Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKA WILGOTNOŚĆ PRAWIDŁOWA??

milak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 153
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z wentylacją grawitacyjną to różnie bywa, zależy od pogody (ciśnienia na zewnątrz). Wietrzenie to jedno, a okna plastiki to drugie. Okna znacznie więcej są zamknięte niż otwarte. Często w takich struacjach pomagają nawiewniki (np. okienne), które zapewniają stały dopływ powietrza do domu, gdy okna są zamknięte. Jak nie wleci to i nie wyleci kominem.

Akurat u mnie pomogły. Robił się grzyb na ścianie. Odkąd są nawiewniki grzyba nie ma.

Prawidłowo zamontowane oraz odpowiednio dobrane nawiewniki okienne to świetna sprawa ale należy pamiętać, że są jeszcze inne potrzebne rzeczy wymagane dla poprawnej eliminacji pary wodnej z pomieszczeń.

Podczas wizyty u klientów często okazuje się że w mieszkania są zawilgocone z powodu uszkodzeń technicznych oraz błędów wykonawczych.

Wzrost wilgotności względnej powietrza powyżej 55% utrudnia wysychanie ścian oraz powoduje zagrożenie kondensacja powierzchniową i umożliwia powstawanie mykoorganizmów.

• 4 weeks później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...
Prawidłowa wilgotność to 40-60% (tak wyczytałem tu) Myślę że będziesz musiał się albo pogodzić ze zbyt dużą wilgotnością, bo w starym budownictwie problem z wilgocią to normalka, albo zainwestować w osuszacz powietrza. Jeśli nie wiesz co to za urządzenia to poczytaj na http://www.aero7.pl/osuszacze-powietrza