Maggie 19.09.2007 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Zauważyłam, że zdecydowana większość płyt ma sterowanie sensorowe, tylko nieliczne mają pokrętła. Zastanawiałam się nad pokrętłami, bo pewnie łatwiej ich użyć, jak coś na płytę wykipi. Z drugiej strony płytę bez gałek pewnie łatwiej utrzymać w czystości, ale czy ta elektronika po paru latach się nie popsuje? Jakie sterowanie macie i jak się sprawuje? I drugi dylemat: czy płyta bezramkowa się wyszczerbia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 19.09.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Maggie,od dwóch lat użytkuję płytę bez ramek (tzn jest kawałek ramki od strony ściany) i nic mi się nie uszczerbiło. Drugi raz wybrałabym też bez ramek, ze względu na łatwość utrzymania w czystości. Jeśli chodzi o sterowanie, to mam takie na dotyk, ale chyba jednak wolałabym na pokrętła. Czasami zdarza się, że niechcący ktoś oprze się o płytę lub coś postawię na niej nie tak i sama się włącza Co prawda mogę uruchomić blokadę ale nie mam małych dzieci więc specjalnie tego nie robię. I ta elektronika też nie zawsze chce zadziałać-wystarczą mokre lub brudne ręce . A co do utrzymania w czystości pokręteł, to myślę, że wcale nie jest trudniejsze niż wieczne wycieranie mazajów palcowych z płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 19.09.2007 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 A co do utrzymania w czystości pokręteł, to myślę, że wcale nie jest trudniejsze niż wieczne wycieranie mazajów palcowych z płyty Absolutnie się zgadzam - używam od paru miesięcy (na szczęście przejściowo - nie u siebie) i mniej mnie drażni utytłana całkowicie plyta po gotowaniu 2-daniowego obiadu, czy przygotowaniu świąt itp, niż, na wypucowanej płycie, odciski paluchów po zagotowaniu garnka wody. Doprowadza mnie to do szału Nigdy w życiu - tylko normalne pokrętła, przynajmniej czyszczę je wtedy, jak rzeczywiście jest to niezbędne, a nie po każdym podgrzaniu czegokolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Amciek 19.09.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 uzywam bezramkowej sensorowej plyty smega, nie ma problemow typu brudne palce etc. jest inteligentna np podczas gotowania sama sie blokuje gdy nie jest uzywana, nie ma przypadkowych wlaczen etc. nawet podczas mycia trudno ja wlaczyc przypadkiem. a jesli juz cos sie rozleje to jeden ruch i czysta. mysle ze to tylko kwestia przyzwyczajen. a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 20.09.2007 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Widzę, że i jedna i druga opcja ma swoich zwolenników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jax 20.09.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Ja od 6lat użytkuje płyte z ramką ale sensorowa, gorenje, naprawde zero problemow. I proponuje wrzucic na luz z tymi palcami i sladami. Po kilku miesiacach nie bedziesz na to zwracac uwagi po kazdym gotowaniu. Dodatkowo jeden z plusow jest taki, gdy na plycie nie mieszcza sie duze garnki zawsze mozna je troszke wsunac na przyciski, z pokretlami juz tego nie zrobisz.Teraz do domu kupuje tez plyte sensorowa, bez ramk, ale za to szerokosci 75cm, przydaje sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 20.09.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Hmm mam płytę AEG i niby też inteligenta ale sama się nie blokuje tylko muszę to zrobić ręcznie, tak jak i ręcznie muszę odblokować Paluchy niestety nie schodzą za jednym ruchem ścierki i po dwóch latach nadal mnie denerwują, ale ja już taka jakaś upierdliwa z natury jestem Dla mnie po prostu pokrętła są łatwiejsze i szybsze w użyciu. Faktycznie plusem sensorowej płyty jest możliwość ustawienia dużych garnków, ale są też płyty z pokrętłami w piekarniku no chyba, że ktoś ma piekarnik w słupku, to wtedy ta opcja odpada-niewątpliwie dużym udogodnieniem jest płyta z pięcioma "palnikami", tylko czasami niektórym brak na nią miejsca lub mało gotują i wtedy zakup takiej płyty jest ekonomicznie nieuzasadniony . Jeszcze jednym plusem dla płyty sensorowej, jest możliwość samowyłączenia się po ustalonym czasie, nie wiem jak to wygląda w przypadku płyty z pokrętłami. Myślę, że znowu debatujemy tu nad wyższością jednych świąt nad drugimi, ale co tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Priscilla 21.09.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Ja mam Gorenje, bez ramek i z sensorami. Jak dla mnei taki wybor jest idealny i drugi raz kupilabym taka sama! Nie mam sladow palcy - to chyba zalezy od struktury plyty - sa rozne! A sterowanie sensoryczne sprawuje sie wysmienicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mziemianski 21.09.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Mam plyte bez ramek z sensorami, firmy MORA jest OK pika jak cos sie polozy na sensorze itp, ale kolejna bedze napewno indukcyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Priscilla 24.09.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 A co sadzicie o plytach indukcyjnych?Teraz planuje taki zakup i jestem ciekawa jak sprawdza sie w tym temacie firma Amica. Ma spory wybor i calkiem przyzwoite ceny. Nigdy nie pomyslalabym o tej firmie, bo wydawalo mi sie, ze robi delikatnie mowiac badziewny sprzet, ale podobno plyty sprawuja sie calkiem niezle. Ma ktos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 25.09.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Mam płytę sensorową, z ramką, od roku (Siemens). Na razie na sensory nie narzekam, jedyną wadą jest to, że muszę pilnować, czy nie mam mokrych palców - wtedy czasem pojawia się komunikat o błędzie. Pokrętła na płycie zdecydowanie mi się nie podobały i myślę, że trudno je utrzymać w czystości. Sterowanie z piekarnika u mnie odpadło, bo piekarnik mam w słupku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 25.09.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 W wynajmowanym mieszkaniu w którym obecnie przesiaduję, mam płytę elektryczną, z obsługiwaniem sensorowym. W tej chwili nie jestem w stanie powiedziec jakiej firmy jest ta kuchenka. Zaciekawił mnie fakt, że żeby "uruchomic" dany przycisk na płycie nie trzeba go dotykac, jedynie zbliżyc palec na kilka milimetrów. Moim zdaniem same przyciski nie jest trudno utrzymac w czystosci, gorzej z samymi "palnikami". Pomijam fakt, że przesadnie nie dbam o czystośc samej kuchenki... w końcu to koczownicze życie "słomianego wdowca" na delegacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Priscilla 25.09.2007 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 A co sadzicie o plytach indukcyjnych? Teraz planuje taki zakup i jestem ciekawa jak sprawdza sie w tym temacie firma Amica. Ma spory wybor i calkiem przyzwoite ceny. Nigdy nie pomyslalabym o tej firmie, bo wydawalo mi sie, ze robi delikatnie mowiac badziewny sprzet, ale podobno plyty sprawuja sie calkiem niezle. Ma ktos? Ponawiam pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.