gosiaz22 02.05.2008 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Salon jest ok. Tylko mało miejsca w kuchni , jest problem z miejscem na lodówkę i barek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matcyklop 02.05.2008 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Ja zaczynam budowę w połowie maja w Markach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sibu 04.06.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Cześć, ja też chce budować ten dom. Jutro odbieram pozwolenie na budowę i szukam ekipy do budowy. Dostałem dzisiaj pierwszą wycenę od firmy za robociznę + materiał stanu surowego otwartego z dachem (pełne deskowanie + papa bez dachówki). Wycenili mi całość na 160 tyś. Nie wiem czy to do przyjęcia czy cena jest wygórowana. Proszę o wasze opinie. witajcie...podnoszę ten wątek do góry, ponieważ jesteśmy na etapie szukania firmy, która wybuduje nam tego Medalowca !!! Bardzo pomocne byłoby poznanie Waszych kosztów budowy stanu surowego otwartego + dach. Czy podzielicie się takimi informacjami ? Będę bardzo wdzięczny za każdą chociażby przybliżoną wartość budowy takiego domku. Jak zacznę i będę znał koszty też postaram się napisać kilka słów - być może przyda się to kiedyś takim "zaczynającym" budowę jak ja teraz !!! pozdrawiam, budowniczych Medalowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi1977 14.06.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Witam wszystkich serdecznie! Czyżby wszyscy już wybudowali swoje domy, bo coś się cisza zrobia na tym forum. U mnie od poniedziałku ściany ida w górę. Prawie wszystko zgromadzone zaplanowane i teraz tylko praca i praca. Do zimy mamy zamiar wybudować, przykryć i ocieplić. Zobaczymy jak to się sprawdzi w rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi1977 14.06.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 A jeśli chodzi o koszty budowy, to narazie wszystko w/g mojego planu a wstępnie wygląda to tak: stan zero (z zasypaniem, pierwszą wylewką i ociepleniem fundamentów - całość z materiałem) - 20 500 pln stan surowy zamknięty (do tej pory wydane na materiały, okna + dachowe, blachodachówka rukki pural + orynnowanie, kominy schiedel, brama hormann z montażem i inne materiały typu pustaki, strop, piach, beton, cement) - 120 000 pln robocizna: dach - 13 000 pln (blachodachówka + okna+obróbki - komplet) dom (z kominami, schodami, ścianami działowymi, strop czyli komplet) - 13 000 pln RAZEM:166 500 PLN (bez faktur - bez vatu kupuję co się tylko da) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sibu 16.06.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 hejka, Baaaardzo wielkie dzięki za informację. Nawet nie wiesz jak bardzo mi pomogłeś !!! Fajnie, że są tacy, którzy dzielą się informacjami. Kwota, którą podałeś bardzo mi się podoba. Zaczynam grodzić działkę - ekipa wyliczyła 74 zł/mb (siatka ocynk+PCV, słupki, linki, podmurówka, naciągi itp wraz z robocizną i kosztami, pisek,żwir,woda itp). Zmieniłeś coś w projekcie, czy budujesz tak jak w katalogu ? pozdrawiam, sibu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi1977 17.06.2008 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 troszkę pozmieniałam, garaż został wydłużony o 1m, dach będzie w całości ścięty nad garażem a nie tylko naczółek, no i drobne zmiany w układzie pomieszczeń i okien, poza tym reszta jak w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sibu 24.06.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Witam wszystkich serdecznie! Po długich poszukiwaniach i oczekiwaniach udało mi się znaleć temat dotyczący domu na medal. My również startujemy z tym projektem, niestety w marcu nie było jeszcze domu na medal II - chyba panowie zrobili go po moich marudzeniach ze potrzebny mi projekt taki jak faworyt tylko węższy, no i zrobili tylko ja już zakupiłam pół blizniaka i musiałam wprowadzić kilka zmian. Po pierwsze kąt nachylenia dachu - musiał być max 45 a nie 50 stopni, dodatkowo wydłużenie garażu, no i troszkę zmian kosmetycznych. W środku zamiast spiżarni bedzie szafa w wiatrołapie a wiatrołap pomniejszony kosztem kotłowni, bo na piec na ekogroszek to troszke mało miejsca. A poza tym to na górze, jeszcze nie wiem jak to wyjdzie w rzeczywistości, ale chcę zrobić przejście z łazienki do pokoju nad garazem i tam zrobić w części pralnie(tak jak w faworycie). Mam nadzieję że do końca miesiąca zalejemy fundamenty a reszta na wiosnę. Budujemy pod Krakowem Pozdrawiam i czekam na dalsze etapy waszych budów cześć, Prześledziłem Twoje zmiany i muszę powiedzieć, że wprowadziłas dokładnie takie zmiany o jakich myślimy. Mam więc kilka pytań: 1. Gdzie masz kotłownię (eko groszek) ? 2. Czy udało Ci się zrobić to przejście z łazienki na strych ? 3. Dłuższy garaż ( o ile ) ? ...a może masz plany tego domku ze zmianami ? Czy projektanci nie marudzili ze zmianami ? !!! pozdrawiam, sibu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi1977 25.06.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Jeśli chodzi o zmiany to nie wszystkie wyszły tak jak chciałam, dotyczy to łazienki. Niestety ściana jest za niska aby wstawić tam drzwi i dlatego pralnia będzie wydzielona w pomieszczeniu nad garażem - wcześniej trzeba pomyśleć aby doprowadzić wentylację i wodę, w drugiej części pewnie będzie jakaś siłownia-taki jest plan Garaż wydłużyliśmy o jakieś 1,2 m( zamiast okna są drzwi), przez co uzyskałam miejsce na skład opału, kotłownia pozostała na miejscu - ścianka jest tylko przesunięta więc też zyskałam jakieś 0,5 metra. Dodatkowo przesunęłam na środek ściany okna w pokojach na dole. Planów zmian nie mam bo sama je wprowadzam w praktyce -bo dom musi być dostosowany do moich wymagań a dopiero jak się zaczyna przechadzać po nim to widać gdzie co ma być i czemu służyć. Murarze budują według moich wymagań i nawet nic nie marudzą. Do tej pory zalana płyta nad garażem, jeszcze ułożenie stropu nad domem i więżba. Okna już sobie zamówiłam (bo sama je sprzedaje) i do końca sierpnia mam zamiar wszystko zamknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sibu 26.06.2008 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 cześć, Dzięki za info....chociaż trochę mnie zmartwiłaś...najbardziej zależy nam właśnie na przejściu z łazienki nad garaż !!! Ciekawe jak to się udało w Faworycie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sibu 30.06.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 hej.. może ktoś z budujących wklei jakieś nowe zdjęcia ? Bardzo interesują mnie pomieszczenia wewnątrz... salon;kuchnia; łazienka na górze czy pokoje. Jeżeli macie taką możliowść wstawcie kilka fotek - chętnie je zobaczę (pewnie nie ja jeden !!! pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi1977 09.08.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 trochę cicho się u nas zrobiło, chyba wszyscy zajęci budową! Ja również powolutku idę do przodu...jak mi się uda to wkleję parę zdjęć tak to się zaczęłohttp://img525.imageshack.us/img525/2130/0000002vw3.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi1977 09.08.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 a to już prace z tego roku: fundamenty i rozprowadzanie kanalizacjihttp://img206.imageshack.us/img206/4349/img0212eg7.th.jpg mury ruszyły w góręhttp://img227.imageshack.us/img227/6783/img0281qd7.th.jpg dach też już jest ale nie mam jeszcze zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sibu 12.08.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 NIeźle - fajnie zobaczyć jak praca wre. My dopiero czekamy na pozwolenie i szukamy "ekipy". Mam nadzieję, że uda nam w tym roku chociaż wykopać i zalać fundamenty. Ty jesteś już mocno zaawansowana !!! pozdrawiam i czekam na dalsze fotki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna2508 21.08.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 U mnie połowa ścian nośnych parteru stoi. Jak rozwiązaliście lub planujecie rozwiązać problem wentylacji w naszym Medalowcu??? Macie może ekipe do dachu godną polecenia na terenie Warszawy??? pozdrawiam Justyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sibu 22.08.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 U mnie połowa ścian nośnych parteru stoi. Jak rozwiązaliście lub planujecie rozwiązać problem wentylacji w naszym Medalowcu??? Macie może ekipe do dachu godną polecenia na terenie Warszawy??? pozdrawiam Justyna ... my zastanawiamy się nad wentylacją mechaniczną + rekuperator. W przyszłym tygodniu mam spotkanie z wykonawcą, więc będę wiedział coś więcej... PS. Na ile wycenili u Ciebie koszt robocizny domu ? Ja dopiero zleciłem wykonanie kosztorysów więc ciekaw jestem ile mi policzą ? ! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sibu 27.08.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 no i wycenili ... sama robocizna stanu surowego otwartego (bez dachu) czyli roboty ziemne, fundamenty, ściany po kolankową kwota 65.000 zł + 7% VAT. Czy to dużo czy średnio ? Jak sądzicie ? Jak to się u Was przedstawia ? pozdrawiam,sibu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
king111 28.08.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 witam właśnie skończyłem stan surowy otwarty łącznie ze ściankami działowymi i tarasami. Robocizna za całość wyszła mi niecałe 65tyś a w szczegółach wyglądało to tak:- fundamenty 13 tys razem z dociepleniem i płytą fundamentową- ściany parteru 10tys- strop 10tyś- ściany poddasza + wieńce + kominy 12,5tys- dach konstukcja 6,9tys- deskowanie 5,5tys- ściany działowe 25zł za mkw (muszę dokładnie pomierzyć ile tego wyszło ale całość ok 3-4tys)- tarasy 2,5tysDużo , mało pozostawiam to Waszej ocenie. Ekipa była sprawna i mogę ją spokojnie polecić. Budowa pod GdańskiemPozdrawiam wszystkich medalowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi1977 29.08.2008 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Jak wczesniej pisałam:stan surowy otwarty, w tym ściany działowe, kominy, schody, ocieplenie szczytu z oknami łukowymi (bo póżniej bedzie cięzko wszędzie się dostać)-13 000 pln, natomiast dach-pełen komplet z orynnowaniem, foliowaniem itp-drugie 13000, natomiast koleżanka za bliżniaka zapłaciła 100 000 pln. Budowy pod Krakowem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sibu 01.09.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 cześć,dzięki za odzew...dzisiaj byłem u kolejnego fachowca. Poprawił mi się nastrój ponieważ bez dachu oraz wykopania fundamentów policzył 20.000 pln. To straszna różnica w porównaniu do poprzedniej wyceny. Okolice Łodzi. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts