marioosz 25.07.2003 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Cześć wszystkim. Mam od niedawna zrobione w ogródku małe oczko wodne z fontanną. Jest to oczko z gotowej formy plastikowej. Małe ok.120l i głębokości ok. 40 cm. Czy są jakieś metody aby utrzymać w takim małym oczku czystość wody. Czy są jakieś małe roślinki,które by mogły tam rosnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 25.07.2003 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Tak, jest na to sposób. Musisz zakupić filtr do wody. Jednocześnie zasadą jest lokalizcja oczka daleko od drzew lisciastych. Ewentualne zanieczyszczenia wody lisćmi, skoszoną trawa itd., należy szybko usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.07.2003 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Tak, jest na to sposób. Musisz zakupić filtr do wody. Jednocześnie zasadą jest lokalizcja oczka daleko od drzew lisciastych. Ewentualne zanieczyszczenia wody lisćmi, skoszoną trawa itd., należy szybko usunąć. Jaki filtr do wody. To jest małe oczko. Jak działa taki filtr (jest on na prąd?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 11.08.2003 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Jeśli oczko jest wystawione na działanie słońca to nie utrzymasz czystej wody (szczególnie przy tak małej pojemności). Rośliny wodne zacieniające, ruch wody tylko częściowo uratują sytuację. Pomyśl o zacienieniu, słońce max. 2 h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 24.06.2004 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 A czy do zacienienia malego oczka mozna uzyc poprostu gestej siatki rozwieszonej nad lustrem wody ktora :- odbijalaby nadmierna ilosc swiatla : zmniejszenie zielenienia i nizsza temperatura wody,- zabezpieczenie przed wpadajacymi zanieczyszceniami, np liscmi,- blokada przed kotami wylapujacymi rybki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 25.06.2004 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2004 Jak asłonisz oczko siatką to po co Ci oczko? przecież nie będzie go widać witaj Ryszard1 jak Twój domek? wykończyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielona 25.06.2004 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2004 Moim marzeniem jest oczko podobne do tego na zdjęciu:http://www.ogrody.wirtua.net/Plik.asp?PlikID=836 Może w tym temacie pokażecie swoje oczka wodne, które będą inspiracją dla nowozakładających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 25.06.2004 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2004 Po ostatnim artykule w Muratorze, też zachrowałem, ale mnie kumpel wyleczył.Zna przypadek, że niedopilnowane małe dziecko stało się przez oczko wodnę rośliną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 25.06.2004 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2004 Jak asłonisz oczko siatką to po co Ci oczko? przecież nie będzie go widać witaj Ryszard1 jak Twój domek? wykończyłeś? Domek wykonczony, teraz "walcze" z upiekszaniem otoczenia : warzywniak i inne roslinki oraz oczko z rybkami. Siatke bede zakladal tylko jak wyjezdzam, bo oczko mam na dzialce letniskowej. A naokolo oczka zrobilem solidny plotek z drewna egzotycznego, poza tym oczko jest male, i ma tylko ok. 40 cm glebokosci - mysle ze nie bedzie zagrozeniem. Teren jest ogrodzony plotem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 28.06.2004 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 Pilnuj płotka jeżeli masz dzieciaka w rodzinie. Podobno dziecko umiało tylko raczkować, żeby się zachłysnąć nie potrzeba dużo.Pamiętam u poprzedniego pracodawcy przy robudowie biurowca prawie utopiłby się murarz w kałuży pod kurkiem. Zlazł z rusztowania zmoczył sobie łep i pacnoł z okazji udaru cieplnego w kałużę. Gdyby nie elektryk, który widział i odratował, gości by zszedł na utonięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 12.07.2004 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Moje malutkie oczko, którym zawładnęły żaby i ślimaki. http://212.244.189.200/pics/tola/P1010037m.jpg http://212.244.189.200/pics/tola/P1010030am.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 13.07.2004 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Po ostatnim artykule w Muratorze, też zachrowałem, ale mnie kumpel wyleczył. Zna przypadek, że niedopilnowane małe dziecko stało się przez oczko wodnę rośliną. Na wszystko jest rada tylko wystarczy odpowiednio zareagować. Np.: można postawić płotek odgradzający oczko od pozostałej części ogrodu i masz problem z głowy. Ja to mam zamiar mieć troszeczkę większe oczko jak pozwala prawo budowlane (bez zgłoszenia budowlanego tylko 30 m2) więc zastanawiam się czy może zrobić dwa mniejsze np.: po 25 m2 i połączyć je podziemnie jakąś grubą rurą. Zastanawiam się czy takie rozwiązanie jest dopuszczalne? A głębokość ma wynosić około 2 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godzilla 10.08.2004 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Ja to mam zamiar mieć troszeczkę większe oczko jak pozwala prawo budowlane (bez zgłoszenia budowlanego tylko 30 m2) więc zastanawiam się czy może zrobić dwa mniejsze np.: po 25 m2 i połączyć je podziemnie jakąś grubą rurą. Zastanawiam się czy takie rozwiązanie jest dopuszczalne? A głębokość ma wynosić około 2 m. a zastanowiles sie jak uszczelnisz ta rure z folia? mysle ze to bedzie takie sobie rozwiazanie... ja to bym sie przeszedl do urzedu i spytal dokladnie co i jak.... moze to wcale nie takie straszne z tym pozwoleniem? no i gdybym mial tyle terenu i energii co ty to bym sobie zbudowal ekologiczny basen, w ktorym moglbym plywac.... polecam... tylko w czyms takim nie mozna niestety trzymac rybek.... ale dla rybek moglbys sobie strzelic jeszcze jedno mniejsze oczko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amatorzy 12.08.2004 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 Tola, gratuluje pieknego oczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 17.08.2004 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 ... no i gdybym mial tyle terenu i energii co ty to bym sobie zbudowal ekologiczny basen, w ktorym moglbym plywac.... polecam... O tym to jeszcze nie pomyślałem ale może kiedyś w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RS 17.08.2004 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 17.08.2004 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 Ja o oczku to dopiero myślę a na działeczce żab całe zatrześienie. Znajdą się również ważki i jaszczórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godzilla 17.08.2004 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 a to moje bajorko: http://homepage.hispeed.ch/andy_k/bajorko.JPG http://homepage.hispeed.ch/andy_k/bajorko1.JPG http://homepage.hispeed.ch/andy_k/bajorko2.JPG dorzucilem jeszcze trzecia fotke.... te dwa pierwsze sa z zeszlego roku... to trzecie z tego.... niedawno wycialem zielsko i juz odrasta.... woda sobie spada z trzech stopni.... ma ok. 1200 litrow pojemnosci i trzymam w nim zlote karasie, shubukiny, karpie koi i jednego czarnego welona.... oraz goscinnie jedna zabe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 17.08.2004 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 Godzilla - piękne roślinki choć bajorko mogło by być większe. Ja teraz na 33m2 mam akwarium 240 l a w przyszłości myślę dokupić jeszcze 400 l a o oczku wodnym to już nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godzilla 17.08.2004 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 Godzilla - piękne roślinki choć bajorko mogło by być większe. Ja teraz na 33m2 mam akwarium 240 l a w przyszłości myślę dokupić jeszcze 400 l a o oczku wodnym to już nie wspomnę. jak ci sie to zielsko podoba to tutaj jeszcze mam robala uchwyconego w czasie kwitnienia irysow.... http://homepage.hispeed.ch/andy_k/bak.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts