Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na eko-groszek w domu energooszczędnym???

gegosp

Recommended Posts

WItam palnuje wybudowanie domku energooszczednego 112 m p.u. 130 m. calkowitej , z podaszem uzytkowym(sciana - 20 cm styropianu, podloga fundamenty 20 cm, dach 35 cm welny, reku, moze gwc) i mam pytanie jak w takim domku sprawowalby sie piec na ekogroszek np. HEF 12 kW czy nie bylby zbyt czesto w stanie podtrzymywania ognia? Mam obliczenia w OZC jeszcze przed soba ale mam nadzieje ze uda mi sie zejsc do 50 kWh/m2 ,wiem ze bede ogrzewal eko-groszkiem lub pradem innych mozliwosc nie widze.

Witajcie.

Ja mam dom z 20 cm styropianu na ścianie, podłodze i 35 cm wełny na stropie.

Generalnie zaczłoem niedawno mieszkać i przygodę z piecem. ale po kolei.

Piec na ekogroch ma 15 kw. Najmniejsza wartość jaką można (jest podana w książce pieca to 5 kW) i takie też nastawy po wielu próbach zrobiłem. Układ jest mieszany - grzejniki i podłogówka. Podgrzewanie wody z pieca zasobnik 140 litrów. 3 osoby w domu.

Efekty takie że na początku przy moich eksperymentach zużycie groszku było bardzo duże ok 25 kg/ dobę. Fakt że w domu ponad 26 *C pouchylane okna itd. Obecnie nastawiłem piec na moc około 5 kW. Efekt jest naprawdę niezły. Groszku ledwo co ubywa z podajnika. Piec włącza się rzadko, sporadycznie. Obecnie z pieca realizuję: ogrzewanie 2 sypialni, podłogówek w łazienkach, grzejnika drabinki w jednej łazience i podgrzew wody.

Co do wody nie zdarzyło się jeszcze żeby zabrakło ciepłej wody (korzystamy z prysznica jeszcze narazie)

Generalnie nożna tak wysterować ten piec że będzie naprawdę sporadycznie wchodził w tryb praca, jednakże gdy już wejdzie lepiej jest ustawić go na większą moc i szybko przeszedł w podtrzymanie niż pozwolić na to by cały czas działał w trybie praca mając trudności z osiądnięciem temperatury.

Dzięki dograniu / ustawieniu peieca co zajmuje spro czasu można piec wyciągnąć zze staniu podtrzymani w momencie gdy praktycznie wygląda on jak by już dawno zgasł.

Podsumowując pełne info mogę podać po zimie ale już widzę że zagrzanie dumu do 25 *C czy 28 to jest detal a jestem na etapie wygrzewania domu, testach itp. Na zewnątrz także raczej temperatury późno jesienne.

Pozdrawiam

Jak są pytania piszcie, sam eksperymentuje ale z chęcią podpowiem moje spostrzeżenia.

Tak sobie licze i licze i gdyby rzeczywiscie udalo mi zejsc do tych 50 kwh/m2 ( z uwzgledniem wszelakich strat) to raczej prąd wygrywa a przy tym zostanie troche pieniedzy na jakis sensowny kominek . Wiec zostaje mi meczarnia przejscia przez OZC :-(.Mysle ze roznica 100 pln miesiecznie przez sezon grzewczy jest do zaakceptowania miedzy ekogoszkiem a pradem.