Paweł Jeziółkowski 12.10.2014 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Od razu napisze ze jestem laikiem w sprawach budowlanych. Nie wiem takze czy cos sie nie zmienilo od 2010 roku. Mam ten sam dylemat powietrza do kominka. W projekcie mam na chudziaku i minimim 200cm2. Ale co sie okazuje? Kominki 14 czy 18kW maja wlot 100 mm srednice. Wiec jaki sens jest dawac rure 160 czy wieksza? Dodatkowo sa prokukowane metalowe doprowadzenia w ksztalcie prostokatu i maja przekroj okolo 75cm2. Taki kupilem i taki bede montowal bo to odpowiada wlasnie wlotowi kominkow 100 mm srednicy. Masz całkowitą rację, tylko pamiętaj by dolotu na elewacji nie zatkać jakąś kratką z siatką ponieważ może ona zabrać nawet połowę przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 12.10.2014 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Praktycznie żadna KLIENTKA nie pozwoli na pozostawienie w elewacji nie zatkanej dziury ." Bo ja się boję myszy" .... Pojawi się kratka z siateczka i masz problem . To ze w handlu są płaskie kanały z powierzchnia 75 cm nie świadczy o ich odpowiednim wymiarze do kominka , zawsze możesz zastosować np 2sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 12.10.2014 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Masz całkowitą rację, tylko pamiętaj by dolotu na elewacji nie zatkać jakąś kratką z siatką ponieważ może ona zabrać nawet połowę przekroju. jak nie zamontujesz kratki trzymaj kciuki by żadne zwierze Ci się tam nie zadomowiło inaczej przepływ zejdzie do 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Jeziółkowski 12.10.2014 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Od razu napisze ze jestem laikiem w sprawach budowlanych. Nie wiem takze czy cos sie nie zmienilo od 2010 roku. Mam ten sam dylemat powietrza do kominka. W projekcie mam na chudziaku i minimim 200cm2. Ale co sie okazuje? Kominki 14 czy 18kW maja wlot 100 mm srednice. Wiec jaki sens jest dawac rure 160 czy wieksza? Dodatkowo sa prokukowane metalowe doprowadzenia w ksztalcie prostokatu i maja przekroj okolo 75cm2. Taki kupilem i taki bede montowal bo to odpowiada wlasnie wlotowi kominkow 100 mm srednicy. Masz całkowitą rację, tylko pamiętaj by dolotu na elewacji nie zatkać jakąś kratką z siatką ponieważ może ona zabrać nawet połowę przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Jeziółkowski 13.10.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 jak nie zamontujesz kratki trzymaj kciuki by żadne zwierze Ci się tam nie zadomowiło inaczej przepływ zejdzie do 0 Są dostępne kratki plastikowe bez siatki ze stałą żaluzją :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.10.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Żaluzje nie zabierają przekroju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 13.10.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 najwidoczniej nie są też chromo-niklowe, z kwasówki itd itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 13.10.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 A taka czerpnia by się nadawała? http://sklep.termokontrol.com.pl/system-pe-flex/361-czerpnia-ogrodowa-stal-nierdzewna.html#/srednica-o_160_mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 14.10.2014 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Witam. Poniekąd rozumiemy Twoje zainteresowania (avatar) ... ale po co Ci kolejna "luśnia" w domu ... Tak na serio - taki wystający z ziemi kawał cieńkościennej nierdzewki będzie powodował wykraplanie się olbrzymich ilości wody na wewnętrznej stronie rury ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 14.10.2014 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Tak na serio - taki wystający z ziemi kawał cieńkościennej nierdzewki będzie powodował wykraplanie się olbrzymich ilości wody na wewnętrznej stronie rury ... . W takim razie jako spec na pewno nam doradzisz (mi i Stirmer-owi) czekamy na konkretne alternatywy dla zakończenia czerpni wystającej z ziemi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 17.10.2014 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 ......przytkało brać fachowców czy jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 17.10.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 a ja bym chciał wiedzieć jaką kratką zakonczyć czerpnie w scianie zeby nie zatkac polowy powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endodontist 01.04.2015 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 hmmmm... kolejny problem dla laika... dom szczelny z rekuperacją, ogrzewnanie podłogowe [głównie pompa ciepła woda/solanka, odwierty pionowe] rozważam kominek z płaszczem wodnym [około 18-19kW, Hajduk albo Brunner albo jeszcze co innego] Kominek będzie stał przy zachodniej ścianie, powierzchnia jadalni, salonu i kuchni około 85m2, ale spora kubatura, bo b. wysokie pomieszczenie [nad częścią antresola ale nie nad kominkiem] Komin systemowy jakiś, do dachu będzie około 8-9 m. PYTANIE: czy rurę doprowadzającą powietrze do kominka ciągnąć pod chudziakiem i od spodu kominka? i czy wtedy czerpnia na elewacji czy kilka m od ściany?jeżeli kilka m od ściany budynku, to jakż i na jakiej wysokości zrobić czerpnię? [70 cm nad poziom gruntu będzie ok]czy rurę puścić prostopadle do ściany [tak, żeby czerpnia oddalała się od ściany] czy wzdłuż sciany?czy przebić ścianę + czerpnia na zewnątrz ściany? gdzieś wyczytałem że jak rura doprowadzająca powietrze jest dłuża, to do wkładu dociera cieplejsze powietrze... z góry dzięki za merytoryczne odpowiedzi na pytania!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 04.06.2018 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 To i ja zapytam. problem taki że rurę z powietrzem puściłem z tyłu kominka (nie pytać dlaczego). I teraz żeby ona wylądowała pod kominkiem musiałbym puścić rurę nad ścianą fundamentową i wtedy po drugiej stronie ściany dalej rzeźbić. Fi 160 ma łącznie z 18 cm, jak dam jeszcze kolanko w górę to wyjdzie ponad 30cm. Jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.06.2018 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Aluminiową rurą spiro poprowadź skąd i dokąd chcesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 05.06.2018 02:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Czyli nie będzie problemu ze będzie szła kilku załamaniach? 3 kąty po 90 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 05.06.2018 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 To i ja zapytam. problem taki że rurę z powietrzem puściłem z tyłu kominka (nie pytać dlaczego). I teraz żeby ona wylądowała pod kominkiem musiałbym puścić rurę nad ścianą fundamentową i wtedy po drugiej stronie ściany dalej rzeźbić. Fi 160 ma łącznie z 18 cm, jak dam jeszcze kolanko w górę to wyjdzie ponad 30cm. Jakieś pomysły? Bezprzewodowo się nie da ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.06.2018 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Czyli nie będzie problemu ze będzie szła kilku załamaniach? 3 kąty po 90 stopni. Krótki odcinek. Nie powinno być problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 05.06.2018 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Bezprzewodowo się nie da ? Da się. Ale musiałbym wykopywać już zle wkopaną rurę i przestawiać z drugiej strony ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts