Doki 26.07.2003 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2003 Poniewaz sledze finanse budowy na biezaco, wlasnie odkrylem, ze zafakturowano mi juz 200000 euro. Matko Boska, jak ja sie wyplace. Albo raczej: kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marc 05.09.2003 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Hej Doki. Na jakim etapie jesteś? Ile z tego to robocizna a ile materiały? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 05.09.2003 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Doki - budujesz dom, czy też może stawiasz doki Musi być to kjakiś zamek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 05.09.2003 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Doki - budujesz dom, czy też może stawiasz doki Musi być to kjakiś zamek Odpowiadajac zbiorczo: juz prawie skonczylismy. Za 1-2 tygodnie przeprowadzka, chociaz nie ma np drzwi. Kuchnia tez bedzie troche pozniej. Pozostaly jeszcze z wiekszych prac: zrobic taras, ogrod, podjazd i wybudowac garaz. Nie robilem podzialu na robocizne i materialy, bo jaki to ma sens? Jesli juz bierzesz wykonawce, to on sam zalatwia i robocizne, i materialy. A ze nie jest to bynajmniej zamek, mozna sie przekonac zagladajac na moja stronke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marie 07.09.2003 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2003 Dla pocieszenia jestem w takim samym momencie procesu budowlanego i wyszlo mi ok. 250 000 USD , jeszcze trochę i koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 07.09.2003 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2003 Dla pocieszenia jestem w takim samym momencie procesu budowlanego i wyszlo mi ok. 250 000 USD , jeszcze trochę i koniec No ale jesli Twoj dom stoi w Poznaniu, to moja chatka sie do niego nie umywa . PS: od 26 lipca, tzn od kiedy zalozylem ten watek, juz zdaje sie puscilem 50000 euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 07.09.2003 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2003 Doki. Strasznie dużo jak widzę kosztuje budowanie w Belgii. Co jest przyczyną takiego stanu. Materiały są droższe niż w Polsce czy wykonawcy tak strasznie ździerają? A może koszty są podobne tylko działka kosztowała ciebie np. 150 tys euro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 07.09.2003 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2003 Doki. Strasznie dużo jak widzę kosztuje budowanie w Belgii. Co jest przyczyną takiego stanu. Materiały są droższe niż w Polsce czy wykonawcy tak strasznie ździerają? A może koszty są podobne tylko działka kosztowała ciebie np. 150 tys euro? Pierwsze to ceny gruntu. Jestes blisko z ta cena dzialki, ale ja podalem tylko koszt samego domu, dzialki do tego nie licze. Teoretycznie srednio grunt kosztuje 150 euro za m˛, ale praktycznie jestem zadowolony, ze trafilem dobrze polozona dzialeczke za 250 euro. Ceny materialow: na oko tak 1.5-2 razy wyzsze niz w Polsce (moj szacunek na podstawie tego, co czytam na tym forum). Takze wykonczeniowka, np kafle: w Polsce 100 zl za m˛ kafli to juz calkiem sporo, tu ponizej 35-40 euro nie ma o czym rozmawiac. Albo halogenowe spoty: w Polsce 10 zl, tu od 8 euro wzwyz. A podloge Baltic Wood przywiozlem sobie z Polski. Nawet po oplaceniu transportu, tutejszego VATu i kosztow odprawy jestem do przodu na minimum 600 euro na 100 m˛ (minimum, bo zalezy jaka cene przyjac dla odpowiednika Baltic Wood tutaj. Ja licze skromnie: 40 euro, ale moze byc wiecej. Ulozenie: 25 euro za m˛). Robocizna: 22 euro za godzine to niedrogo. No, chyba ze u rodakow. No i last but not least, 21% VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 08.09.2003 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Witam Doki, szczerze mówiąc to aż dreszcz człowieka przechodzi jak się czyta "cennik belgijski". Wiem, że inne zarobki, inne standardy życia etc., ale ceny są megaświatowe. Pozdrowienia B. PS. Czytujesz tu zapewne o różnych typach fachmanów krajowych. Czy w Belgii jest tak samo? Czy jak się nie kopnie w przysłowiową dupe na początku to robią co chcą? Skrobnij coś o tych klimatach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 08.09.2003 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Witam PS. Czytujesz tu zapewne o różnych typach fachmanów krajowych. Czy w Belgii jest tak samo? Czy jak się nie kopnie w przysłowiową dupe na początku to robią co chcą? Skrobnij coś o tych klimatach. W temacie "klimatow" belgijscy fachmani w niczym nie ustepuja polskim, a nawet ich przewyzszaja. Przezylem np takie kwiatki: 1. wyjecie bloczka betonowego ze sciany fundamentowej pol metra ponizej poziomu gruntu. Potrzebny byl list polecony z pogrozkami, zeby to naprawiono. 2. elektryk, ktory obiecywal skonczyc instalacje przed wakacjami budowlanymi (a, to kolejna belgijska specyfika: przez 3 najlepsze tygodnie w roku, w lipcu, nie wolno pracowac na budowach. Wszystkie firmy maja wakacje z mocy prawa), a nadal nie jest skonczone. inne akurat nie przychodza mi do glowy, moze i dobrze, boby mnie cholera trzesla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 09.09.2003 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Cześć ! Qrczę a ja myślałam że to tylko u nas tak jest a tu mozna sie pocieszać że nie tylko u nas i jeszcze u nas nie najgorzej Pozdrawiam miłego mieszkania Doki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 10.09.2003 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Witam Doki - dzieki za odpowiedź. Z tego wniosek, że brać budowlana, niezależnie od narodowości, potrafi wywinąć numer. Z tego co zauważyłem to już kończysz budowę - zatem enjoy living in your new home. Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts