McAndy 19.09.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Witajcie,W 1995 ojciec otrzymał pozwolenie na budowę i mając kierownika zgłosił budowę.W 98 roku ojciec przepisał stan surowy otwarty na mnie i brata (podział działki + podział budynku na 2 rodziny). W 2000 roku ojciec zginął w wypadku. Długo nikt nic nie robił, bo kasy nie było. Po kilku latach powoli budynek został doprowadzony do możliwości zamieszkania.Wpisów w dzienniku jak na lekarstwo, a budynek stoi. Ogrodzenie (ze zgłoszeniem) zrobione, instalacja gazowa ze zbiornikiem od kilku lat stoi, prąd i woda z innego budynku na sąsiedniej działce brata.Poradźcie proszę jak wyprowadzić ten temat nie tracąc pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flanker 19.09.2007 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Podstawowe pytanie!:Czy istnieje przerwa dłuższa niż dwa lata między wpisami w dzienniku?od tego zależy co dalej robić. Rozumiem że pozwolenie nie zostało przeniesione z ojca na innego członka rodziny.Pozdrawiam Flanker! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 19.09.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Krótko - przerwy w budowie nie mogą być dłuższe niż 2 lata. Poszczególne prace dokumentują wpisy w dzienniku budowy. Dłuższe przerwy to konieczność wystąpienia o nowe pozwolenie na budowę (powtórzenie całej procedury).A więcej? Poczytaj forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McAndy 19.09.2007 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Jest kilka wpisów na początku budowy, a i kierownik budowy odszedł w pośpiechu. Pozwolenie nie zostało przeniesione na innego członka rodziny.W sumie dom zrobiony bez odchyłek od projektu, a i część robót klienci mogliby uzupełnić.Pytanie: jak wyjść i od czego zacząć to odkręcać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 19.09.2007 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Niestety, nie mogę Ci pomóc więcej. Na tym forum staram się udzielać odpowiedzi w zgodzie z prawem (choć przyznam czasami na jego pograniczu - ale jednak, mam nadzieję, po właściwej stronie), a nie zachęcać do jego łamania.Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć o praktyce - zachęcam jeszcze raz do skorzystania z wyszukiwarki (przycisk "szukaj" pod czerwonym paskiem pod nazwą forum). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 19.09.2007 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 http://samowola.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 20.09.2007 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 http://forum.muratordom.pl/post1835596.htm?highlight=#1835596 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McAndy 20.09.2007 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 a nie zachęcać do jego łamania. Dziękuje za odpowiedź. Miałem na myśli uzupełnienie wpisów przez fachowców, którzy faktycznie wykonywali prace (większość z nich mieszka w promieniu kilku km). Szukam na forum podobnych przypadków, ale jeszcze nic sensownego nie znalazłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 20.09.2007 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Weż jeszcze pod uwagę (gdy będziesz zmuszony do składania wyjaśnień) 1) jest przepis, że dziennik budowy powinien być prowadzony na bieżąco (i Ty i wykonawcy biorą na siebie pewną odpowiedzialność antydatując wpisy);2) sprawdź, od jakiego czasu nie masz kierownika budowy (tzn. kiedy złożył formalnie rezygnację (prowadzenie budowy bez kierownika też nie jest zgodne z prawem);3) co z przeniesieniem pozwolenia na budowę (formalnie), od 2000 r. (śmierć ojca) jeśli nie zostało na nikogo przeniesione od tego czasu nie ma inwestora! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McAndy 20.09.2007 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 W 98 miałem przepisany stan surowy (z dachem bez okien) i raczej na prawie budowlanym to się wtedy totalnie nie znałem.Niestety dziennik znalazł się dużo później i figurował jeszcze na ojca. Co proponujesz? Jak się za to zabrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts