Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mamy w projekcie drewniane o przekroju zdaje sie 12x12 a moze 14x14. stoja one przy scianach. co najmniej w jednym pokoju chcemy wstawic go w scianke dzialowa z BK12. Jaki ksztalt bedzie najlepszy, jaki przekroj, jak to bylo u Was, co proponujecie?
https://forum.murator.pl/topic/87334-s%C5%82upy-podtrzymuj%C4%85ce-konstrukcje-dachu-jakie-stalowe/

ja mam u siebie 15x15 ,zalezy pewnie od dachu , u mnie jest w sumie 13 metrow drzewa ,dach trzy spadowy o powierzchni 300 metrow ,co do Twojego pytania to ja bym dal 14x14 bez wachania
Mamy w projekcie drewniane o przekroju zdaje sie 12x12 a moze 14x14. stoja one przy scianach. co najmniej w jednym pokoju chcemy wstawic go w scianke dzialowa z BK12. Jaki ksztalt bedzie najlepszy, jaki przekroj, jak to bylo u Was, co proponujecie?

Czy pytasz jakie stalowe słupki wstawic zamiast drewnianych

A ja proponuje zadac pytanie w języku polskim. Co mamy trafic przekrój czy materiał?

P.S. Podaj siły i długości bo inaczej to nawet po naszemu ciężko.

patrzcie na temat a pozniej 1 zdanie posta :o

nie myslalem ze ktokolwiek bedzie mial problem z interpretacja tego pytania lecz przepraszam, pomylilem sie. faktycznie moglem je napisac jeszcze prosciej :wink:

mam drewniane na zewnatrz scian a chce stalowe wewnatrz scian aby ich nie bylo widac

jakie mam dac stalowe zamiast tych drewnianych

nie myslalem ze ktokolwiek bedzie mial problem z interpretacja tego pytania lecz przepraszam, pomylilem sie. faktycznie moglem je napisac jeszcze prosciej :wink:

mam drewniane na zewnatrz scian a chce stalowe wewnatrz scian aby ich nie bylo widac

1.Raczej powinienieś napisać jasniej a nie prościej.

2.Konstruktor Ci podpowie.*

* forum to niedobre miejsce na porady konstrukcyjne choć akurat na to pytanie jestem w stanie udzielić odpowiedzi , raczej z dużą dozą prawdopodobieństwa prawidłowej oceny

Pytanie zadałeś dość podstepnie chyba chciałeś sprawdzić nasze IQ :lol: :lol: :lol:

Ktoś mi mówił że nie da się czy nie powinno się zastępować drewnianych słupków stalowymi ale dlaczego to nie wiem.

Proponuję dwa ceowniki 120 mm dospawane do kupy, na spawie ciągłym.

Ale takie rzeczy musisz uzgadniać z konstruktorem- w końcu to dach !!! :o

Ja mam 150 mm ale nie słupy tylko dwie takie jakby metalowe krokwie biegnące i zakotwiczone w stropie. W przekroju ma to kształt trapezu.

Jedna taka sztuka ważyła około 400 kg. Spawanie na budowie i 7 chłopa ją stawiało.

Proponuję dwa ceowniki 120 mm dospawane do kupy, na spawie ciągłym.

Ale takie rzeczy musisz uzgadniać z konstruktorem- w końcu to dach !!! :o

Ja mam 150 mm ale nie słupy tylko dwie takie jakby metalowe krokwie biegnące i zakotwiczone w stropie. W przekroju ma to kształt trapezu.

Jedna taka sztuka ważyła około 400 kg. Spawanie na budowie i 7 chłopa ją stawiało.

Tylko poc os pawać C jak można wstawić np. Heba i to tak aby dosunąć do środnika ścianę (oddylatowaną) i zlicować półki ze ścianą również.

Tylko poc os pawać C jak można wstawić np. Heba i to tak aby dosunąć do środnika ścianę (oddylatowaną) i zlicować półki ze ścianą również.

Mam tak w projekcie, wiec doradzam będąc niemal pewnym że jest to zgodne ze Sz.B.

moim zdaniem SZ.B. powinna iśc w parze z dobrze zrozumianym lenistwem, skoro można dać heba, rurę "kwadratową" to na kiego grzyba spawać ceówki :D

nie sądzę, że są tam jakieś ekstremalne obciążenia wymagające takich sztywności

a już na pewno zamieniając słup drewniany na stalowy

kwestia jak pod takim słupem wygląda konstrukcja stropu

Mam tak w projekcie, wiec doradzam będąc niemal pewnym że jest to zgodne ze Sz.B.

Ja Tobie pwowiem,ze generalnie spawanie na budowie jest niezgodne z Sz.B.*

* zwykle nie ma warunków do tego a trzeba spełnić sporo wymogów, robi sie tylko w przypadkach bez mozliwości wykonania w warsztacie.

Zreszta jest coś takiego jak kształtowniki zamknięte o przekroju kwadratowym.

Zgada się BHP-owiec by nas pozamykał. Na warsztacie z transportem HDS tych dwóch elementów koszt był z tego co dobrze pamiętam 4,500. a jak sam kupiłem elementy i spawacz(inny) do mnie przyjechał pojechało mnie po kieszeni 2300.