tom17 02.10.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 w którymś wątku czytałem że gwc pod chudziakiem to nie jest dobry pomysł bo zimą wychładzamy grunt który w założeniach przy obliczniu np grubości izolacji pod wylewka ma ok 8 st C. Robiąc gwc pod posadzka należałoby więc ocieplic posadzki lepiej niz ściany zewnętrzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinezbb 02.10.2007 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 jezeli robicie doprowadzenie powietrza do kominka,proponuje zrobic to samo do pokoju lub kuchni bedzicie miec dodatkowe powietrze swieze" w zimie oraz chłodne w leciebez koniecznosci zbednych wietrzeń pomiesczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 02.10.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Ale wyszło u mnie z tym doplywem powierzta wrrr!!! rura kupiona wszyscy o tym mówilismy ze zrobi sie pozniej...wczoraj dzis rano pozniej popoludniu i jak przyszlo co do czego, grucha wylala beton ekipy pojechaly, patrze rura pod plotem lezy:|chudziak bedzie przeciety rura ułozona i ten kawalek znowu zalany takze nic strasznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinezbb 02.10.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 dokładnie , w naszym przypadku rura wychodziła jak sie okazało podczas stawiania kominkaokoło 10 cm poza obrysem kominka,nic innego nie pozostało jak kucie tyle tylko ze oprócz chudziaka również wylewkw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 02.10.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Podobny wątek był również pod tym adresem: http://forum.muratordom.pl/post1713729.htm?highlight=zbrojenie%20chudziaka Tam są właśnie komentarze na temat wyprowadzenia wlotu powietrza pod ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksandra1 03.10.2007 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 U mnie po podsypaniu domu rura wyszła poniżej poziomu gruntu. Czy ma ktoś jakieś fotki, jak to podciągnąć wyżej i wykończyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 19.02.2008 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Witam To ja zadam takie pytanie kominek czysto dekoracyjny,rozpalany 3-4 razy w miesiacu,dla nastroju.Czy musze doprowadzac rurę??Wkład nie wiekszy niz 10 kW,prawdopodobnie jakas Invicta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 19.02.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Mase juz slow popisano na ten temat-zewnetrzne doprowadzenie powietrza zawsze ma za zadanie uniezaleznic spalanie w kominku od dostepu powietrza z zewnatrz- z domu,z pomieszczen-zjawisko podcisnienia.Zwlaszcza gdy ma sie reku.Kominek doslownie pozera powietrze metrami 3.Czy palisz okazyjnie,czy nie, to tlenu potrzeba do spalania.Budujac dom,warto to zawsze doprowadzenie zrobic...Nigdy nie wiesz czy nie bedzie kominek jednak jedyna atrakcja.A jak nie masz...to nie warto rujnowac i zakladac.Gdy ma sie reku...a nie ma rury...to chyba zrezygnowalbym...z rury do kominka i kominka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 19.02.2008 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Voila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 20.02.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Reku nie ma,ale mozliwosc zrobienia jest,tylko pytanie tego typu,kominek bedzie wykonany w terminie pozniejszym,nie wiem kiedy,rure wstawiam teraz i co potem,przykrywam ta dziure jakas podloga,ale nie wiem trzeba to przyslonic z obu stron,zeby nie wialo.Na zewnatrz daje kratke i z glowy,ale co w salonie??pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 20.02.2008 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Jeżeli nie chcesz mieć dodatkowej wentylacji możesz tę rurę zaślepić deklem, które są w normalnej sprzedaży jako wyposażenie rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrm74 20.02.2008 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 jaki przekrój ruy położyć?Czy można na chudziaku? będę miał styropian na chudziaku (3X5 cm) + szlichta jakieś 8cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 20.02.2008 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 jaki przekrój ruy położyć? Czy można na chudziaku? będę miał styropian na chudziaku (3X5 cm) + szlichta jakieś 8cm. Przeczytaj wszystko od początku a znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cinek23 20.02.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Kominek będzie znajdował się na I piętrze dom jednorodzinny z podpiwniczeniem), nie można poprowadzić rury w stropie, czy można wprowadzić ją przez piwnicę w kanał wentylacyjny komina i wyjść na piętrze? Oczywiście kanał ten będzie przeznaczony tylko na tą rurę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 22.02.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Witam Postanowiłem że rurę położę,ale czytając posty innych uzykowników forum,znalazłem kilka szkół,ja chciałbym podprowadzić rurę nie bezpośrednio pod wkład(centralnie,ale poprowadzić ja przy ścianie),po tożeby pozniej jak juz bede robił kominek przedłuzyc ja tak zeby wystawala jakies 70 cm nad ziemie.Czytalem ze w ten sposob powietrze doprowadzane jest z zewnatrz jest ogrzewane przez kominek i nie tloczymy zimnego do pomieszczenia.Z tym ze zastanawiam sie jak zalatwic sprawe zamykania i otwierania przeplywu,dlatego że do rury po zabudowaniu dostepu miec nie bede,nalezaloby wyciagnac jakies ciegno i nie wiem jak to mozna rozwiazac?? Inna sprawa ze chce ta rure wykorzystac dwojako,rowniez jako nawiew w kotłowni wstawic trojnik i zrobic wylot w pom. gosp.Czy to rozwiazanie jest prawidłowe??pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 22.02.2008 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Poruszany tu temat usytuowania rury na zewnątrz wydaje mi sie że można wykonać w prosty sposób, rure należy wyprowadzić w ziemi powiedzmy 2m od budynku i zakończyć rurką wyprowadzona 70cm ponad grunt zakończoną jakimś daszkiem....lekko łatwo i przyjemnie, nie musimy przy tym na elewacji osadzać jakiś kratek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 22.02.2008 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 a czy rura taka jak drenarska ale bez dziurek (taka żółta karbowana) fi 100 nadaje sie żeby nią puścić powietrze do kominka? puszczona byłaby na chudziaku w styropianie bo chudziak już jest.styropianu będzie 10cm - nad tym wylewka 7cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 22.02.2008 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 a czy rura taka jak drenarska ale bez dziurek (taka żółta karbowana) fi 100 nadaje sie żeby nią puścić powietrze do kominka? puszczona byłaby na chudziaku w styropianie bo chudziak już jest. styropianu będzie 10cm - nad tym wylewka 7cm Podciągam temat, j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 22.02.2008 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Wszystko zależy do jakiego kominka to doprowadzenie powietrza, przy wiekszych kominkach ta średnica może być troche mała, jakimś rozwiązaniem byłoby poprowadzenie dwóch takich rurek, lub np. kanał ptostokatny 8X20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_ok 23.02.2008 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 cz takie rozwiązanie będzie ok? szczególnie dla kominka z PW (jesli ma to znaczenie) http://images30.fotosik.pl/164/3ac2b4811b22e6b1.gif pozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts