Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

domek Sevage i Ivi <Komentarze do FOTODZIENNIKA

sevageivi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 224
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

paula_mario - hehe dlatego właśnie zmieniliśmy nazwę dziennika na "fotodziennik" :D Chcieliśmy chociaż zasugerować odwiedzającym, że tam w przeważającej większości zdjęcia są ;)

Cieszymy się, że wam się "u nas" podoba :)

Jeśli chodzi o szambo - ma pojemność 9m3, a cała inwestycja (w tym transport, wykop, montaż..) kosztował nas 4 700zł netto

Przygody na budowie to jest to co nadaje jej smaku :D Ale najważniejsze, żeby te przygody dobrze się kończyły tak jak ta u was :D A swoją drogą jak wy czasowo dajecie radę, bo wydaje mi się, że całkiem szybko to wam idzie, a wiem ile czasu się schodzi jak samemu się wykonuje prace budowlane, jak to godzicie z pracą?

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

szybko jak na robienie tak wielu rzeczy samodzielnie, super ta podłogówka wygląda rozłożona jak jakiś kosmiczny labirynt :wink:

GRATULACJE z okazji super ważnego wydarzenia z nagrodą :D

A powiedz mi jeszcze jedną rzecz czy na parterze będzie podłogówka czy grzejniki? Jaki piec planujecie kondensacyjny, nie kondensacyjny, z zasobnikiem czy bez. Chodzi mi głównie o powiązanie podłogówki i pieca jakie rozwiązanie wybieracie, bo my mamy straszną zagwozdkę.

WItaj filette!

Zdecydowaliśmy się na kocioł kondensacyjny Vaillant 246 z zasobnikiem VIH 120 (już zakupiony), a do tego sterownik Calormatic 430 (http://www.ceneo.pl/670184). Na pompę ciepła niestety na razie nas nie stać, jeśli chodzi o piec z podajnikiem (miał, groszek itd), to jakoś już nam się nie chce brudzić (taki mamy w domu w którym teraz mieszkamy i co by nie robić to się pyli, śmierdzi dymem itd..).

Jeśli chodzi o rodzaj "grzejników" to na całym parterze podłogówka (w garażu ułożona będzie po brzegach - tak tylko żeby utrzymać temperaturę powyżej zera), na piętrze też podłogówka. To obniża koszty instalacji w kotłowni (bez żadnych zaworów mieszających itd). Do rozdzielaczy trafi już woda w odpowiedniej temperaturze, do tego piec grzejąc dla CO będzie pracował w optymalnych dla siebie temperaturach (do 40 stopni). Jeśli chodzi o rozdzielacze to polecam z zaworami termostatycznymi i przepływomierzami. Pozwala na przyszłościowo zamontowanie sterowników pokojowych, a na początek na precyzyjną regulację ręczną.

Jeśli zdecydujecie się na grzejniki i podłogówkę to piec już nie będzie pracował optymalnie, bo temperaturę na wyjściu będzie miał znacznie wyższą i kondesacja i tak nie będzie działać.. My osobiście nie chcieliśmy nigdzie grzejników ze względów estetycznych, a to (mam nadzieję) połączyło się z ekonomią.. ale tego nie sprawdzimy do czasu pierwszej zimy :)

Pozdrawiam

Andrzej

Jestescie niesamowici, tyle rzeczy sami zrobiliscie! Gratuluje i podziwiam. A ten styropian to wstretny jest, prawda? My tez mielismy sami klasc welne na dach ale z braku czasu musielismy sie poddac. Mam nadzieje ze ekipa wejdzie w czerwcu.

Bardzo fajny jest Wasz domek. Nam tez odpowiadal wlasnie taka ilosc pomieszczen i ich rozklad, na dole gabinet, na gorze min 3 pokoje, wlasciwie doprojektowalismy ten 4ty nad garazem.

Po wylewkach domek jest taki czysciutki - zadnych kabli, zadnych rur na podlodze, rewelacja, zobaczycie.

Pozdrawiam i bede sledzic.

I gratulacje najwazniejszego - tego blekitnego kamyczka!!! :wink:

Bardzo dziękuję za wyjeśnienia dotyczące hydrauliki. Ja z mężem też tak myślałam wszędzie podłogówka plus kocioł kondensacyjny= prostsze i ekonomiczniejsze rozwiązanie, ale mnie zbili z tropu ci co mówią, że źle się śpi przy podłogówce i ciężko nią regulować a do spania to dobrze sobie łatwo i szybko wyregulować i jeszcze ten kurz unoszący się nad podłogą... :roll: no i wogóle tak jakby dałam się przekonać ale hydraulik wchodzi dopiero w piątek do centralnego więc jeszcze wszystko przed nami...

A wy się nie boicie tego oczym pisałam przy tej podłogówcze? :roll:

A wylewki pierwsza klasa :D Jak dorbie pisała czyściutko i fajnie :D U mnie mają być 5 czerwca, już się nie mogę doczekać :roll:

dziękujemy za miłe słowa dot. wylewek :))

dziś już pierwszy raz po nich chodziliśmy! są śliczne!! już nie mogę doczekać się tynków :D

dorbie- myśmy zakochali się w tym domku jak tylko go zobaczyliśmy :) i chociaż przez jego powierzchnie ciężko będzie nam go wykończyć, to warto się trochę pomęczyć :D Ale żałuję trochę że pierwsi właściciele nie powiększyli pokoi na piętrze o to dobudowane stanowisko garażowe... No ale za to mamy wielgachny taras od strony północnej ;)

Co do wełny - strasznie ciężka praca, ale przy drugim pomieszczeniu doszłam już do jako -takiej wprawy :) poza tym ogromne znaczenie ma jakość wełny.. Myśmy jako te główne warstwy kupili ROCWOOL'a, dlatego jak myślę o ocieplaniu strychu to nie mogę się doczekać :)) TOPROCK jest świetny i bardzo wygodnie się nim ociepla:))

hmm co do podłogówki to może ja się wypowiem (ivi znaczy się) bo ja miałam najwięcej oporów i dałam się przekonać ;)

1. temp podłogi

powinna być taka, że kafelki wcale nie będą ciepłe tylko po prostu _nie zimne_. W związku z tym nie widzę faktycznego powodu żeby cokolwiek miało nas "nagrzewać" od dołu..

2. kurz.

Moim zdaniem większe tumany kurzu krążą spod kaloryfera, poprzez sufit, naprzeciwległą ścianę, podłogę i ponownie w górę. To dopiero obieg pyłów i kurzy!

A podłogówka niejako wymusza kafle na podłodze (chociaż w sypialniach zastanawiamy się nad panelami mimo wszystko), jednak czy kafle czy drewno- nie będzie gromadzącego kurz, pył, piasek, sierść i roztocza dywanu lub wykładziny. W związku z czym utrzymanie czystości naszego parteru nie powinno mi zająć więcej niż pół godzinki - odkurzenie i wytarcie mopem.

3. spanie

Nie dajemy podłogówki pod łóżkami, przez co zawsze będzie tam niższa temperatura. Poza tym temp podłogi powinna dochodzić max do dwudziestu kilku stopni, a przecież b. często łózka stoją przy gorących kaloryferach! Także kwestia spania dla nas jest totalnie naciągana ;)

4. regulacja temperatury

Po pierwsze poprzez regulacje przepływu w rozdzielaczu możemy ustawić różne temp dla różnych pomieszczeń. Po drugie - jeśli mimo wszystko będziemy chcieli wyższą temp w pomieszczeniu - obydwoje uwielbiamy tzw farelki :))

poza tym, przy naszym układzie domu i powierzchni okien wykluczającej montaż grzejników, podłogówka to jedyne sensowne rozwiązanie ogrzewania :)

prawdę mówiąc bardziej obawiam się kafli na podłodze 1. chcemy mieć dzieci, upadki przy nauce chodzenia czy bieganiu będą bolesne :/ 2. zamiast zimą, kapcie będizemy nosić latem ;) bo zimą kafelki będą _nie zimne_, ale latem....Ale na to też jest rozwiązanie ;) w najgorszym wypadku będziemy mieć ładne _sezonowe_ dywaniki :D

dajcie znać co postanowiliście! :)

Super jak sa juz wylewki, prawda? A tynki to straszny syf.

A mieliscie inne plany, chcieliscie wykanczac dol bez zrobieia wylewek na gorze?

Pieknie macie polozona podlogowke, a widac ze gniazdka tez tak starannie, nie ma co, jak sie samemu robi to najdokladniej, ale trzeba sie na tym znac... U mnie elektryke robil tato, tez gniazdek mam ile chcialam tylko zaluje ze nie pomyslalam o takich laczonych w jednej ramce, mam kilka miejsc gdzie ladnie by mozna to polaczyc, trudno.