JUREKM68 20.09.2007 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 chce zrobić ogrzewanie podłogowe w łazience około 3m2 w korytarzu 8m2 i wiatrołapie 2m2 instalator zaproponował aby puścić podłogówke z grzejników na powrocie proszę o opinie na ten temat czy jest to rozwiązanie dopuszczalne i zdające egzamin pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 20.09.2007 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 weź go i pogoń .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzio 20.09.2007 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Dlaczego jest to rozwiązanie złe, jeśli da zawór RTL i tym to wysteruje (sam myślałem o takim rozwiązaniu, stąd zadaję pytania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 20.09.2007 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 podłogówka będzie grzała tylko wtedy kiedy pracuje grzejnik i tu jest szkopuł . Grzejnik dogrzeje powietrze termostat zamknie przepływ i ch.... z grzania podlogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 20.09.2007 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 co nie wylkucza takiego rozwiązania. Grzeje grzejnik i podłogówka.Jak zrobisz sam grzejnik a nie wykorzystasz powrotu jako elementu grzejnego i nie zrobisz oddzielnego układu podłogówki masz sam grzejnik a to znacznie mniej fajny układ. Wadą tego jest napewno to że musi działać grzejnik żeby działała i podłogówka ale chyba lepsza taka wada niż sam grzejnik. Oczywiście nie wszędzie nadaje się takie rozwiązanie ale np takie pomieszcze jak wiatrołap, holl czemu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 20.09.2007 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 co nie wylkucza takiego rozwiązania. Grzeje grzejnik i podłogówka. Jak zrobisz sam grzejnik a nie wykorzystasz powrotu jako elementu grzejnego i nie zrobisz oddzielnego układu podłogówki masz sam grzejnik a to znacznie mniej fajny układ. Wadą tego jest napewno to że musi działać grzejnik żeby działała i podłogówka ale chyba lepsza taka wada niż sam grzejnik. Oczywiście nie wszędzie nadaje się takie rozwiązanie ale np takie pomieszcze jak wiatrołap, holl czemu nie. zrobić można ale po co ??? efekt będzie mizerny ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 20.09.2007 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 zrobić można ale po co ??? efekt będzie mizerny ..... pod jakim względem mizerny?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JUREKM68 20.09.2007 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 a gdyby zastosować zwykłe zawory nie termostaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 20.09.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 ale po co tak kombinować, nie lepiej na tym etapie , skoro jeszcze można ułożyć te parę metrów dodatkowej rurki i zrobić porządny oddzielny obwód ? przecież nie zaoszczędzi się robiąc jak proponuje instalator jakiś ogromnych pieniędzy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 20.09.2007 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 ale po co tak kombinować, nie lepiej na tym etapie , skoro jeszcze można ułożyć te parę metrów dodatkowej rurki i zrobić porządny oddzielny obwód ? przecież nie zaoszczędzi się robiąc jak proponuje instalator jakiś ogromnych pieniędzy.... Podłączę się pod ten wątek - właśnie wczoraj sobie uświadomiłem, że fajnie by było puścić w wiatrołapie ciepełko po podłodze (oprócz grzejnika). U mnie nie da się zrobić już dodatkowego (tak jak proponuje pawelurb) oddzielnego obwodu - rozdzielacze są już zamontowane. W moim domu będą grzejniki (+mata grzejna w jednej łazience) Piec kondensacyjny plus zasobnik. I teraz pytanie i proszę o jednoznaczną odpowiedź (nie polemikę), ponieważ nie mam innego wyjścia, a alternatywą dla takiego rozwiązania jest "nie mieć tam ciepłej podłogi": Czy tak jak pyta JUREKM68: czy dopuszczalne/możliwe/bezpieczne jest puścić podłogówke z grzejników na powrocie? Będę bardzo wdzięczny za jednoznaczną odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 20.09.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Ale na niekłądzeniu tej dodatkowe rurki to ze 30zł można by zaoszczędzić Zastanawiam się, na ile bylejakich i źle działających rozwiązań ludzie potrafią się zgodzić w imię zaoszczędzenia jeszcze z 5zł... A potem narzekają: że koszty ekspoloatacji duże (energia, opał), że coś działa nie tak, jak sobie wyobrażali, że coś się zepsuło i przy okazji zniszczyło jeszcze coś innego... Sztandarowy przykład z rzeczoną podłogówką na powrocie grzejnika: Wyobraźmy sobie taką podłogówkę w łazience. Wyobraźmy sobie dalej, że nawet wszystko zostało dobrane OK, grzejnik (drabinka) na ścianie jest dobrana tak, że na powrocie z niej woda ma już wystarczająco niską temperaturę, żeby wpuścić ją w podłogówkę. Olejmy problem niemożności oddzielnej regulacji podłogówki i grzejnika. Olejmy też problem jesieni, kiedy to fajnie byłoby mieć już ciepłą podłogę, ale grzejnik wcale jeszcze nie musi mocno grzać - bez tego da się żyć. No i, dalej, wyobraźmy sobie, że jest wczesna zima, pada na dworze, właśnie wyjęliśmy pranie z pralki, niektóe rzeczy musimy mieć suche na jutro - no i gdzie to wysuszyć? Wpadamy na pomysł: na drabince grzejnikowej w łazience! No i super - przesuwamy dwa suszące się już na tej drabince ręczniki i dowieszamy z naszego prania tyle, ile się zmieści. Rano - malina - wszystko fajnie suche. Oczywiście nie zauważamy, że podłoga jakby cieplejsza... Chodzi o to, że przy połączeniu podłogówki na powrocie z grzejnika zakładamy, że pewną część ciepłą z czynnika grzewczego wypromieniuje grzejnik, i dla tego woda idąca w podłogówkę będzie już miała te optymalne 32...35st. C. No, ale jeśli zasłonimy grzejnik praniem, okaże się, że nie jest on w stanie wypromieniować tyle ciepłą, i w podłogówkę trafia nam woda o temp. ponad 40st. C (a może i więcej). W efekcie wylewka zaczyna pracować inaczej (bardziej), niż powinna, i nagle, któregoś dnia, stwiedzamy: "O, pękł kafelek na podłodze! No wiedziałem, że ten glazurnik nam to schrzani... Niech ja go dorwę!" I, oczywiście, nigdy nie wpadnie nam do głowy, że to przez te prania suszące się na drabince... Pamiętajmy, że nieprzemyślane oszczędności prowadzą do strat - tak samo jest w skali makro (ekonomia), i tak samo jest w skali mikro (nasz dom). Po prostu: praw fizyki pan nie zmienisz i nie bądź pan głąb Nadal podtrzymuję swoje zdanie: podłogówka w powrocie grzejnika jest najgorszym możliwym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzio 20.09.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 A jak do tego ma się tzw. zawór RTL (jeśli nie mylę pojęć). Czy nim nie można regulować i/lub wyłączać podłogówki w zależności od potrzeb ? Czy autor wątku myślał właśnie o takim rozwiązaniu z zaworem RTL czy jedynie wykorzystania powrotu z grzejnika bez dodatkowego osprzętu (stoję przed ewentualnym podważeniem propozycji mojego hydraulika, za ok. 3-4 tygodni ma u mnie robić instalację i nie chciałbym popełnić kardynalnych błędów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 20.09.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 To jest tak: dajesz albo zawór RTL (zasilanie->podłogówka->RTL->powrót), albo włączasz podłogówkę na powrocie z grzejnika (zasilanie->grzejnik->podłogówka->powrót). Jeśli dasz obydwa rozwiązania razem (czyli: zasilanie->grzejnik->podłogówka->RTL->powrót), to grzejnik także będzie sterowany tym RTL-em, co raczej nie jest sensownym rozwiązaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzio 20.09.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 To jest tak: dajesz albo zawór RTL (zasilanie->podłogówka->RTL->powrót), albo włączasz podłogówkę na powrocie z grzejnika (zasilanie->grzejnik->podłogówka->powrót). Jeśli dasz obydwa rozwiązania razem (czyli: zasilanie->grzejnik->podłogówka->RTL->powrót), to grzejnik także będzie sterowany tym RTL-em, co raczej nie jest sensownym rozwiązaniem... Czyli rozwiązanie z RTL'em wydaje się sensowniejsze, bo w ten sposób mam oddzielny obwód do podłogówki i mogę ją wysterować (i chyba taniej, niż w przypadku stosowania rozdzielacza z mieszaczem w kotłowni - mam nadzieję, że nic nie pomyliłem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 20.09.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Dokładnie. I tak zwykle się robi, jeśli masz mniej niż 2...3 pętle podłogówki w domu.Przy większej liczbie pętli może opłacać się już instalacja z zaworem mieszającym i oddzielnym rozdzielaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 20.09.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Czy tak jak pyta JUREKM68: czy dopuszczalne/możliwe/bezpieczne jest puścić podłogówke z grzejników na powrocie? Ja mam tak zrobione w wiatrołapie. Osobiście akurat w tym miejscu uważam to za dopuszczalne i satysfakcjonujące rozwiązanie rozwiązanie. Powiedział bym o jeszcze jednym pewnym rozwiązującym kwestię regulacji czy rozdziały grzejnik podłogówka ale zapewne wypowiadający tutaj 'fachowcy' zaraz by podnieśli wielki lament więc tego nie zrobię więc jak chesz się dowiedzieć to zapraszam na PW tym bardzie w twojej sytuacji gdy mozliwości położenia oddzielnej podłogówki brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 20.09.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Ale na niekłądzeniu tej dodatkowe rurki to ze 30zł można by zaoszczędzić Sztandarowy przykład z rzeczoną podłogówką na powrocie grzejnika: Wyobraźmy sobie taką podłogówkę w łazience Po pierwsze to nie jest dodatkowa rurka a znacznie więcej osprzętu żeby dołozyć kolejny obwód podłogówki. A co do przykładu łazienki to raczej niezbyt udany przykład> Takie rozwiązanie można zastosować tylko w pewnych określonych miejscach np. wiatrołap, holl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 20.09.2007 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Ale na niekłądzeniu tej dodatkowe rurki to ze 30zł można by zaoszczędzić Po pierwsze to nie jest dodatkowa rurka a znacznie więcej osprzętu żeby dołozyć kolejny obwód podłogówki. Oczywiście - napisałem tak, bo (być może nie zauważyłeś) chciałem troszkę obśmiać politykę oszczędzaniu na wszystkim i ile się da. Sądzę, że na takie oszczędzanie stać niewiele osób A co do przykładu łazienki to raczej niezbyt udany przykład> Takie rozwiązanie można zastosować tylko w pewnych określonych miejscach np. wiatrołap, holl Co nie zmienia faktu, że pewnie z 90% podłogówek jest zakładanych właśnie w łazienkach. Oczywiście, w odpowiednio stałych warunkach użytkowania takie rozwiązanie pewnie będzie działać - podobnie, jak w pewnych warunkach da się np. jeździć samochodem po schodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 20.09.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Ale na niekłądzeniu tej dodatkowe rurki to ze 30zł można by zaoszczędzić Po pierwsze to nie jest dodatkowa rurka a znacznie więcej osprzętu żeby dołozyć kolejny obwód podłogówki. Oczywiście - napisałem tak, bo (być może nie zauważyłeś) chciałem troszkę obśmiać politykę oszczędzaniu na wszystkim i ile się da. Sądzę, że na takie oszczędzanie stać niewiele osób A co do przykładu łazienki to raczej niezbyt udany przykład> Takie rozwiązanie można zastosować tylko w pewnych określonych miejscach np. wiatrołap, holl Co nie zmienia faktu, że pewnie z 90% podłogówek jest zakładanych właśnie w łazienkach. Oczywiście, w odpowiednio stałych warunkach użytkowania takie rozwiązanie pewnie będzie działać - podobnie, jak w pewnych warunkach da się np. jeździć samochodem po schodach. Pomijamy oszczędności ale patrzymy na moment, o którym np. pisał Habier czyli braku mozliwości dołożenia obwodu. I wtedy jest to jedyne słuszne rozwiązanie jeśli dodatkowo wzbogacone o jeden detal daje naprawdę dobre rezultaty. Co do łazienki to ja się zgadzam w 100% oddzielny obwód bezapelacyjnie dlatego od samego początku pisałem o hollu i wiatrołapie. Sam mam także tak porobione i w łazience bym powiedział że powrót z grzejnika jako podłogówka jest niedopuszczalny, bez sensu jak lokata . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 20.09.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Ale na niekłądzeniu tej dodatkowe rurki to ze 30zł można by zaoszczędzić Po pierwsze to nie jest dodatkowa rurka a znacznie więcej osprzętu żeby dołozyć kolejny obwód podłogówki. Oczywiście - napisałem tak, bo (być może nie zauważyłeś) chciałem troszkę obśmiać politykę oszczędzaniu na wszystkim i ile się da. Sądzę, że na takie oszczędzanie stać niewiele osób A co do przykładu łazienki to raczej niezbyt udany przykład> Takie rozwiązanie można zastosować tylko w pewnych określonych miejscach np. wiatrołap, holl Co nie zmienia faktu, że pewnie z 90% podłogówek jest zakładanych właśnie w łazienkach. Oczywiście, w odpowiednio stałych warunkach użytkowania takie rozwiązanie pewnie będzie działać - podobnie, jak w pewnych warunkach da się np. jeździć samochodem po schodach. Pomijamy oszczędności ale patrzymy na moment, o którym np. pisał Habier czyli braku mozliwości dołożenia obwodu. I wtedy jest to jedyne słuszne rozwiązanie jeśli dodatkowo wzbogacone o jeden detal daje naprawdę dobre rezultaty. Co do łazienki to ja się zgadzam w 100% oddzielny obwód bezapelacyjnie dlatego od samego początku pisałem o hollu i wiatrołapie. Sam mam także tak porobione i w łazience bym powiedział że powrót z grzejnika jako podłogówka jest niedopuszczalny, bez sensu jak lokata . Wystarczy zatem na powrocie zrobic małą rzecz - obejście z RTL-em) i RTD na podłogówkę Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts