Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczko wodne

Recommended Posts

Z glonami walczyliśmy w naszym oczku 3 lata...

było coroczne szlamowanie ,zakupiona beczka z filtrem i do tego lampa które pracowały przez cały sezon na okrągło.

Niestety to nie pomogło.

Zbyt dużo ryb mieliśmy w tym oczku by urządzenia przerobiły te odchody.

W następnych latach zaprzestaliśmy czyszczenia oczka całkowicie,

sprowadziłam dużo różnorakich roślin wodnych ,które pięknie się rozrosły,do tego stopnia,że 2 lilie wodne w pełni lata prawie całkowicie pokrywają lustro wody.Jest to super sprawa,w upalne dni coraz cieplejszego klimatu ryby maja idealną kryjówkę przed ukropem.

Już w drugim roku odłączyliśmy zupełnie filtr i lampę są zbyteczne.

Ryb mamy zbyt dużo na tę objętość wody ale to namiętność mojego męża.

Nie daje się przekonać w tej sprawie ale teraz nie ma to już znaczenia.

Najważniejsze są rośliny...

http://img515.imageshack.us/img515/9093/img5373tj4.jpg

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ależ to piękne Krysto, jak z bajki....

U nas, przy rybach ( koi + karasie) sprawdziło się dorobienie najwyższego oczka, obsadzonego w całości roślinami. które pełni funkcję oczyszczalni korzeniowej. I tam wędruje pompą woda z dna największego, rybnego oczka, po oczyszczeniu spadając kaskadą do ryb.

I przy słonecznym dniu widać głebokie na 180cm , dno.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

[/img]

A to jest moje oczko wodne.Zdjęcie zrobone w zeszłym roku.aAle w tym tygodniu bedziemy je czyscic i wtedy prześle świeżę zdjęcie.Bedzie widac rybki.Jesli chodzi o glony-to nie do wytępienia.Kupiłam preparat antyglon i nie pomógł.Powoduje zabarwienie wody na granatowo-tak jakby się wlewało atrament do wody .Mamy również super wodospad,lampę wszystko pięknie wygląda zwłaszcza w nocy.

Z glonami walczyliśmy w naszym oczku 3 lata...

było coroczne szlamowanie ,zakupiona beczka z filtrem i do tego lampa które pracowały przez cały sezon na okrągło.

Niestety to nie pomogło.

Zbyt dużo ryb mieliśmy w tym oczku by urządzenia przerobiły te odchody.

W następnych latach zaprzestaliśmy czyszczenia oczka całkowicie,

sprowadziłam dużo różnorakich roślin wodnych ,które pięknie się rozrosły,do tego stopnia,że 2 lilie wodne w pełni lata prawie całkowicie pokrywają lustro wody.Jest to super sprawa,w upalne dni coraz cieplejszego klimatu ryby maja idealną kryjówkę przed ukropem.

Już w drugim roku odłączyliśmy zupełnie filtr i lampę są zbyteczne.

Ryb mamy zbyt dużo na tę objętość wody ale to namiętność mojego męża.

Nie daje się przekonać w tej sprawie ale teraz nie ma to już znaczenia.

Najważniejsze są rośliny...

http://img515.imageshack.us/img515/9093/img5373tj4.jpg

PIękne to oczko... Uwielbiam łowić ryby a takie oczko to fantastyczna sprawa! Koniecznie weź udział w konkursie na tym forum

http://inspiracje.leroymerlin.pl/list.php?30

Choć sporo tu pięknych zdjęć, twoje na pewno się spodoba!

• 2 months później...

dostałem od znajomej lilie wodne (lub cos podobnego).wsadziłem do swojego stawu bezposrednio w dno bo staw jest z woda naturalna gruntowa.lilia chyba sie przyjeła bo wciaz wypuszcza nowe liscie i kwiaty ale mam jakis problem bo lilia sie nie rozrasta bo co wypusci nowy lisc to stary czarnieje i obumiera i wciaz lilia jest tej samej wielkosci.Jak wypusci kwiat (biały) to po okolo 3 dniach tez czarnieje i umiera.

Co moze byc powodem takiego stanu? roslina została posadzona tej wiosny.

w stawie tym rosna pałki i tatarak i te rosliny rozzrasataja sie wyjatkowo dobrze.

staw jest przez cały dzien nasłoneczniony wiec rozwija sie w nim tez sporo glonow...moze to jest powodem?

• 11 months później...