gegosp 19.09.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 WItam palnuje wybudowanie domku energooszczednego 112 m p.u. 130 m. calkowitej , z podaszem uzytkowym(sciana - 20 cm styropianu, podloga fundamenty 20 cm, dach 35 cm welny, reku, moze gwc) i mam pytanie jak w takim domku sprawowalby sie piec na ekogroszek np. HEF 12 kW czy nie bylby zbyt czesto w stanie podtrzymywania ognia? Mam obliczenia w OZC jeszcze przed soba ale mam nadzieje ze uda mi sie zejsc do 50 kWh/m2 ,wiem ze bede ogrzewal eko-groszkiem lub pradem innych mozliwosc nie widze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 19.09.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Witajcie. Ja mam dom z 20 cm styropianu na ścianie, podłodze i 35 cm wełny na stropie. Generalnie zaczłoem niedawno mieszkać i przygodę z piecem. ale po kolei. Piec na ekogroch ma 15 kw. Najmniejsza wartość jaką można (jest podana w książce pieca to 5 kW) i takie też nastawy po wielu próbach zrobiłem. Układ jest mieszany - grzejniki i podłogówka. Podgrzewanie wody z pieca zasobnik 140 litrów. 3 osoby w domu. Efekty takie że na początku przy moich eksperymentach zużycie groszku było bardzo duże ok 25 kg/ dobę. Fakt że w domu ponad 26 *C pouchylane okna itd. Obecnie nastawiłem piec na moc około 5 kW. Efekt jest naprawdę niezły. Groszku ledwo co ubywa z podajnika. Piec włącza się rzadko, sporadycznie. Obecnie z pieca realizuję: ogrzewanie 2 sypialni, podłogówek w łazienkach, grzejnika drabinki w jednej łazience i podgrzew wody. Co do wody nie zdarzyło się jeszcze żeby zabrakło ciepłej wody (korzystamy z prysznica jeszcze narazie) Generalnie nożna tak wysterować ten piec że będzie naprawdę sporadycznie wchodził w tryb praca, jednakże gdy już wejdzie lepiej jest ustawić go na większą moc i szybko przeszedł w podtrzymanie niż pozwolić na to by cały czas działał w trybie praca mając trudności z osiądnięciem temperatury. Dzięki dograniu / ustawieniu peieca co zajmuje spro czasu można piec wyciągnąć zze staniu podtrzymani w momencie gdy praktycznie wygląda on jak by już dawno zgasł. Podsumowując pełne info mogę podać po zimie ale już widzę że zagrzanie dumu do 25 *C czy 28 to jest detal a jestem na etapie wygrzewania domu, testach itp. Na zewnątrz także raczej temperatury późno jesienne. Pozdrawiam Jak są pytania piszcie, sam eksperymentuje ale z chęcią podpowiem moje spostrzeżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enzo 30 19.09.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Witam:)takie pytanko do włascicieli tych piecy, czy jak ten piec działa to słychac wibracje? zwłaszcza interesuje mnie pora nocna, czy macie piwnice na parterze? Jesli tak to jak rozwiazaliscie ten problem? guma pod piec czy w inny sposób?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 19.09.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Mam dom parterowy i troszeczkę piec słychać jednakże to nie przeszkadza. A napewni nie w spaniu. U mnie piec stoi na betonie. Z sypialnią dzieli mnie ściana 24 gazobeton łazienka i ściana 12 cm gazobeton z okładziną oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gegosp 21.09.2007 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Tak sobie licze i licze i gdyby rzeczywiscie udalo mi zejsc do tych 50 kwh/m2 ( z uwzgledniem wszelakich strat) to raczej prąd wygrywa a przy tym zostanie troche pieniedzy na jakis sensowny kominek . Wiec zostaje mi meczarnia przejscia przez OZC .Mysle ze roznica 100 pln miesiecznie przez sezon grzewczy jest do zaakceptowania miedzy ekogoszkiem a pradem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts