Gość 07.03.2002 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2002 Poradźcie jakie drewno będzie lepsze do ciągłego palenia w kominku -brzozowe czy bukowe?W lesnictwie sprzedaja i jedno i drugie w tej samej cenie za m3ale brzozowe mają 120cm a bukowe 100.Szerokosc komory w palenisku mam 45 cm wiec bukowego nie mode pociac na pólbo sie nie zmiesci a na 3 czesci po 30 cm to troche za krotkie.Brzozowe daje sie pociac na 3 czesci po 40 cm, co jest do przyjecia. Biorącpod uwagę koszty ciecia na kawalki to brzozowe wyjdzie mi taniej.Czy jednak brzozowe drewno po wyschnięciu daje taka samą ilośc suchej masyco z analogicznych rozmiarów drewna bukowego?Mysle ża jakis Technolog drewna mógłby odpowiedzieć na takie pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanRopuch 13.03.2002 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2002 Chyba przesadzasz, różnicy chyba nie zauważysz. Rozumiem, gdybys porównywał buk z topolą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 15.03.2002 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2002 Najwięcej ciepła daje grab i dąb. Brzoza i buk ok.80% tego maksimum (brzoza trochę więcej niż buk). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 15.03.2002 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2002 A jak sie palą drzewa owocowe? czy w ogóle się nadają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 15.03.2002 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2002 Jasne,że tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 15.03.2002 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2002 Pytam ,bo kupiłam działkę ze starym drzewostanem owocowym.Wycięłam drzewa /mąż/ i drewno złozyłam /mąż/:smile: do sezonowania a w planach mam ogrzewanie kominkowe .Są to stare jabłonie ,grusze ,jakaś wierzba i nawe nie wiem co jeszcze bo nie mają liści a ja się na drzewach nie znam .Jest tego bardzo dużo,bo to był sad/1500 m2/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts