Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

ja mam strop drewniany w swoim "domku" pomiedzy 1 pietrem a poddaszem na ktorym sa dwa pokoiki

........ hmmm trzeba go dobrze wyciszyc zeby nic nie stukalo jak sie chodzi po gorze no i musi byc solidny zeby konstrukcja sie nie uginala jak ktos bedzie chodzil :) (problem z plytami gk ktore moga na loczeniach pekac na konstrukcji) podloge najlepiej wykonac z plyt wiorowych odpowiedniej grubosci ( ja robilem z desek i niestety je troszeczke powyginalo :( a byly suszone i przykrecane wkretami a nie przybijane

porobily sie kolyski z roznica brzegow do ok 2 mm pozatym ok

• 1 month później...
  • 9 months później...

nikt może mi nie uwierzy ale takie poniosłem koszty przy stanie surowym otwarym:

OPŁATY 15792,4 (zakup działki 23 a, rejent, projekt,

przyłącze energetyczne)

ROBOCIZNA 8175,5 (MURARZ 5000, DACH 2900)

FUNDAMENT 4984,91

PARTER 8820,04

PODDASZE 2603,09

KOMINY 1782,49

DACH 10736,2 (BLACHODACHÓWKA RAUTTARUKI)

CZYLI BEZ OPŁAT 29.744,23 ZŁ

WSTĘPNE OBLICZENIA CO DO WYKOŃCZENIA BĘDĄ OSCYLOWAC W OKOLICACH 60000 - 70000 PLN, PARTER CAŁY W MARMURZE I PODŁOGÓWKA, PIEC NA WSZYSTKO, KOMINEK Z DGP

POZDRAWIAM WSZYSTKICH

Mnietku, napisz jeśli możesz ile kosztował Cię strop.

Również zastanawiam sie nad domkiem, który Ty wybudowałeś.

Stąd też moja druga prośba. Jeśli posiadasz jakieś zdjęcia domku to prześlij mi je.

Czy fundamenty robiłeś sam, czy robił to jakiś fachowiec. I czy był on z bloczków fundamentowych, czy wylewany?

Pozdrawiam

MaPi.

• 2 weeks później...

Hej,

Bestfit czemu uważasz, że to jest nierealne? Czy może Ty będziesz zlecać budowę jakiejś firmie i dlatego tak mówisz? Czy po prostu uważasz, że nie da się za takie pieniądze wybudować domu? Ja jak zobaczyłam ten temat i to co napisał mnietek to się ucieszyłam, że nie bedą to jakieś kosmiczne pieniądze. Nie wiem tylko czy mnietek kupował materiały przed czy po wprowadzeniu wyższego VATu.

Pozdrawiam

MaPi.

• 1 month później...
Mnietku i tego się będę trzymać :wink: :lol: Planuję budowę właśnie C 04 lub domu w oleandrach z Archonu,http://www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&sid=m400bad9d2a705&intra=7558f1db3354a477bfd76b5a1b66a2c3&crc=cff07285780b4bc5de5ef5beaf44e290&lang=pl bardziej przychylam się jednak do drugiego wariantu. Są to bardzo podobne domki tylko w oleandrach jest bardziej w kwadracie i ma jak dla mnie lepszy układ okien. Niemniej jednak wydaje mi się, że koszt obu jest zbliżony. Z uwagą będę śledzić dalsze twoje poczynania. Domek zresztą obejrzałam w dziale gdzie pokazałeś swój domek i podoba mi się.

• 1 year później...

Chciałabym wybudowacten domek smukły

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=87&IdKolekcji=33

czy ktoś go wybudował ?

czy ten domek bedzie tani w budowie??

Ławy fundamentowe

żelbetowe szerokości 50 cm, wysokości 40 cm (32,20 m)

7,66 m3

Ściany fundamentowe

bloczek betonowy 24 cm + styropian 5 cm + rapówka + 2 x roztwór asfaltowy

31,20 m2

Ściany zewnętrzne

murowane, dwuwarstwowe: beton komórkowy 24cm + wełna mineralna 12 cm +

tynk wewnętrzny

109,06 m2

Ściany wewnętrzne

szkieletowe: płyta gipsowo-kartonowa obustronnie na ruszcie stalowym z wypełnieniem wełną mineralną

65,69 m2

Podłoga parteru

podsypka piaskowa 20 cm + chudy beton 10 cm + 2 x folia + styropian 5 cm + szlichta betonowa 5 cm + wykończenie podłogi

56,79 m2

Strop

drewniany (belki drewniane) + płyta wiórowa + wełna mineralna 5 cm + wykończenie podłogi + płyta gipsowo-kartonowa

83,80 m2

Konstrukcja dachu

drewniana (krokwiowo-jętkowa) + łaty i kontrłaty

5,15 m3

Pokrycie dachu

dachówka cementowa + folia paroprzepuszczalna + wełna mineralna 16 cm + folia paroizolacyjna + płyta gipsowo-kartonowa

123,39 m2

Elewacja

tynk cienkowarstwowy

na fragmentach ścian płytki klinkierowe

na fragmentach ścian deski

Razem

108,20 m2

12,48 m2

7,20 m2

127,88 m2

Okna i drzwi balkonowe

o powierzchni do 2 m2 (14 szt.)