krzysiek79 18.09.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 mam pytanie jakie są koszta notariusza chodzi mi o wpis do księgi wieczystej jak sie pytałem to powiedziano mi , że to procentowo od wartości domu dom to stara piętrówka ( kostka) i teraz nie wiem na jaką sume sie przygotowac ile to jest te pare procent moze ktoś z was miał już doczynienia z takimi kosztami ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87327-jakie-koszta/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 19.09.2007 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 My pytaliśmy z ciekawości i za wpis samej hipoteki kaucyjnej na 880 000 zł pani zagwizdała 1800 zł netto. Wpisalismy sami, nie poprzez notariusz. Wypełniasz druk w sądzie, wnosisz opłatę 200 zł w postaci znaczka sądowego, składasz na biurze podawczym i reszta się dzieje sama. Więc po co przepłacać? Mnóstwo ludzi się na to decyduje, bo nie zdają sobie sprawy z faktu, iż sami mogą złożyć podanie o wpis hipoteki. Notariusze żerują na niewiedzy normalnych ludzi - polskie prawo jest jednym z najbardziej zawiłych w Europie, więc nikt kto sie tym nie zajmuje zawodowo nie jest w stanie sam sobie poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87327-jakie-koszta/#findComment-2003427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek79 19.09.2007 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 My pytaliśmy z ciekawości i za wpis samej hipoteki kaucyjnej na 880 000 zł pani zagwizdała 1800 zł netto. Wpisalismy sami, nie poprzez notariusz. Wypełniasz druk w sądzie, wnosisz opłatę 200 zł w postaci znaczka sądowego, składasz na biurze podawczym i reszta się dzieje sama. Więc po co przepłacać? Mnóstwo ludzi się na to decyduje, bo nie zdają sobie sprawy z faktu, iż sami mogą złożyć podanie o wpis hipoteki. Notariusze żerują na niewiedzy normalnych ludzi - polskie prawo jest jednym z najbardziej zawiłych w Europie, więc nikt kto sie tym nie zajmuje zawodowo nie jest w stanie sam sobie poradzić. wygląda ciekawie to co piszesz tylko ze dom w którym mieszkamy jest jeszcze na zmarłych dziadków odbyła sie juz sprawa spadkowa (czekam na wyrok ) i dom przeszedł na ojca (jest jedynakiem) i teraz byśmy chcieli aby połowe domu przepisac na nas ( czyli 1/2 ja i zona i 1/2 rodzice) zadne z nas nie jest wpisane do ksiegi wieczystej czy taki wpis ( przepisanie) mozemy wykonac wypełniając ten druk w sądzie ?? o co pytać w sądzie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87327-jakie-koszta/#findComment-2004528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 19.09.2007 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 nie, Angelika namieszała. oczywiście, że notariusz nie jest potrzebny do złożenia wniosku i wpisy te kosztują 200 zł opłaty sądowej. hipotekę sobie wpisywała sama sobie, więc nic więcej nie potrzeba. ale notariusz jest potrzebny m.in. do aktów, które przenoszą własność, jak w Twoim przypadku. i za to jest wynagrodzenie notariusza (w przypadku Angeliki też pewnie dostała cenę za coś podobnego, nie dogadali się). sam wpis do księgi możesz zrobić sama lub zrobi to notariusz przy okazji aktu. ale za akt - w tym przypadku pewnie darowizny, trzeba zapłacić. wniosek do sądu i opłata sądowa to tylko za wpisanie tego co jest udokumentowane - w tym przypadku aktem. ile... ROZPORZĄDZENIEMINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCIw sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej do znalezienia w sieci. strzelam, że to będzie w tym przedziale:5) powyżej 60.000 zł do 1.000.000 zł - 1.010 zł + 0,5 % od nadwyżki powyżej 60.000 zł; plus wypisy plus vat plus ta opłata sądowa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87327-jakie-koszta/#findComment-2004541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 20.09.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 nie, Angelika namieszała. oczywiście, że notariusz nie jest potrzebny do złożenia wniosku i wpisy te kosztują 200 zł opłaty sądowej. hipotekę sobie wpisywała sama sobie, więc nic więcej nie potrzeba. ale notariusz jest potrzebny m.in. do aktów, które przenoszą własność, jak w Twoim przypadku. i za to jest wynagrodzenie notariusza (w przypadku Angeliki też pewnie dostała cenę za coś podobnego, nie dogadali się). sam wpis do księgi możesz zrobić sama lub zrobi to notariusz przy okazji aktu. ale za akt - w tym przypadku pewnie darowizny, trzeba zapłacić. wniosek do sądu i opłata sądowa to tylko za wpisanie tego co jest udokumentowane - w tym przypadku aktem. ile... ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI w sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej do znalezienia w sieci. strzelam, że to będzie w tym przedziale: 5) powyżej 60.000 zł do 1.000.000 zł - 1.010 zł + 0,5 % od nadwyżki powyżej 60.000 zł; plus wypisy plus vat plus ta opłata sądowa. Nic nie namieszałam - odpowiedziałam na pytanie dotyczące hipoteki. Nie było zapytania o koszt aktu notarialnego - ale widzę , że już został przez Ciebie podany. Do tego - co pominięto wyżej dochodza koszty odpisów, czyli dla ciebie, sprzedającego i tam gdzie zarządają, czyli w sądzie, banku i innych urzędach/instytucjach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87327-jakie-koszta/#findComment-2006517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 20.09.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 nie, Angelika namieszała. oczywiście, że notariusz nie jest potrzebny do złożenia wniosku i wpisy te kosztują 200 zł opłaty sądowej. hipotekę sobie wpisywała sama sobie, więc nic więcej nie potrzeba. ale notariusz jest potrzebny m.in. do aktów, które przenoszą własność, jak w Twoim przypadku. i za to jest wynagrodzenie notariusza (w przypadku Angeliki też pewnie dostała cenę za coś podobnego, nie dogadali się). sam wpis do księgi możesz zrobić sama lub zrobi to notariusz przy okazji aktu. ale za akt - w tym przypadku pewnie darowizny, trzeba zapłacić. wniosek do sądu i opłata sądowa to tylko za wpisanie tego co jest udokumentowane - w tym przypadku aktem. ile... ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI w sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej do znalezienia w sieci. strzelam, że to będzie w tym przedziale: 5) powyżej 60.000 zł do 1.000.000 zł - 1.010 zł + 0,5 % od nadwyżki powyżej 60.000 zł; plus wypisy plus vat plus ta opłata sądowa. Nic nie namieszałam - odpowiedziałam na pytanie dotyczące hipoteki. Nie było w pierwszym poście pytania o koszt aktu notarialnego - ale widzę , że już został przez Ciebie podany. Do tego - co pominięto wyżej dochodza koszty odpisów, czyli dla ciebie, sprzedającego i tam gdzie zarządają, czyli w sądzie, banku i innych urzędach/instytucjach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87327-jakie-koszta/#findComment-2006521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts