Graczyk 19.09.2007 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 WitamWłaśnie doszedłem do etapu w którym zaczynam zastanawiać się nad wykonaniem elewacji zewnętrznej i przyznam się że jestem skołowany. W moim mniemaniu tynk to jedna warstwa czegoś tam i być może farba a tutaj ekipa doradza wykonanie tynku w następujących warstwach:klej (wyrównanie, wzmocnienie)siatka (zwykła siatka szklana)klej (kolejne wzmocnienie i wyrównanie)baranek 2 mmjakaś farba Majster wydawał sie być fachowy ale chciałbym potwierdzić lub dowiedzieć się czegoś więcej. Np. co jest w końcu tyn właśsciwym tynkiem chyba ten baranek?Czy zaproponowana technologia jest do przyjęcia i czy nie pogorszy własciwości Ytonga pod każdym względem?Na forum piszą o jakiś tynkach mieneralnych (cementowo-wapiennych) lub tynkach szlachetnych z domieszkami tylko nie znalazłem wyjaśnienia czy dotyczy to warstwy baranka czy całości?Czy malowanie baranka farbą w późniejszym etapie jest dobrym pomysłem? Po zrobieniu kostki lub podcieni. Wyjaśnijcie proszę bo mam mętlik w głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87353-ytong-1w-i-tynk-zewn%C4%99trzny-jak-to-zrobi%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciaszek 19.09.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 lepiej kupić gotowy tynk barwiony w masie.warstwy te jak najbardziej.ja też mam 1 W i miałem robić tak samo.ale będę docieplać 6 cm izolacji, powód prosty bedzie cieplej a różnica w cenie za dodatkowe przyklejenie styropianu praktycznie żadna.dochodzi zakup izolacji ale ceny spadają i nie jest to duzy koszt Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87353-ytong-1w-i-tynk-zewn%C4%99trzny-jak-to-zrobi%C4%87/#findComment-2003754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 19.09.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Witam Właśnie doszedłem do etapu w którym zaczynam zastanawiać się nad wykonaniem elewacji zewnętrznej i przyznam się że jestem skołowany. Mam wykonaną elewację w 100% zgodną z podaną przez Ciebie (warstwy). Należałoby uściślić, że farba musi być paroprzepuszczalna, jeśli chcesz zachować własności BK. Czyli albo silikatowa, albo silikonowa. Mam silikatową (taniej) i wydaje mi się, że będzie trwała. Miałem ogromne problemy z jej usunięciem z parapetów z klinkieru. Tynk mineralny baranek 2mm - na domek 100m2 p.u. bardzo ładnie się prezentuje. IMO ni mniej ni więcej Jeśli chodzi o pozostawienie tynku bez farby - nie za bardzo. Pod farbę stosuje się biały tynk, który nie jest dostatecznie zabezpieczony przed wpływem warunków atmosferycznych. Możesz zastosować tynk barwiony w masie - wtedy nie będzie problemów w razie niewielkich uszkodzeń mechanicznych elewacji i nie trzeba malować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87353-ytong-1w-i-tynk-zewn%C4%99trzny-jak-to-zrobi%C4%87/#findComment-2003781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts