Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

USTAWA O KSZTAŁTOWANIU USTROJU ROLNEGO

piotr.nowy

Recommended Posts

W nowej ustawie nieruchomości rolne może kupić tylko ktoś kto posiada kwalifikacje rolnicze, czyli "osoba uzyskała wykształcenie rolnicze co najmniej zasadnicze lub wykształcenie średnie lub wyższe".

Pytanie moje dotyczy tego czy wykształcenie średnie lub wyzsze tez musi być rolnicze ? Wydaje mi się, że zapis taki jak powyżej nie jest dosyć precyzyjny . Może ktos wie coś PEWNEGO na ten temat (noteriusze których pytałem mają różne opinie w tej kwestii)

:evil:

Nie lubisz wyszukiwarki?! Toż ja bym bez niej zginęła!

No i nie ma za co. Po prostu pamiętałam, że był taki wątek i już. 8)

A co do wyszukiwarki, to czasem coś wpisuję i WIEM, że to słowo jest, bo widziałam na własne oczy w postach, a w wyszukiwarce mam zero trafień :o Dlaczego?

• 1 month później...

Witam,

Do brzegu, Panowie i Panie...

W kwestii wykształcenia to z moich rozeznań ustawa nie zostawia dużego pola do manewru. Wykształcenie musi być rolnicze, ale co innego jest tu ciekawe...

Otóż wyobraźmy sobie taką oto sytuację, że jakiś lekarz ma pieniądze i chce kupić mały domek na wsi a w Księdze Wieczystej jest napisane 'nieruchomość rolna' i...albo pójdzie do zawodówki wieczorowej, gdzie w ławce spotka inżyniera i prawnika (w tej samej sytuacji) albo będzie KońBinował...

Ja szukałem domku, gdzie nie będzie nigdzie w papierach słowa 'rolny' i znalazłem. Uwaga także na Plan Zagospodarowania w Gminie!!!

R.

W kwestii wykształcenia to z moich rozeznań ustawa nie zostawia dużego pola do manewru. Wykształcenie musi być rolnicze, ale co innego jest tu ciekawe...

Dlaczego twierdzisz, że wykształcenie musi być rolnicze ?

Wystarczy również dowolne wykształcenie średnie lub wyższe.

Art 6 ustawy:

......

3. Uważa się, że osoba fizyczna posiada kwalifikacje rolnicze, jeżeli:

1) uzyskała wykształcenie rolnicze co najmniej zasadnicze lub wykształcenie średnie lub wyższe, lub ...."

Zgadzam się z Dave który w innym wątku napisał :

Kazda szkola srednia (nie rolnicza tez) daje prawo do zakupu ziemi rolnej. Ile trzeba to powtarzac ? Sens jest taki ze czlowiek wyksztalcony nawet nie rolniczo bedzie lepiej dbal o ziemie i nawet dobrze ze nie ma wiedzy rolniczej z dziada pradziada bo zamiast siac zboze i buraki (i nie osiagajac zysku) jak to robili dziadowie posieje cos sensownego.

Potwierdzam słowa Henoka jeśli chodzi o wykształcenie. Nie jest najważniejsze to co jest w księdze wieczystej . Podstawą dla notariusza( a to on decyduje czy transakcja musi przejść przez ANR) jest plan zagospodarowania terenu. Jeśli w danej gminie nie ma planu to OBLIGATORYJNIE: UMOWA WARUNKOWA-ANR-UMOWA ZASADNICZA. :o