Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bramy garażowe.

Recommended Posts

Musisz mieć wytynkowany garaż i najlepiej pomalowany.

no coz, nie trzeba miec wytynkowanego garazu, a i na pewno pomalowanego.

wystarczy, a i zalecane jest wytynkowanie (na mokro lub sucho) tej sciany, do ktorej instalowana jest konstrukcja bramy.

jesli czesc konstrukcji montowana jest do sufitu, zaleca sie aby i sufit byl wykonczony.

No cóż, jeśli ktoś chce się babrać później przy zamontowanej bramie, to proszę bardzo jego wybór. Moim zdaniem garaż najlepiej zrobić na gotowo jeszcze przed zamontowaniem bramy. Faktycznie może jedynie malować nie trzeba, zagalopowałem się trochę.

Gość 2mm
Jacek, dzięki za tego linka http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

nie szukam jeszcze bramy, zdecydowałam się założyć bramę po wykończeniu garażu na gotowo. Skłoniły mnie do tego liczne narzekania na działanie bram założonych przed wylewkami i tynkami.

Mam 50 m do ogrodzenia i skoro tylko odległość wpływa na wybór segmentowych to wolę uchylną.

bramę należy montować przynajmniej po tynkowaniu bo tynkarze zniszczą wszystko i żadne zabezpieczenia nic nie dadzą. Zresztą prowadnice bram montowane są do ścian i sufitu więc raczej trudno potem tynkować te powierzchnie. A malować to sobie można potem tylko trzeba i tak dobrze zabezpieczyć przede wszystkim prowadnice żeby się nie zapaprały farbą, gładzią itp.

Co do rodzaju bram - segmentowa czy uchylna - to zalezy jaka jest szerokość bramy. Nie ma np. bram uchylnych o szer.np. 5 m. Generalnie jak jest garaż dwustanowiskowy i jedna brama to nie da się założyć bramy uchylnej.

Co do firm - no cóż - firma Wiśniowski nigdy nie była ani nie będzie Normstahlem czy Hoermannem. Poza tym Wiśniowskiemu nie chce się robić niczego co wykracza poza standardowy wymiar z cennika. A Normstahl zrobi dowolną bramę o dowolnym wymiarze. I chyba taniej.