Gość burton 25.07.2003 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Witam,Remontuje dom, po zerwaniu starego parkietu,który był ułożony (tak sie robiło te kilkanascie lat temu) na lepiku (smole ?) nie wiem jak wyrównać taką podłogę i jak przykleić nowy parkiet. Boje się, że stosowane obecnie kleji nie "chwycą" sią do takiego własnie podłoza (beton z warstwa wżartego lepiku) a wylana na to warstwa jakiejś wylewki wyrównującej czy samopoziomujacej może sie odparzyć.Goście od parkietu ktorzy to ogladają niespecjalnie potrafia coś wiarygodnego wymyślic. Moze płyta OSB ? Ale tez nie wiem jak taka płyte przymocować (boje sie na samych dyblach) i obawiam sie akustyki parkietu na OSB przymocowanej w ten sposób. Moze mi ktoś poradzic plizz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 26.07.2003 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2003 Witam, Remontuje dom, po zerwaniu starego parkietu,który był ułożony (tak sie robiło te kilkanascie lat temu) na lepiku (smole ?) nie wiem jak wyrównać taką podłogę i jak przykleić nowy parkiet. Boje się, że stosowane obecnie kleji nie "chwycą" sią do takiego własnie podłoza (beton z warstwa wżartego lepiku) a wylana na to warstwa jakiejś wylewki wyrównującej czy samopoziomujacej może sie odparzyć.Goście od parkietu ktorzy to ogladają niespecjalnie potrafia coś wiarygodnego wymyślic. Moze płyta OSB ? Ale tez nie wiem jak taka płyte przymocować (boje sie na samych dyblach) i obawiam sie akustyki parkietu na OSB przymocowanej w ten sposób. Moze mi ktoś poradzic plizz ? Dużo zależy od tego w jakim stanie jest ten podkład betonowy, jakiej jest grubości, czy jest pod nim izolacja akustyczna (jeśli na gruncie to izolacja cieplna). Jeżeli beton jest w dobrym stanie - niepopękany, niepylący, wypoziomowany, to najprościej byłoby zeskrobrać lepik (nazywał się bodajże "subit"), łatwiej to będzie zrobić na gorąco z użyciem palnika, a nastepnie wylać warstwę posadzki cementowej, która moze być dodatkowo zbrojona siatką z włókna szklanego lub włóknami. Można użyć np. TERPLAN R produkcji Atlasa Jeżeli podkład jest słaby i spękany, bez izolacji akustycznej czy cieplnej, to może warto go skuć w całości i zrobić wszystkie warstwy posadzki od nowa. Płytę OSB oczywiscie też możesz zastosować, zwłaszcza jeżeli zależy Ci na czasie, a le do nie odnoszą się uwagi jak wyżej - decyduje stan istniejacego podłoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlus 26.07.2003 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2003 Wylewka jest w dobrym stanie niespękana i bardzo gruba (zastanawiałem się nad jej całkowitym skuciem, ale to niewyróbka bo jest b. mocna) i w miare pozioma. Natomiast zeskrobanie lepiku (fakt chyba sie to kiedys subit nazywało nie wchodzi w grę, po prostu nie da sie bo lepik wgryzł się w warstwe betonu. Zastanawiam sie może jest jakiś grunt czy inny srodek albo jakaś specjalna wylewka, która chwyci się do takiego podłoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 26.07.2003 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2003 Wylewka jest w dobrym stanie niespękana i bardzo gruba (zastanawiałem się nad jej całkowitym skuciem, ale to niewyróbka bo jest b. mocna) i w miare pozioma. Natomiast zeskrobanie lepiku (fakt chyba sie to kiedys subit nazywało nie wchodzi w grę, po prostu nie da sie bo lepik wgryzł się w warstwe betonu. Zastanawiam sie może jest jakiś grunt czy inny srodek albo jakaś specjalna wylewka, która chwyci się do takiego podłoża. Spróbuj zeskrobać lepik najlepiej na gorąco do takiego stopnia do jakiego się da. Resztę możesz potraktować palnikiem (rozpłynie się) i nie powienna juz być przeszkodą. Wylewka (piszę na przykładzie technologii Atlasa) może być w wersji związanej z podłożem (co w tej sytuacji może być trudne do wykonania) albo w wersji oddylatowanej od podłoża. Ta druga wersja wymaga trochę większej grubości, ale szczegóły zależą od zastosowanych materiałów. Nie wiem co z wysokością pomieszczenia. Czy dodanie wylewki nie zmniejszy go na tyle, że będą np. problemy z wysokością nadproży drzwiowych ? Te wszystkie aspekty trzeba rozważyć i podjąć "męską" decyzję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.07.2003 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2003 Są srodki, które znakomicie przyklejają się do wszelkiej maści smół i do betonu, jak i po wyschnięciu beton do nich. Nazw nie pamiętam. Wiem tylko, że są wodorozcięczalne. Stosowałem je przed wielu laty to co dopiero teraz. Najlepiej zapytaj "tych od dachów". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 26.07.2003 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2003 Są srodki, które znakomicie przyklejają się do wszelkiej maści smół i do betonu, jak i po wyschnięciu beton do nich. Nazw nie pamiętam. Wiem tylko, że są wodorozcięczalne. Stosowałem je przed wielu laty to co dopiero teraz. Najlepiej zapytaj "tych od dachów". Oczywiście można takich środków poszukać. Będą skuteczne pod jednym warunkiem, że istniejący lepik ma dobrą przyczepność do podłoża. No i drugi aspekt nie mniej istotny - cena ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlus 27.07.2003 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2003 No tak tylko czy do tych środków przykleji sią parkiet albo wylewka ? Znalazłem kilka środków do gruntowania trudnych podłozy (również z bitumami) ciekaw jestem jak to sie sprawuje? Bo na przykład wylewka oddzielona folia od podłoża musi mieć min. 20 mm. I tu też koszt jest niemały biorąc pod uwagę masy które się do tego celu nadaja. A i minimalna warstwa w moim przypadku jest duża. Najlepszy byłby grunt i cienka warstwa wylewki (podłoga jest w dobrym stanie i dość równa), ale czy to sie uda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts