jaco2002 19.09.2007 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Witam. W starym budynku, do którego mam zamiar wprowadzić się przed zimą, ostatnie deszcze obnażyły wszelkie nieszczelności poszycia dachowego. Jest to dach o nachyleniu 14 stopni kryty eternitem. Mam takie oto pytania: 1. Czy aby zmienić poszycie, muszę uzyskać jakieś pozwolenia lub czy fakt ten należy gdzieś zgłosić ? Nie mam zamiaru zmieniać konstrukcji więźby ani stopnia nachylenia. 2. Myślałem o pokryciu dachu blachą trapezową. Poradźcie mi , proszę, jak wysoki trapez zastosować i jak gęsto układać łaty ( ewentualnie jaki przekrój łaty zastosować). Będę wdzięczny za wszelkie informacje i porady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 20.09.2007 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 przede wszystkim musisz usunąć eternit . U mnie gmina dopłacało do usunięcia jakieś grosze a eternit z ziemi zabierali za darmochę ,to i ściągnęliśmy sami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaco2002 20.09.2007 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 To rozumie się samo przez się !!!Mnie głównie chodzi o to , jak wysoki trapez zastosować na dachu o tak małym nachyleniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 20.09.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 jak najniższy . Ja dałem T18 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaco2002 20.09.2007 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Jak duży masz spad dachu i jak dużą robiłeś zakładkę ( jedną czy dwie fale ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 21.09.2007 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Jak duży masz spad dachu i jak dużą robiłeś zakładkę ( jedną czy dwie fale ) ? dach na budynku gospodarczym,jednospadowy ,nachylenie 15 stopni, otoczony ogniomurem ( doszły obróbki ), blachę zamawiałem e zaprzyjaźnionej hurtowni - przywieźli mi przycięte na wymiar tak ,że zostało tylko wciągnięcie ich na dach i przykręcenie farmerem . Zakład na dwie fale . Jak masz zamiar pod tym mieszkać to wrzuć coś (folię ,papę ) pod blachę bo w takie pogody jak dzisiaj rosi .. 100 m2 dachu ze zrzuceniem starej więźby --jedna sobota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaco2002 21.09.2007 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Pracownik firmy , w której zamówiłem blachę, pomierzył dach i obiecał, że będzie docięta na wymiar. Ale muszę jeszcze obrobić trzy kominy i zamontować dwa włazy dachowe do nich. Pod kontrłaty zaproponowali membranę NOVA. Do tego muszę zdemontować eternit. Obdzwoniłem firmy. które się tym parają. Terminy jak w całej budowlance - " w przyszłym roku"!!! A tu idzie słotna jesień i mroźna zima. Co robić, samowolę ? Chciałem sam delikatnie zdemontować zroszony uprzednio eternit , zapakować go do grubych , foliowych worków i dostarczyć do najbliższego punktu utylizacji materiałów niebezpiecznych, ale podobno działając w ten sposób i tak złamię prawo. Gmina w ramach pomocy przy utylizacji, zaoferowała dostarczenie worków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 22.09.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Też szukałem firm ale nie dość, że grymasiły z terminami to jeszcze nieźle to kosztuje. Gmina chciała dopłacić ale i tak jakiś tysiączek miało mnie to kosztować . Przy którejś rozmowie gość z gminy wystękał ,że jak eternit jest na pryźmie to przyjeżdżają następnego dnia po zgłoszeniu i zabierają z free ...... no to co było robić ?? płyty zdjęte wszystkie w całości , chłopcy faktycznie przyjechali zabrali i nikt jakoś do dzisiaj mnie za to nie skazał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts