Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczko wodne

Recommended Posts

Cześć wszystkim. Mam od niedawna zrobione w ogródku małe oczko wodne z fontanną. Jest to oczko z gotowej formy plastikowej. Małe ok.120l i głębokości ok. 40 cm. Czy są jakieś metody aby utrzymać w takim małym oczku czystość wody. Czy są jakieś małe roślinki,które by mogły tam rosnąć.

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak, jest na to sposób. Musisz zakupić filtr do wody. Jednocześnie zasadą jest lokalizcja oczka daleko od drzew lisciastych. Ewentualne zanieczyszczenia wody lisćmi, skoszoną trawa itd., należy szybko usunąć.

Jaki filtr do wody. To jest małe oczko. Jak działa taki filtr (jest on na prąd?)

• 3 weeks później...
  • 10 months później...
Jak asłonisz oczko siatką to po co Ci oczko? przecież nie będzie go widać :wink: :D

witaj Ryszard1 :D jak Twój domek? wykończyłeś?

Domek wykonczony, teraz "walcze" z upiekszaniem otoczenia : warzywniak i inne roslinki oraz oczko z rybkami.

Siatke bede zakladal tylko jak wyjezdzam, bo oczko mam na dzialce letniskowej.

A naokolo oczka zrobilem solidny plotek z drewna egzotycznego, poza tym oczko jest male, i ma tylko ok. 40 cm glebokosci - mysle ze nie bedzie zagrozeniem. Teren jest ogrodzony plotem,

Pilnuj płotka jeżeli masz dzieciaka w rodzinie. Podobno dziecko umiało tylko raczkować, żeby się zachłysnąć nie potrzeba dużo.

Pamiętam u poprzedniego pracodawcy przy robudowie biurowca prawie utopiłby się murarz w kałuży pod kurkiem. Zlazł z rusztowania zmoczył sobie łep i pacnoł z okazji udaru cieplnego w kałużę. Gdyby nie elektryk, który widział i odratował, gości by zszedł na utonięcie.

• 2 weeks później...
Po ostatnim artykule w Muratorze, też zachrowałem, ale mnie kumpel wyleczył.

Zna przypadek, że niedopilnowane małe dziecko stało się przez oczko wodnę rośliną.

Na wszystko jest rada tylko wystarczy odpowiednio zareagować. Np.: można postawić płotek odgradzający oczko od pozostałej części ogrodu i masz problem z głowy.

Ja to mam zamiar mieć troszeczkę większe oczko jak pozwala prawo budowlane (bez zgłoszenia budowlanego tylko 30 m2) więc zastanawiam się czy może zrobić dwa mniejsze np.: po 25 m2 i połączyć je podziemnie jakąś grubą rurą. Zastanawiam się czy takie rozwiązanie jest dopuszczalne? A głębokość ma wynosić około 2 m.

• 4 weeks później...
Ja to mam zamiar mieć troszeczkę większe oczko jak pozwala prawo budowlane (bez zgłoszenia budowlanego tylko 30 m2) więc zastanawiam się czy może zrobić dwa mniejsze np.: po 25 m2 i połączyć je podziemnie jakąś grubą rurą. Zastanawiam się czy takie rozwiązanie jest dopuszczalne? A głębokość ma wynosić około 2 m.

a zastanowiles sie jak uszczelnisz ta rure z folia? mysle ze to bedzie takie sobie rozwiazanie... ja to bym sie przeszedl do urzedu i spytal dokladnie co i jak.... moze to wcale nie takie straszne z tym pozwoleniem?

no i gdybym mial tyle terenu i energii co ty to bym sobie zbudowal ekologiczny basen, w ktorym moglbym plywac.... polecam... tylko w czyms takim nie mozna niestety trzymac rybek.... ale dla rybek moglbys sobie strzelic jeszcze jedno mniejsze oczko...

;)

a to moje bajorko:

http://homepage.hispeed.ch/andy_k/bajorko.JPG

http://homepage.hispeed.ch/andy_k/bajorko1.JPG

http://homepage.hispeed.ch/andy_k/bajorko2.JPG

dorzucilem jeszcze trzecia fotke.... te dwa pierwsze sa z zeszlego roku... to trzecie z tego.... niedawno wycialem zielsko i juz odrasta....

woda sobie spada z trzech stopni....

ma ok. 1200 litrow pojemnosci i trzymam w nim zlote karasie, shubukiny, karpie koi i jednego czarnego welona.... oraz goscinnie jedna zabe.... :wink:

Godzilla - piękne roślinki choć bajorko mogło by być większe. Ja teraz na 33m2 mam akwarium 240 l a w przyszłości myślę dokupić jeszcze 400 l a o oczku wodnym to już nie wspomnę.

jak ci sie to zielsko podoba to tutaj jeszcze mam robala uchwyconego w czasie kwitnienia irysow....

http://homepage.hispeed.ch/andy_k/bak.jpg