Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM NA MEDAL pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

witam

właśnie skończyłem stan surowy otwarty łącznie ze ściankami działowymi i tarasami. Robocizna za całość wyszła mi niecałe 65tyś a w szczegółach wyglądało to tak:

- fundamenty 13 tys razem z dociepleniem i płytą fundamentową

- ściany parteru 10tys

- strop 10tyś

- ściany poddasza + wieńce + kominy 12,5tys

- dach konstukcja 6,9tys

- deskowanie 5,5tys

- ściany działowe 25zł za mkw (muszę dokładnie pomierzyć ile tego wyszło ale całość ok 3-4tys)

- tarasy 2,5tys

Dużo , mało pozostawiam to Waszej ocenie. Ekipa była sprawna i mogę ją spokojnie polecić. Budowa pod Gdańskiem

Pozdrawiam wszystkich medalowców

... a ile kosztowały Cię materiały ? Z czego budujesz ?

pozdrawiam,

sibu

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...

"... a ile kosztowały Cię materiały ? Z czego budujesz ?

pozdrawiam,

sibu"

Witam,

trochę brakuje mi czasu ale już odpisuję.

Właśnie dekarze kończą swoją pracę,okna zamówione,więc będzie można wejść z robotą do środka.

Co do kosztów materiałów stanu surowego otwartego,to tak mniej więcej wyszło mi 100tys plus dachówka z robocizną 42 tys(dachówka i 2 okna połaciowe velux)

Buduję z porothermu ,a dach dachówka ceramiczna Koramic czarna angoba szlachetna.

Co do zmian jakie dokonałem to: garaż został wydłużony o dodatkowe pomieszczenie gospodarcze,dzięki czemu zyskaliśmy większy pokój u góry

- kąt nachylenia dachu z 50 na 45 stopni

- małe okno w kuchni zlikwidowane

-dolna łazienka powiększona kosztem pokoju

-w pokojach na górze nie robiliśmy okien dachowych(jak dla nas zbędne).

Nadal zastanawiam się nad powiększeniem kuchni kosztem spiżarni.

A jak w Waszych Medalowcach,spiżarnia zostaje? może coś doradzicie.

Pozdrawiam

• 3 months później...

Witajcie!

Czytam z wielką uwagą wszystkie posty o budowaniu Domu na medal. Wątek bardzo podupadł, rozmowy ucichły. Niemożliwe chyba, żeby tak piękny domek nie miał swoich budowniczych !

Chętnych "Medalowców" proszę o głos ! Zwłaszcza w temacie pochwalenia się swoim domkiem.

Witam

rzeczywiście jakoś cicho na forum medalowców. Może ktoś pochwali się zdjęciami swoich domków.

Ja chętnie odwdzięczę się tym samym ale nie na forum bo nie umiem ich tutaj wkleić. W ramach rewanżu za zdjęcia od kogoś mogę swoję przesłać na maila.

(generalnie to jeszcze nie mam się czym chwalić, dom jest w stanie surowym zamkniętym plus parę rzeczy zrobionych w środku).

Mam 1 pytanko odnośnie łazienki na górze - nie wiem jak ugryźć problem jej rozplanowania. Umywalki mam zamiar dać na ścianie po prawej wchodząc do środka a cała reszta to wielki znak zapytania. Gdzie umieściliście wannę, wc i bidet. Może ktoś by mnie poratował zdjęciami

Pozdrawiam

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
Nie wiem czy mi się uda,ale wkleję parę fotek dla potrzymania wątku.Może to zachęci innych.

http://king111.fotosik.pl/albumy/601437.html

Pozdrawiam

Widok na las z salonu mnie powala na lopatki. CUDO. Sama mysle o Domu Na Medal, z tym, ze na razie jestem na etapie szukania dzialki w ok. Krakowa. Z widokiem z salonu na las oczywiscie :)

Pozdrawiam!

nieźle...mam nadzieję, że i mój będzie tak ładny .....zasypaliśmy już fundamenty i jak tylko pogoda pozwoli "wyciągam" piętro !!!:)

Twój domek ładnie się prezentuje... ciekaw jestem ile kosztowały Cię okna ? w szczególności te "łukowe" ?

pozdrawiam,

sibu

Udało się :) Więc wklejam jeszcze jedno zdjęcie od strony ogrodu i jedno od frontu. Pozdrawiam :)

http://images29.fotosik.pl/137/e4cad12a92ea4f7cm.jpg

http://images31.fotosik.pl/100/1356ea207dc40e6bm.jpg

bardzo podobają mi się Twoje okna...czy podasz mi producenta oraz wymiary - zwłaszcza tych od wejścia (kuchnia+kotłowania) bo widzę, że mają inny wymiar niż w projekcie...!!!:)

pozdrawiam,

sibu

Widok na las z salonu mnie powala na lopatki. CUDO. Sama mysle o Domu Na Medal, z tym, ze na razie jestem na etapie szukania dzialki w ok. Krakowa. Z widokiem z salonu na las oczywiscie :)

Pozdrawiam!

Witaj Sylwia73.Dzięki, dzięki za uznanie dla przyrody.Ponieważ osiedle rozwojowe, to mam cichą nadzieję, że ten widok nie zostanie zabudowany.Dla nas Dom na Medal to alternatywa dla Faworyta, który niestety nie zmieścił się o 1m na naszej działce.Dokonaliśmy parę zmian w Medalowcu, ale dziś jak już dom stoi i wszystko widać jak na dłoni żałuję ,że trochę salonu nie powiękrzyliśmy.Część jadalna jest ok, ale ta druga wypoczynkowa trochę jak dla nas mała.No cóż teraz to tylko pozostaje się przyzwyczaić i jakoś to zagospodarować.

Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań działki.

... ciekaw jestem ile kosztowały Cię okna ? w szczególności te "łukowe" ?

pozdrawiam,

sibu

Witaj Sibu. Jeśli chodzi o okna to są to okna firmy Vetrex (okleina dwustronna orzech + szprosy w kolorze okleiny).Przyznam szczerze, że dostałem spory rabat po znajomości,za wszystkie wyszło 19 tyś z montażem, w tym okna łukowe za komplet 5,5 tys.

http://www.vetrex.com.pl/

Zastanów się nad powiększeniem okien frontowych (kuchnia, kotłownia) jak tak teraz patrzę na moje to jakoś tak mi nie pasują wielkością do całości domu.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witaj Dodi1977,

dzięki za odzew.Szczerze mówiąc to zazdroszczę, że możesz już rozkoszować się swoim domkiem.Fajnie wyszła Wam ta łazienka.Widzę,że zmieniłaś okna łukowe,czyli problem rolet rozwiązany.

Ja zdecydowałem się jeszcze na inne rozplanowanie łazienki.Jak to wszystko wyjdzie to zobaczymy(mam nadzieję, że nie będziemy żałować),w każdym bądź razie na efekty jeszcze muszę trochę poczekać.Jestem na etapie tynkowania(podobno do środy mają się wyrobić).

Dodi mam jeszcze jedną prośbę.Gdybyś mogła zdradzić jak wykończyłaś balkon.Jakby nie był to kłopot to poproszę o informację i fotkę.

A i gdyby się udało to fotkę łazienki z drugiej strony.Chodzi mi o ścianę ze skosem.Ciekawi mnie jak jest tam nisko po zrobieniu już podłogi.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

king111-jeśli chodzi o łazienkę to jest to projekt wizualizacyjny, a okno w łazience jest łukowe.

Co do podtępu prac to jesteśmy na tym samym etapie-tynki, a ocieplenie balkonu jeszcze nie gotowe, tak że w tej kwestii niestety nie pomogę, ale mam nadzieję że w tym roku będzie przeprowadzka

Pozdrawiam

King111 - fajnie popatrzeć jak wygląda wnętrze. My jutro zaczynamy ściany - fundamenty stoją od jesieni. Pewnie minie miesiąc zanim dojdziemy do dachu, więc trochę przed nami, żeby być na podobnym etapie co Ty. Zdjęcia super, możemy sobie powoli zacząć wyobrażać jak to wszystko będzie wyglądać. Pozdrawiam wszystkich.

Witam wszystkich Medalowców.

Jak prace budowlane,idą do przodu?

Dodi1977 my też mamy nadzieję wprowadzić się jesienią,czego Tobie i sobie życzę.

Andrzej1127 witam w klubie medalowców.

Postanowiłem wkleić parę fotek,bo wiem jak trudno jest coś planować jak ma się przed sobą tylko projekt.Ja już nie wiele mogę zmienić,ale mam nadzieję,że moje fotki choć trochę rozjaśnią początkującym sprawę.

U mnie tynki już skończone,teraz ogrzewanie podłogowe(w niektórych pomieszczeniach)i czekają mnie posadzki.

W tym tygodniu nie bardzo mam czas,ale pod koniec następnego tygodnia postaram się wkleić dokładniejsze fotki już z tynkami.

Pozdrawiam i życzę wszystkim bezproblemowej budowy. :wink:

Nie wiem czy mi się uda,ale wkleję parę fotek dla potrzymania wątku.Może to zachęci innych.

http://king111.fotosik.pl/albumy/601437.html

Pozdrawiam

Kinga >>> a co planujesz urządzić w pomieszczeniu na dole obok schodów?? Ja co prawda buduje zupelnie inny domek, ale układ własnie obok schodów mam podobny - przyznam sie tylko , ze kiedys rowazałem budowe projektu dom na medal lub faworyt, a one przeciez są podobne ...