a_gnieszka 20.09.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Nieprzyjemny problem W łazience śmierdzi nam kanalizacją, ostatnio ocoraz silniej. Mamy szambo, zapełnione dopiero w połowie, a więc nie jest to związane z jego przepełnieniem. Rano śmierdzi okropnie, ciężko wytrzymać ... Nie wiem czy jedno z drugim ma związek, ale w łazience jest oprócz tego strasznie zimno, wyraźnie skądś zimne powietrze napływa. Ktoś ma pomysł jaka może być przyczyna? Czy to może być źle wykonana instalacja? Kompletnie się na tym nie znam, a dobrze by było miec pogląd na sprawę przed rozmową z wykonawcą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.09.2007 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 pusty syfon, niewykorzystane podejście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metrys 20.09.2007 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 A odpowietrzenie z wyprowadzniem ponad dach jest zrobione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_gnieszka 20.09.2007 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 pusty syfon, niewykorzystane podejście Nie ma, wszystko co było planowane jest podłączone (wanna, prysznic, kibelek, pralka, umywalka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_gnieszka 20.09.2007 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 A odpowietrzenie z wyprowadzniem ponad dach jest zrobione? Kurczę, nie wiem nawet jak to powinno wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 20.09.2007 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 A odpowietrzenie z wyprowadzniem ponad dach jest zrobione? Kurczę, nie wiem nawet jak to powinno wyglądać taka rura przedłużająca pion kanalizacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_gnieszka 20.09.2007 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Nie pamietam żeby coś takiego robili... a więc chyba nie ma. Rozumiem, że powinno być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szron 20.09.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 A nie wysysa Ci czasami wody z syfonów pod wanną albo zlewem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 20.09.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Możesz mieć źle zamontowany syfon np pod brodzikiem i woda nie czopuje smrodku. Poza tym tak jak powyżej napisal szron np przy spuszczaniu wody podciśnienie może wysysać Ci wodę z syfonów. Od tego są tzw napowietrzniki tzw autoamaty montowane w pionie kanalizacyjnym. Ja np nie mam wypuszczonych wywietrzników na dach tylko zamontowane w łazience te zaworki i nic nie śmierdzi A już 2 lata mieszkam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_gnieszka 20.09.2007 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Dzięki, to już mam jakiś punkt zaczepienia do rozmowy z ekipą.A jeśli wysysa mi wodę z któregos syfonu, to co z tym można zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 20.09.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Zamontować tzw automaty na końcówce pionów. Jest to bardzo proste o ile nie masz ich np już zamurowaych. To taka plastikowa nakładka na rurę 110 PCV z zaworkami i gumkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 20.09.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Zamontować tzw automaty na końcówce pionów. Jest to bardzo proste o ile nie masz ich np już zamurowaych. To taka plastikowa nakładka na rurę 110 PCV z zaworkami i gumkami. kiedyś wystawiało się rurę fi 50 w górę i nie było problemu Żródłem smrodu może być również brak uszczelki, czasami "instalatorzy" ułatwiają sobie robotę jak nie idzie wepchnąć odcinków w kielich i wyjmują uszczelki . Proponuję przede wszystkim zlokalizować miejsce źródłowe zapachów. Jeśli raz tu raz tam to raczej odpowietrzenie kanalizy jeśli jedno miejsce to może być również błędnie zrobiony syfon albo może właśnie brak uszczelki (czasami pęknięty kielich od wciskania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_gnieszka 20.09.2007 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Dzięki!A myślicie, że zimno może mieć z tym związek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.09.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 20.09.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Tu masz wszystko i na temat: http://forum.muratordom.pl/post1861895.htm?highlight=#1861895 Poczytaj i wszystko stanie się jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.09.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Nie pamietam żeby coś takiego robili... a więc chyba nie ma. Rozumiem, że powinno być? nie koniecznie ... wystarczy miec zawór napowietrzający taki np. http://sklep.pgi.com.pl/images/HC47.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 20.09.2007 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Może masz też kłopot z odpowietrzeniem szamba ?Wtedy też "sadzi" do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 20.09.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Witam A czy podłączenie odpływu pralki jest zasyfonowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 20.09.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Witam A czy podłączenie odpływu pralki jest zasyfonowane? Dobra uwaga. Z tym odprowadzeniem wody z pralki nie jest tak prosto. Zauważcie, że rura odprowadzająca wodę z pralki jest często zakonczona czymś w rodzaju kolanka do zaczepienia na brzegu wanny. Ja także kiedyś podlączylem tę rurę do kanalizacji, nawet z syfonem, tylko że szybko okazało się, że pralka bierze mnóstwo wody... Wpływająca do pralki woda bez problemu wyciekala sobie prosto do kanalizacji. Trzeba na to uważać, jak sie odprowadza wodę z pralki. W końcu zaślepilem otwór kanalizy i zaczepiłem rurę wylotową pralki na wannie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 20.09.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Witam A czy podłączenie odpływu pralki jest zasyfonowane? Dobra uwaga. Z tym odprowadzeniem wody z pralki nie jest tak prosto. Zauważcie, że rura odprowadzająca wodę z pralki jest często zakonczona czymś w rodzaju kolanka do zaczepienia na brzegu wanny. Ja także kiedyś podlączylem tę rurę do kanalizacji, nawet z syfonem, tylko że szybko okazało się, że pralka bierze mnóstwo wody... Wpływająca do pralki woda bez problemu wyciekala sobie prosto do kanalizacji. Trzeba na to uważać, jak sie odprowadza wodę z pralki. W końcu zaczepiłem rurę wylotową pralki na wannie i jest OK. Dlatego masz gumową nakładkę na rurę pcv z otworem na wąż od pralkinie potrzeba żadnego syfonu. XXI w i wąż na wannie, no bez jaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts