Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Darowizna od babci

alfaro

Recommended Posts

Witam,

Ja podobnie jak jeden z moich przedmówców dostałem od babci na budowę dość dużą kwotę. Chcąc być w zgodzie z prawem chciałbym to zgłosić do US. TYlko jak. Czy jak jesteśmy w I grupie to wystarczy mi od Babci odręcznie napisany akt darowizny który dołączam do deklaracji? Rozumiem że najlepiej jeżeli babcia przeleje mi darowane pieniążki w kwocie złożonej na deklaracji - choć część z nich leży już w ławach fundamentowych .

Jaką procedurę postępowania przyjąć?

do deklaracji chyba nawet nie musisz dołączać aktu darowizny. nawet wątpię czy jest w ogóle potrzebny, ale nie przeszkadza coś mieć. ale pieniążki (powyżej 9 tys. z hakiem) koniecznie muszą być przekazane przelewem (lub przekazem pocztowym). i to z jej konta na Twoje, bez kombinowania. inaczej nie korzystasz ze zwolnienia. deklarację do urzędu darczyńcy w ciągu 30 dni bo też przepadnie.

do deklaracji chyba nawet nie musisz dołączać aktu darowizny. nawet wątpię czy jest w ogóle potrzebny, ale nie przeszkadza coś mieć. ale pieniążki (powyżej 9 tys. z hakiem) koniecznie muszą być przekazane przelewem (lub przekazem pocztowym). i to z jej konta na Twoje, bez kombinowania. inaczej nie korzystasz ze zwolnienia. deklarację do urzędu darczyńcy w ciągu 30 dni bo też przepadnie.

W takim razie pozostało tylko spisać jakiś akt darowizny, przelać kwotę na moje konto i zglosić ten fakt do skarbówki.

A wiesz moze jaki druk mam ściągnąć ?

W każdym razie dziękuję za pomoc