Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam pytanko

Potrzebuję obliczyc jakiej mocy grzejniki powinienem zainstalowac, by mi rodzina zimową porą w domku nie marzła.

Jako że moja wiedza na ten temat jest szczątkowa, a czasu na naukę tematu nie mam, więc poradźcie jaki specjalista może mi tą sprawę wyliczyc.

Nie chcę się w tym temacie opierac na obliczeniach instalatorów.

Zależy mi by była to osoba bezstronna, nie patrząca na problem przez pryzmat, że sprzeda mi większy kocioł, lub większe grzejniki.

Z góry dziekuję za pomoc.

https://forum.murator.pl/topic/87427-do-kogo-si%C4%99-zg%C5%82osic-z-obliczeniem-potrzebnej-mocy-grzejnik%C3%B3w/

Znajdź jakiegoś projektanta, który Ci zaprojektuje całą instalację c.o. i wyliczy zapotrzebowanie w każdym pomieszczeniu. Lepiej to zrobić za pomocą oprogramowania bo na piechotkę to jest dużo liczenia.

O ile pamiętam, purmo ma na swojej stronie program do obliczania jakie grzejniki do jakich pomieszczeń. Faktem jest że trzeba duużo danych wpisać ale przynajmniej będzie dokładnie.

Ja i tak przyjąłem obliczenia instalatora ( i sprawdziłem je na oko ;) z normami - wiem w końcu z jakich ścian zbudowany jest chałupa )

Obliczenia PURMO są przewalone o ok. 30% po to żeby ludzie większe (droższe) grzejniki u nich kupowali. :evil:

Liczenie na piechotę wcale nie jest takie straszne za to bardzo skuteczne.

Mnie kiedyś nauczył tego pewien instalator...

Obliczenia PURMO są przewalone o ok. 30% po to żeby ludzie większe (droższe) grzejniki u nich kupowali. :evil:

Liczenie na piechotę wcale nie jest takie straszne za to bardzo skuteczne.

Mnie kiedyś nauczył tego pewien instalator...

och, ciekawa opinia.

Ja liczyłem sobie za pomocą tego programu i wyszło mi dużo mniej niż sugeruje mi okoliczny hydraulik (Purmo +- 60W/m2 , Hydraulik 100W/m2)

Sam musze się zdecydować na grzejniki i dobrać ich odpowiednią moc, więc:

Jeśli możesz zdradzić tajemną wiedzę jaką przekazał Ci pewien tajemniczy instalator - będę bardzo wdzięczny.

Na wstępie dzięki za odzew.

Misob i RABczyn - odezwałem się na priv.

Dwa zdania o problemie

W projekcie, mam przeliczoną moc grzejników, oraz jak układa podłogówkę.

Problem w tym, że zmieniłem gruboś ocieplenia (+5cm. styr.), oraz zamiast wentylacji grawitacyjnej, będę instalował mechaniczną z rekuperatorem.

Dodatkowo trochę zmienił mi się układ pomieszczeń (po wykonaniu wstępnego projektu wnętrz).

To wszystko powoduje, że na pewno powinienem jeszcze raz przeliczyc całe ogrzewanie, bo już na wstępie wydawało mi się przewymiarowane (architekt liczył je chyba jak ten hydraulik 100W/m2)

Oprócz tego lubię sprawdzic takie tematy dwa razy, niż potem żałowac, że nie sprawdziłem.

Nie mam również zaufania do kalkulatorów, traktuję je tylko jako dodatkowe potwierdzenie.

Słyszałem coś o audytach cieplnych - czy coś w tym stylu.

Byc może, to właśnie coś takiego powinienem wykonac