Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wstawiać od razu czy nie docelowe drzwi wejściowe???

Annja

Recommended Posts

Mam do was pytanie - czy wstawić od razu, tzn. łącznie z oknami docelowe drzwi wejściowe? Właśnie kończą nam dach i w poniedziałek mają przyjść monterzy z Oknoplastu wstawiać okna. Drzwi wejściowe też mamy już kupione i zastanawiamy się czy wstawić je już teraz czy zamknąć otwór jakąś prowizorką? Dodam, że drzwi nie byłyby używane bo po pierwsze nie mamy jescze wylanych zewnętrznych schodów a po drugie jest drugie wejście przez garaż, no i taras do wwożenia taczek z zaprawą itp. Roboty wykończeniowe z elewają włącznie robimy sami ( tatuś murarz :D ) więc można założyć, że będzie się uważać robiąc cokolwiek koło tych drzwi. Z tym, że drzwi były drogie jak diabli i chyba szlag by mnie jasny trafił gdyby zostały uzkodzone przez głupi przypadek :-?

Co radzicie? Macie może jakieś doświadczenia w tej kwestii? Może komuś nie daj Boże jednak ukodzono drzwi w trakcie robót, a może wręcz odwrotnie przetrwały do końca budowy w nienaruszonym stanie?

Proszę o odzew bo do końca tygodnia niedaleko...

Moim zdaniem tylko prowizorka. Od strony tarasu wstawią Ci drzwi (okno) tarasowe i chcesz przez nie jeżdzić taczkami. transportować materiały itp? Pomimo ostrożności i uważania może się zdarzyc, że coś się uszkodzi. Ja celowo nie wstawiłem docelowych drzwi wejściowych tylko prowizorkę, zrobiłem podest (też nie mam jeszcze schodów wejściowych) i mogę spokojnie np." szaleć" :) taczkami. Pozdrawiam.

Widzę, że jednak "prowizorki" górą. Nasze drzwi i okna są PCV więc wilgoć z prac tynkarskich raczej im nie zaszkodzi. Chodziło mi o typowe uszkodzenia mechaniczne. Tym otworem gdzie mają być drzwi wejściowe i tak bym taczką nie przejechała, bo dom ma być dość wysoko podsypany z przodu i otwór w tej chwili jest na dużej wysokości, więc żaden podest nie wchodzi w grę. Z tyłu tam gdzie taras mamy wyżej teren więc dotychczas właśnie tamtędy jeździli z materiałem.

Skoro jednak wasze doświadczenia podpowiadają inaczej, to trzeba będzie jeszcze trochę pomyśleć...

Początkowo chcieliśmy wstawić wszystko za jednym zamachem tj. okna, brama garażowa i drzwi wejsciowe. Ale po namysle i rozmowach ze znajomymi, którzy się budowali stwierdziliśmy, że jednak drzwi to sobie wstawimy prowizoryczne. Nie daj Boże któremuś majstrowi się noga powinie i taczką zajedzie po drzwiach :roll: