Gość miecio 26.07.2003 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2003 Właśnie otrzymałem z UM opinię urbanistyczną na temat możliwości zabudowy działki. Na załączonej mapce nieprzekraczalną linię zabudowy usytuowano w odległości 4 m od granicy z działką sąsiednią i 6 m od granicy z drogą. Byłem przekonany, że mogę budować dom w odległości 4 metrów od jakiejkolwiek granicy, czy to z drogą czy z sąsiadem. Więc prosze Was o wyjaśnienie jak to właściwie jest. Acha i jeszcze jedno: jeśli nieprzakraczalna linia zabudowy wynosi 4 m od granicy z działką sąsiednią to czy mógłbym ją przesunąć o 1 m w stronę sąsiada jeśli zrezygnowałbym z okien na ścianie? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam. (mam dość wąską działkę i ta opinia mnie nie ucieszyła ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 26.07.2003 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2003 Właśnie otrzymałem z UM opinię urbanistyczną na temat możliwości zabudowy działki. Na załączonej mapce nieprzekraczalną linię zabudowy usytuowano w odległości 4 m od granicy z działką sąsiednią i 6 m od granicy z drogą. Byłem przekonany, że mogę budować dom w odległości 4 metrów od jakiejkolwiek granicy, czy to z drogą czy z sąsiadem. Więc prosze Was o wyjaśnienie jak to właściwie jest. Acha i jeszcze jedno: jeśli nieprzakraczalna linia zabudowy wynosi 4 m od granicy z działką sąsiednią to czy mógłbym ją przesunąć o 1 m w stronę sąsiada jeśli zrezygnowałbym z okien na ścianie? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam. (mam dość wąską działkę i ta opinia mnie nie ucieszyła ) Jeżeli ta opinia (o nieprzekraczalnej linii zabudowy) opiera się na planie zagospodarowania przestrzennego to trudno Ci będzie to przeskoczyć. Spróbuj może zapytać o to wprost w UM i ewentualnie obejrzyj plan zagospodarowania. Jakiej szerokosci masz działkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 26.07.2003 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2003 Zazwyczaj jest to rezerwa pod ew. poszerzenie drogi w przyszłości. 6m, to standard i raczej go nie ominiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość miecio 26.07.2003 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2003 Działkę mam długą ale wąziutką - 16,7 metra. Dłuższe granice działki przebiegają z jednej strony wzdłuż drogi a z drugiej wzdłuż sąsiedniej działki. Jeśli miałbym zachować 6 metrów od drogi i 4 metry od sąsiada to zostaje mi 6,7 metra, chyba że, jak juz pisałem wyżej, tę nieprzekraczalną linię zabudowy wyznaczoną 4 metry od sąsiada można byłoby przesunać o jeden metr kosztem rezygnacji z okien. Wtedy byłoby 7,7 metra. Ale właśnie nie wiem czy jeśli jest napisane, że linia jest nieprzekraczalna, to nie można jej pod żadnym warunkiem przekroczyć, czy może rezygnacja z otworów okiennych pozwala na jej jednometrowe przesunięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 26.07.2003 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2003 Działkę mam długą ale wąziutką - 16,7 metra. Dłuższe granice działki przebiegają z jednej strony wzdłuż drogi a z drugiej wzdłuż sąsiedniej działki. Jeśli miałbym zachować 6 metrów od drogi i 4 metry od sąsiada to zostaje mi 6,7 metra, chyba że, jak juz pisałem wyżej, tę nieprzekraczalną linię zabudowy wyznaczoną 4 metry od sąsiada można byłoby przesunać o jeden metr kosztem rezygnacji z okien. Wtedy byłoby 7,7 metra. Ale właśnie nie wiem czy jeśli jest napisane, że linia jest nieprzekraczalna, to nie można jej pod żadnym warunkiem przekroczyć, czy może rezygnacja z otworów okiennych pozwala na jej jednometrowe przesunięcie. 4m i 3m wynikające z warunków technicznych dla budynków, mogą być dodatkowo ograniczone przez przepisy lokalne. W tym artykule masz trochę uwag na temat linii rozgraniczajacych. Działka jest rzeczywiście wąska, ale jak dobrze poszukasz to pewnie uda Ci się dobrać do niej projekt. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość miecio 26.07.2003 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2003 Dziękuje za odpowiedzi. Wyszukałem ustawę o drogach publicznych (Dz.U. nr 71 z 2000 r), która mówi, że w pewnych przypadkach właściwy zarząd dróg może wyrazić zgodę na usytuowanie budynku w odległości mniejszej niz określona. Wystąpię o taką zgodę, może się uda. Nie sądzę aby ta droga miała być poszerzana kiedykolwiek. Droga biegnie wzdłuż lasu i prowadzi tylko do kilku domków znajdujących się głębiej w lesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.10.2003 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Właśnie otrzymałem z UM opinię urbanistyczną na temat możliwości zabudowy działki. Na załączonej mapce nieprzekraczalną linię zabudowy usytuowano w odległości 4 m od granicy z działką sąsiednią i 6 m od granicy z drogą. Byłem przekonany, że mogę budować dom w odległości 4 metrów od jakiejkolwiek granicy, czy to z drogą czy z sąsiadem. Więc prosze Was o wyjaśnienie jak to właściwie jest. Acha i jeszcze jedno: jeśli nieprzakraczalna linia zabudowy wynosi 4 m od granicy z działką sąsiednią to czy mógłbym ją przesunąć o 1 m w stronę sąsiada jeśli zrezygnowałbym z okien na ścianie? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam. (mam dość wąską działkę i ta opinia mnie nie ucieszyła ) Sprawdź, czy 6m od granicy drogi to jest 6 m od krawędzi jezdni drogi lokalnej lub dojazdowej. W planie zagospodarowania przestrzennego może być oznaczony pas rozdzielający zabudowę kubaturową od pasa drogowego i szerokość jego może być oznaczona w zależności do jakiej drogi działka twoja przylega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts