piotr.nowy 25.07.2003 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 W nowej ustawie nieruchomości rolne może kupić tylko ktoś kto posiada kwalifikacje rolnicze, czyli "osoba uzyskała wykształcenie rolnicze co najmniej zasadnicze lub wykształcenie średnie lub wyższe". Pytanie moje dotyczy tego czy wykształcenie średnie lub wyzsze tez musi być rolnicze ? Wydaje mi się, że zapis taki jak powyżej nie jest dosyć precyzyjny . Może ktos wie coś PEWNEGO na ten temat (noteriusze których pytałem mają różne opinie w tej kwestii) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 25.07.2003 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Jest tu taka fajna rzecz, jak wyszukiwarka. Na pierwszy rzut: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=12624 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 25.07.2003 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 A może w trakcie prac legislacyjnych po prostu zagubiono w tekście wyraz "rolnicze" Tak na poważnie chodzi o najzwyklejsze srednie wykształcenie. Może to byc ogólniak. Może to być technikum górnicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 25.07.2003 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Dzięki Jagna za "na poczatek"! Wiem o wyszukiwarce ale bardzo jej nie lubie. Taka mała fobia. Jeszcze raz dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 25.07.2003 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Nie lubisz wyszukiwarki?! Toż ja bym bez niej zginęła! No i nie ma za co. Po prostu pamiętałam, że był taki wątek i już. A co do wyszukiwarki, to czasem coś wpisuję i WIEM, że to słowo jest, bo widziałam na własne oczy w postach, a w wyszukiwarce mam zero trafień Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 25.07.2003 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Może dlatego, że często pisze się bez polskich znaków i jeśli zapamiętałaś np. "ściana" to w poscie było "sciana" , lub też dany wyraz występował w odmianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 25.07.2003 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 No i właśnie dlatego jej nie lubię! Czasem nic nie można trafić a czasem pokazuje hektary średnio trafnych postów. Nie lubię i już! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rak 30.08.2003 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2003 Witam,Do brzegu, Panowie i Panie...W kwestii wykształcenia to z moich rozeznań ustawa nie zostawia dużego pola do manewru. Wykształcenie musi być rolnicze, ale co innego jest tu ciekawe...Otóż wyobraźmy sobie taką oto sytuację, że jakiś lekarz ma pieniądze i chce kupić mały domek na wsi a w Księdze Wieczystej jest napisane 'nieruchomość rolna' i...albo pójdzie do zawodówki wieczorowej, gdzie w ławce spotka inżyniera i prawnika (w tej samej sytuacji) albo będzie KońBinował...Ja szukałem domku, gdzie nie będzie nigdzie w papierach słowa 'rolny' i znalazłem. Uwaga także na Plan Zagospodarowania w Gminie!!! R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 30.08.2003 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2003 W kwestii wykształcenia to z moich rozeznań ustawa nie zostawia dużego pola do manewru. Wykształcenie musi być rolnicze, ale co innego jest tu ciekawe... Dlaczego twierdzisz, że wykształcenie musi być rolnicze ? Wystarczy również dowolne wykształcenie średnie lub wyższe. Art 6 ustawy: ...... 3. Uważa się, że osoba fizyczna posiada kwalifikacje rolnicze, jeżeli: 1) uzyskała wykształcenie rolnicze co najmniej zasadnicze lub wykształcenie średnie lub wyższe, lub ...." Zgadzam się z Dave który w innym wątku napisał : Kazda szkola srednia (nie rolnicza tez) daje prawo do zakupu ziemi rolnej. Ile trzeba to powtarzac ? Sens jest taki ze czlowiek wyksztalcony nawet nie rolniczo bedzie lepiej dbal o ziemie i nawet dobrze ze nie ma wiedzy rolniczej z dziada pradziada bo zamiast siac zboze i buraki (i nie osiagajac zysku) jak to robili dziadowie posieje cos sensownego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.08.2003 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2003 Potwierdzam słowa Henoka jeśli chodzi o wykształcenie. Nie jest najważniejsze to co jest w księdze wieczystej . Podstawą dla notariusza( a to on decyduje czy transakcja musi przejść przez ANR) jest plan zagospodarowania terenu. Jeśli w danej gminie nie ma planu to OBLIGATORYJNIE: UMOWA WARUNKOWA-ANR-UMOWA ZASADNICZA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 30.08.2003 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2003 Nie zalogowało mnie wyżej a to przeciez ja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts