniu z Zakładem Gazowniczym (a przecież takie uzgodnienia rozpocząłem).

Niestety dla Urzędnika ten zapis („lokalizacja w granicach stref”) nie dotyczy budynków mieszkalnych, które są wymienione w ust.2 punkt 4). Według mnie nie ma tutaj informacji, że ustęp nie dotyczy budynków mieszkalnych. Co więcej, uzyskałem interpretację Wydziału Gospodarki Przestrzennej, że ust.3 został wprowadzony, aby umożliwić potencjalnym inwestorom możliwość starania się o lokalizację obiektów budowlanych w mniejszej odległości.

Dla Urzędnika z Referatu Architektury nie jest to wystarczająca argumentacja. Uważa, że wystąpienie o takie odstępstwo jest niezgodne z planem zagospodarowania przestrzennego. Co więcej – otrzymałem informację, że nawet jeśli otrzymałbym takie odstępstwo (zmniejszenie tej odległości o 4m), to i tak on decyduje o pozwoleniach na budowę. Po prostu ręce mi opadły.

Nie chciałbym się tak łatwo poddawać. Proszę doradźcie mi cokolwiek, co mógłbym jeszcze zrobić – udać się bezpośrednio do Starostwa z pominięciem Referatu ?

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

Pozdrawiam,

Tomek

PS.: Poniżej fragment właściwego aktu prawnego:

UCHWAŁA NR LV/81/06 RADY GMINY NIEPORĘT z dnia 29 czerwca 2006r.

w sprawie: „Zmian miejscowego planu ogólnego zagospodarowania przestrzennego gminy Nieporęt – część IIIb”

Gazownictwo

§ 61.

1. Na obszarze objętym zmianą miejscowego planu zlokalizowane są sieci gazociągów wysokiego ciśnienia PN6,3 MPa o znaczeniu ponadlokalnym:

1) DN700 relacji Rembelszczyzna-Granica RP,

2) 2 x DN 500 relacji Rembelszczyzna - Włocławek,

3) DN500 relacji Rembelszczyna-Wronów,

4) DN400 relacji Rembelszczyna-Nowa Huta,

5) DN250 relacji Nieporęt-Wyszków.

2. Zasady gospodarowania gazociągów strefach zagrożonych wybuchem określają przepisy odrebne, a w tym obowiązują następujące odległości od osi gazociągów wysokiego ciśnienia do lokalizowanych obiektów terenowych f

1) DN 700 relacji Rembelszczyzna – Granica RP

a) 25,0m dla wolnostojących budynków mieszkalnych,

b) 15,0m dla wolnostojących budynków niemieszkalnych,

2) DN 500 relacji Rembelszczyzna – Wronów

a) 17,5 m dla wolnostojących budynków mieszkalnych,

b) 15 m dla wolnostojących budynków niemieszkalnych,

3) DN400 relacji Rembelszczyna-Nowa Huta,

a) 15 m dla wolnostojących budynków mieszkalnych,

4) DN250 relacji Nieporęt-Wyszków,

a) 15 m dla wolnostojących budynków mieszkalnych,

w obie strony od osi gazociągu, co zgodne jest z przepisami, o których mowa w ust. 2.

3. Każda lokalizacja w pobliżu gazociągów powinna być uzgodniona z Zakładem Gazowniczym, natomiast lokalizacja w granicach stref wyznaczonych osią gazociągu i linią oznaczającą podstawową odległość zabudowy od gazociągu jest uwarunkowana jej uzgodnieniem przez Zakład Gazowniczy.

4. Odległość nasadzeń zielenią wysoką w od osi gazociągu wysokiego ciśnienia nie może być mniejsza niż 1,5 m.

§ 62.

1. Zaopatrzenie w gaz nastąpi z istniejących stacji redukcyjno-pomiarowych Io poprzez sieci niskiego i średniego ciśnienia i przyłącza gazowe.

2. Linia parkanów nie może być usytuowana w odległości mniejszej niż 0,5 m od gazociągu zasilającego tereny zabudowy.

3. W linii parkanów należy umiejscowić szafkę gazową otwieraną na zewnątrz od strony ulicy.