Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM NA MEDAL pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...
Cześć,

ja też chce budować ten dom. Jutro odbieram pozwolenie na budowę i szukam ekipy do budowy. Dostałem dzisiaj pierwszą wycenę od firmy za robociznę + materiał stanu surowego otwartego z dachem (pełne deskowanie + papa bez dachówki). Wycenili mi całość na 160 tyś. Nie wiem czy to do przyjęcia czy cena jest wygórowana. Proszę o wasze opinie.

witajcie...podnoszę ten wątek do góry, ponieważ jesteśmy na etapie szukania firmy, która wybuduje nam tego Medalowca !!!:) Bardzo pomocne byłoby poznanie Waszych kosztów budowy stanu surowego otwartego + dach. Czy podzielicie się takimi informacjami ? Będę bardzo wdzięczny za każdą chociażby przybliżoną wartość budowy takiego domku.

Jak zacznę i będę znał koszty też postaram się napisać kilka słów - być może przyda się to kiedyś takim "zaczynającym" budowę jak ja teraz !!!:)

pozdrawiam, budowniczych Medalowców

• 2 weeks później...

Witam wszystkich serdecznie!

Czyżby wszyscy już wybudowali swoje domy, bo coś się cisza zrobia na tym forum. U mnie od poniedziałku ściany ida w górę. Prawie wszystko zgromadzone zaplanowane i teraz tylko praca i praca. Do zimy mamy zamiar wybudować, przykryć i ocieplić. Zobaczymy jak to się sprawdzi w rzeczywistości.

A jeśli chodzi o koszty budowy, to narazie wszystko w/g mojego planu a wstępnie wygląda to tak:

stan zero (z zasypaniem, pierwszą wylewką i ociepleniem fundamentów - całość z materiałem) - 20 500 pln

stan surowy zamknięty (do tej pory wydane na materiały, okna + dachowe, blachodachówka rukki pural + orynnowanie, kominy schiedel, brama hormann z montażem i inne materiały typu pustaki, strop, piach, beton, cement) - 120 000 pln

robocizna: dach - 13 000 pln (blachodachówka + okna+obróbki - komplet)

dom (z kominami, schodami, ścianami działowymi, strop czyli komplet) - 13 000 pln

RAZEM:166 500 PLN (bez faktur - bez vatu kupuję co się tylko da)

hejka,

Baaaardzo wielkie dzięki za informację. Nawet nie wiesz jak bardzo mi pomogłeś !!!:) Fajnie, że są tacy, którzy dzielą się informacjami. Kwota, którą podałeś bardzo mi się podoba. Zaczynam grodzić działkę - ekipa wyliczyła 74 zł/mb (siatka ocynk+PCV, słupki, linki, podmurówka, naciągi itp wraz z robocizną i kosztami, pisek,żwir,woda itp).

Zmieniłeś coś w projekcie, czy budujesz tak jak w katalogu ?

pozdrawiam,

sibu

Witam wszystkich serdecznie!

Po długich poszukiwaniach i oczekiwaniach udało mi się znaleć temat dotyczący domu na medal. My również startujemy z tym projektem, niestety w marcu nie było jeszcze domu na medal II - chyba panowie zrobili go po moich marudzeniach ze potrzebny mi projekt taki jak faworyt tylko węższy, no i zrobili tylko ja już zakupiłam pół blizniaka i musiałam wprowadzić kilka zmian. Po pierwsze kąt nachylenia dachu - musiał być max 45 a nie 50 stopni, dodatkowo wydłużenie garażu, no i troszkę zmian kosmetycznych. W środku zamiast spiżarni bedzie szafa w wiatrołapie a wiatrołap pomniejszony kosztem kotłowni, bo na piec na ekogroszek to troszke mało miejsca. A poza tym to na górze, jeszcze nie wiem jak to wyjdzie w rzeczywistości, ale chcę zrobić przejście z łazienki do pokoju nad garazem i tam zrobić w części pralnie(tak jak w faworycie). Mam nadzieję że do końca miesiąca zalejemy fundamenty a reszta na wiosnę. Budujemy pod Krakowem

Pozdrawiam i czekam na dalsze etapy waszych budów

cześć,

Prześledziłem Twoje zmiany i muszę powiedzieć, że wprowadziłas dokładnie takie zmiany o jakich myślimy. Mam więc kilka pytań:

1. Gdzie masz kotłownię (eko groszek) ?

2. Czy udało Ci się zrobić to przejście z łazienki na strych ?

3. Dłuższy garaż ( o ile ) ?

...a może masz plany tego domku ze zmianami ? Czy projektanci nie marudzili ze zmianami ? !!!;)

pozdrawiam,

sibu

Jeśli chodzi o zmiany to nie wszystkie wyszły tak jak chciałam, dotyczy to łazienki. Niestety ściana jest za niska aby wstawić tam drzwi i dlatego pralnia będzie wydzielona w pomieszczeniu nad garażem - wcześniej trzeba pomyśleć aby doprowadzić wentylację i wodę, w drugiej części pewnie będzie jakaś siłownia-taki jest plan Garaż wydłużyliśmy o jakieś 1,2 m( zamiast okna są drzwi), przez co uzyskałam miejsce na skład opału, kotłownia pozostała na miejscu - ścianka jest tylko przesunięta więc też zyskałam jakieś 0,5 metra.

Dodatkowo przesunęłam na środek ściany okna w pokojach na dole. Planów zmian nie mam bo sama je wprowadzam w praktyce -bo dom musi być dostosowany do moich wymagań a dopiero jak się zaczyna przechadzać po nim to widać gdzie co ma być i czemu służyć. Murarze budują według moich wymagań i nawet nic nie marudzą. Do tej pory zalana płyta nad garażem, jeszcze ułożenie stropu nad domem i więżba. Okna już sobie zamówiłam (bo sama je sprzedaje) i do końca sierpnia mam zamiar wszystko zamknąć.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
U mnie połowa ścian nośnych parteru stoi. Jak rozwiązaliście lub planujecie rozwiązać problem wentylacji w naszym Medalowcu??? Macie może ekipe do dachu godną polecenia na terenie Warszawy???

pozdrawiam Justyna

... my zastanawiamy się nad wentylacją mechaniczną + rekuperator. W przyszłym tygodniu mam spotkanie z wykonawcą, więc będę wiedział coś więcej...

PS. Na ile wycenili u Ciebie koszt robocizny domu ? Ja dopiero zleciłem wykonanie kosztorysów więc ciekaw jestem ile mi policzą ? !;)

pozdrawiam

witam

właśnie skończyłem stan surowy otwarty łącznie ze ściankami działowymi i tarasami. Robocizna za całość wyszła mi niecałe 65tyś a w szczegółach wyglądało to tak:

- fundamenty 13 tys razem z dociepleniem i płytą fundamentową

- ściany parteru 10tys

- strop 10tyś

- ściany poddasza + wieńce + kominy 12,5tys

- dach konstukcja 6,9tys

- deskowanie 5,5tys

- ściany działowe 25zł za mkw (muszę dokładnie pomierzyć ile tego wyszło ale całość ok 3-4tys)

- tarasy 2,5tys

Dużo , mało pozostawiam to Waszej ocenie. Ekipa była sprawna i mogę ją spokojnie polecić. Budowa pod Gdańskiem

Pozdrawiam wszystkich medalowców

Jak wczesniej pisałam:

stan surowy otwarty, w tym ściany działowe, kominy, schody, ocieplenie szczytu z oknami łukowymi (bo póżniej bedzie cięzko wszędzie się dostać)-13 000 pln, natomiast dach-pełen komplet z orynnowaniem, foliowaniem itp-drugie 13000, natomiast koleżanka za bliżniaka zapłaciła 100 000 pln. Budowy pod Krakowem