Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM NA MEDAL pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

Witaj Maroco11

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem o które pomieszczenie chodzi.Patrząc na to zdjęcie

http://king111.fotosik.pl/albumy/601437-15.html

rozumię,że chodzi o wejście po lewej?Tam jest maleńki korytarzyk z którego wchodzi się do łazienki i do pokoju. Łazienka została powiększona trochę kosztem pokoju, w którym mam zamiar zrobić gabinet.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Maroco11

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem o które pomieszczenie chodzi.Patrząc na to zdjęcie

http://king111.fotosik.pl/albumy/601437-15.html

rozumię,że chodzi o wejście po lewej?Tam jest maleńki korytarzyk z którego wchodzi się do łazienki i do pokoju. Łazienka została powiększona trochę kosztem pokoju, w którym mam zamiar zrobić gabinet.

Pozdrawiam

Tak Kinga o to fotkę mi chodziło, czy masz juz jakas koncepcje odnosnie tej łazienki ??? Bo szczerez mówiac to jak patrze na to zdjęcie to widze prawie dokładnie jak jest u mnie . Moze zdradzisz swoje plany odnośnie zagospodarowania miejsca w tej łazieneczce????

• 2 weeks później...
... ciekaw jestem ile kosztowały Cię okna ? w szczególności te "łukowe" ?

pozdrawiam,

sibu

Witaj Sibu. Jeśli chodzi o okna to są to okna firmy Vetrex (okleina dwustronna orzech + szprosy w kolorze okleiny).Przyznam szczerze, że dostałem spory rabat po znajomości,za wszystkie wyszło 19 tyś z montażem, w tym okna łukowe za komplet 5,5 tys.

http://www.vetrex.com.pl/

Zastanów się nad powiększeniem okien frontowych (kuchnia, kotłownia) jak tak teraz patrzę na moje to jakoś tak mi nie pasują wielkością do całości domu.

Pozdrawiam

dzięki za pomoc,

U mnie prace zaawansowane. Stoją już ściany parteru i mam zalany strop.

Teraz szukam ekipy do DACHU i tutaj robi się problem ??? Szukam u Was pomocy i rozwiązania:

Jak u Was została zaprojektowana więźba dachowa ? Moi fachowcy mają zdania podzielone. Wg nich nie można zrobić tego wg projektu ponieważ taka konstrukcja "jętkowa" może nie wytrzymać po kilku latach takiego obciążenia. Ich sugestie:

1. Należy przesunąć belki koszowe na róg domu...ale wtedy daszek nad wejściem ma inny kąt i nie "schodzi" się z dachem domu ???

2. Szukają rozwiązania gdyż twierdzą, że brak jest należytego podporu belek więźby, a zwłaszcza belek "daszka" od strony tarasu. Chcą robić jakiś dodatkową konstrukcję (ramę) aby "podtrzymywała" więźbę... ???

3. Nie należy deskować i obijać papą dachu ponieważ skroplona w wyniku różnicy temperatur para wodna w części pomiędzy ociepleniem wewnętrznym a papą nie odparuje i wskutek braku właściwej wentylacji wchłonie ją więźba ?

Poradźcie pls jak to zostało u Was rozwiązane...? Może macie jakieś zdjęcia, które pomogą moim fachowcom rozmyć wątpliwości ?

Jak zwykle liczę na Waszą pomoc...

pozdrawiam,

• 2 weeks później...

Witam,

dawno nie zaglądałem na forum (brak czasu,ale to pewnie doskonale znacie),miałem cichą nadzieję,że wątek domu na Medal II choć trochę tętni życiem,a tu cisza....

" Moze zdradzisz swoje plany odnośnie zagospodarowania miejsca w tej łazieneczce????".

Już odpowiadam.Właściwie,to łazienka jest takich rozmiarów,że jakoś specjalnie nie ma co tam szaleć.Po małej przeróbce ma 2,30 x 1,80 więc układ (Wc,kabina,umywalka) zostaje tak jak w projekcie.Efektu końcowego sam nie jestem pewien,bo to już żona ma w głowie ,a pewnie jeszcze nie raz to zmieni.

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/domnamedal2/rzuty.php

"Jak u Was została zaprojektowana więźba dachowa ? Moi fachowcy mają zdania podzielone. Wg nich nie można zrobić tego wg projektu ponieważ taka konstrukcja "jętkowa" może nie wytrzymać po kilku latach takiego obciążenia. Ich sugestie:

1. Należy przesunąć belki koszowe na róg domu...ale wtedy daszek nad wejściem ma inny kąt i nie "schodzi" się z dachem domu ???

2. Szukają rozwiązania gdyż twierdzą, że brak jest należytego podporu belek więźby, a zwłaszcza belek "daszka" od strony tarasu. Chcą robić jakiś dodatkową konstrukcję (ramę) aby "podtrzymywała" więźbę... ???

3. Nie należy deskować i obijać papą dachu ponieważ skroplona w wyniku różnicy temperatur para wodna w części pomiędzy ociepleniem wewnętrznym a papą nie odparuje i wskutek braku właściwej wentylacji wchłonie ją więźba ?

Poradźcie pls jak to zostało u Was rozwiązane...? Może macie jakieś zdjęcia, które pomogą moim fachowcom rozmyć wątpliwości ?

Jak zwykle liczę na Waszą pomoc..."

Witaj Sibu,

Niestety nie bardzo mogę Ci w kwesti dachu poradzić.Ja zupełnie się na tym nie znam.Jeśli chodzi o mój dach,to nie jest on zgodny z projektem.

1.Kąt nachylenia dachu został zmieniony z 50st na chyba 45st(warunki zabudowy tego wymagały)

2.Dach nad garażem też się zmienił w związku z dobudowanym pomieszczeniem za garażem.

Mam dobrego kierownika budowy i to on przeliczał drewno i czuwał nad prawidłowym wykonaniem więźby.Napewno wiem,że dodatkowo było dodany słup jeden przy drugim.Wychodzi on w ścianie między pokojami tymi z oknami dachowymi.

Co do zdjęć,właśnie przejżałem wszystkie i niestety nie mam zrobionego żadnego zdjęcia już z gotową więźbą.Coś tam zrobiłem na początku roboty,ale te w niczym Ci nie pomogą,bo po za paroma krokwiami nic tam nie ma.

Może inni będa w tej kwesti mieli coś więcej do powiedzenia.

"

Witaj Sibu,

Niestety nie bardzo mogę Ci w kwesti dachu poradzić.Ja zupełnie się na tym nie znam.Jeśli chodzi o mój dach,to nie jest on zgodny z projektem.

1.Kąt nachylenia dachu został zmieniony z 50st na chyba 45st(warunki zabudowy tego wymagały)

2.Dach nad garażem też się zmienił w związku z dobudowanym pomieszczeniem za garażem.

Mam dobrego kierownika budowy i to on przeliczał drewno i czuwał nad prawidłowym wykonaniem więźby.Napewno wiem,że dodatkowo było dodany słup jeden przy drugim.Wychodzi on w ścianie między pokojami tymi z oknami dachowymi.

Co do zdjęć,właśnie przejżałem wszystkie i niestety nie mam zrobionego żadnego zdjęcia już z gotową więźbą.Coś tam zrobiłem na początku roboty,ale te w niczym Ci nie pomogą,bo po za paroma krokwiami nic tam nie ma.

Może inni będa w tej kwesti mieli coś więcej do powiedzenia.

dzięki za info,

- jestem już po rozmowach z cieślą - u mnie zostanie zastosowana specjalna rama wzmacniająca i to powinno wystarczyć...!!!:)

Witam Wszystkich

Obiecałem,że wkleję parę fotek jak bedzie już po tynkach i posadzkach,wprawdzie trochę mi się z tym zeszło ale dziś już to zrobię.

Dodi a jak u Ciebie idzie robota?

Ja teraz czekam aż to wszystko wyschnie.W kotłowni mają mi położyć kafle to hydraulicy będą mogli dokończyć robotę z piecem itd.Jak się załączy centralne to i tynki i posadzki szybciej wyschną.

Mam jeszcze jedno pytanko czy Ty jakoś zabezpieczyłaś ścianę pod balkonem od zewnątrz.Martwi mnie trochę, że jest ona ciagle mokra od deszczu,no i przez to kiepsko schnie w środku(co z resztą doskonale widać na zdjęciu w salonie).Pewnie jak zrobię elewację to problemu nie będzie,ale do tego czasu obawiam się ,żeby jakiś grzyb mi ściany nie nawiedził.Jak został u Ciebie rozwiązany ten problem?

Dzięki z góry za odpowiedź.

Pozdrawiam wszystkich

A to obiecane zdjęcia

http://king111.fotosik.pl/albumy/640852.html

Fajne fotki ... dużo pomagają w wyobrażeniu przyszłego domu.

Mam pytanie ile kosztował u Was dach ? Przed chwilką otrzymałem wstępną wycenę. Na razie mam cenę za:

- robocizna położenia dachówki - 14.000 zł

- dachówka ceramiczna RUPP Rubin 13V - 27.000 zł

- orynnowanie - 5.000 zł

- pozostałe dodatki w tym okna 6 sztuk VELUX - 14.000 zł

Ceny nie obejmują kosztu wywiązki (robocizny i materiałów), dlatego wydaje mi się, że to stanowczo za drogo.Jak to wyglądało u Was ?

pozdrawiam,

King 111 - świetne fotki, gratulujemy postępu prac. My na razie zatrzymaliśmy się na stropie i czekamy na ekipę, która ma wymurować poddasze. Wymyśliliśmy sobie w łazience na górze zsyp na bieliznę - dziura już jest. Co niektórzy są przeciwni temu (pożar itp) ale dla nas to będzie wielka wygoda. Pod łazienką mamy pralnię, a kotłownię przenieśliśmy za garaż - dobudowujemy nowe pomieszczenie. Jako że nasza działka ma lekki spad, kotłownia będzie niżej niż garaż i dach zachowa swój spad. Wszystkim medalowcom życzymy powodzenia :D

Fajne fotki ... dużo pomagają w wyobrażeniu przyszłego domu.

Mam pytanie ile kosztował u Was dach ? Przed chwilką otrzymałem wstępną wycenę. Na razie mam cenę za:

- robocizna położenia dachówki - 14.000 zł

- dachówka ceramiczna RUPP Rubin 13V - 27.000 zł

- orynnowanie - 5.000 zł

- pozostałe dodatki w tym okna 6 sztuk VELUX - 14.000 zł

Ceny nie obejmują kosztu wywiązki (robocizny i materiałów), dlatego wydaje mi się, że to stanowczo za drogo.Jak to wyglądało u Was ?

pozdrawiam,

Witaj Sibu.

Troszkę za ten dach Ci wyszło.

O ile mnie pamięć nie myli to za prace dekarskie z materiałem zapłaciłem coś około 45 tys.Oczywiście wszystko liczone jako usługa z 7% .

(dachówka Koramic Czarna Angoba ,okna też Velux tyle że 2 a nie 6 jak u Ciebie).Gdzie Ty tyle tych okien nabiłeś .Ciekawe czy przy myciu żonce pomożesz. :D

Pozdrawiam

he he he...jakoś tak wyszło w tymi oknami. Dwa w pokojach + 4 okna w pomieszczeniu nad podwójnym garażem.

Dzisiaj przedyskutowałem wycenę i okazało się, że do powyższych cen należy doliczyć

- okna dachowe: 9.500,00 zł

- więźba robocizna: 10.000 zł

- więźba materiały: 17.000 zł

- dodatkowa klamra: ok. 9.000 zł.

czyli razem dach kosztuje u mnie: 105.500 zł z robocizną !!! Dla mnie szok...czy to możliwe ???

he he he...jakoś tak wyszło w tymi oknami. Dwa w pokojach + 4 okna w pomieszczeniu nad podwójnym garażem.

Dzisiaj przedyskutowałem wycenę i okazało się, że do powyższych cen należy doliczyć

- okna dachowe: 9.500,00 zł

- więźba robocizna: 10.000 zł

- więźba materiały: 17.000 zł

- dodatkowa klamra: ok. 9.000 zł.

czyli razem dach kosztuje u mnie: 105.500 zł z robocizną !!! Dla mnie szok...czy to możliwe ???

Witam,

to już wiem czemu tych okien tyle wyszło.Też bym tyle zrobił przy podwójnym garażu.Nawet zastanawialiśmy się nad 4 oknami przy pojedyńczym, ale staneło na 2.

Co do ceny dachu,to obliczyłem,że za wszystko wyszło mi 75 tys.Ja wprawdzie dach robiłem na przełomie sierpnia/września 2008,ale chyba od tego czasu aż tak bardzo ceny nie skoczyły.Inna sprawa, że Ty masz większy dach w związku z podwójnym garażem , no i więcej okien :wink: ale to i tak wydaje mi się,że zdecydowanie za dużo Ci policzyli.

Pozdrawiam.

Witam,

to już wiem czemu tych okien tyle wyszło.Też bym tyle zrobił przy podwójnym garażu.Nawet zastanawialiśmy się nad 4 oknami przy pojedyńczym, ale staneło na 2.

Co do ceny dachu,to obliczyłem,że za wszystko wyszło mi 75 tys.Ja wprawdzie dach robiłem na przełomie sierpnia/września 2008,ale chyba od tego czasu aż tak bardzo ceny nie skoczyły.Inna sprawa, że Ty masz większy dach w związku z podwójnym garażem , no i więcej okien :wink: ale to i tak wydaje mi się,że zdecydowanie za dużo Ci policzyli.

Pozdrawiam.

dzięki za odpowiedź... cena też wydaje mi się trochę za wysoka...w końcu niektóre materiały od roku 2008 staniały muszę w takim razie troszkę dokładniej sprawdzić te wyceny. Skończyliśmy właśnie budować piętro więc nie mamy za dużo czasu...chciałbym to przykryć do końca sierpnia !!!:)

Głowa mi pęka jak czytam te kwoty... My idziemy ekonomicznym szlakiem :) Kładziemy blachodachówkę Ruukki, a koszty u nas wyglądają tak:

- więźba dachowa 7,700

- pokrycie (blachodachówka + wszystkie dodatki jak blacha płaska, gąsiory, wkręty itp. + orynnowanie + 4 okna dachowe i 1 wyłaz) 26,000

- robocizna 10,700

Na pewno dachówka wygląda lepiej, nie mówiąc o trwałości, ale niestety koszty dla nas nieosiągalne. Aktualnie jesteśmy na etapie murowania góry (wczoraj zalali nadproża nad oknami łukowymi i balkonowymi), do wtorku będę miał ścianki działowe i kolumny przed domem. Pozdrawiam wszystkich.

Witam wszystkich medalowców!

Ja również dawno nie zaglądałam na forum-po prostu brak czasu, ostro pertraktuje ceny z panami od wylewek, bo to ten etap, hydraulikę mam prawie całą zrobioną oprócz kotłowni, muszą mi najpierw płytki ułożyć.

Troszkę mi to wszystko zeszło, ale to pani architekt się tak długo ociągała, ale teraz już prace wre.

Co do balkonu, do dopiero teraz przy wylewkach będziemy go ocieplać, a do tej pory miałam położone deski, które wysunięte były poza balkon, na to folia przyłożona pustakami aby wiatr jej nie zerwał i deszcz może sobie padać do woli i nic mi nie zacieka.

Sibu co do kosztu dachu to uważam że to chyba troche za dużo, ja w zeszłym roku płaciłam dokładnie jak andrzej1127-bo też robiliśmy Rukki pural i to w tym samym czasie.

Dach nam wyjdzie troszkę taniej niż sądziliśmy :-) Okna dachowe i wyłaz biorę u siebie w firmie (więc taniej - w sumie jakieś 700 zł). Dodi - ile zapłaciłaś za instalację hydrauliczną a ile za robociznę? I czy miałaś jakieś zmiany w projekcie (bo my dobudowujemy dodatkowe pomieszczenie za garażem, w którym będzie kotłownia - pierwotne pomieszczenie na kotłownię, to przy wejściu, będzie tylko pralnią, za to ze zrzutem na bieliznę z góry :-) - taki mały luksusik, hehehe. Pozdrawiamy wszystkich umęczonych budową.

• 2 months później...

Witajcie,

U nas dach prawie skończony. Zastanawiam się teraz jaka jest kolejność prac po dachu:

- ocieplenie dachu + montaż zabudowy dachu (ścianki, sufity podwieszane itp),

- montaż okien,

- hydraulik czy elektryk ?

- wylewki na podłogach czy tynki na ścianach ?

jak to u Was wyglądało ?

pozdro,

sibu

Cześć Sibu - w końcu ktoś się odezwał :-)

My też już dach mamy skończony, zrobiłem na własną rękę szacht za domkiem, w którym schowam już wykopaną studnię i hydrofor z pompą głębinową razem z ewentualną stacją uzdatniania wody (co się okaże po badaniach wody). W tej chwili czekamy na hydraulików, którzy rozprowadzą nam kanalizację. Wtedy bierzemy się za pierwszą wylewkę betonową na parterze. Jak już będzie gotowa, hydraulicy przychodzą ponownie rozprowadzić resztę instalacji (wodna, ogrzewanie podłogowe oraz centralne ogrzewanie, bo tym też się zajmują). Następny w kolejce jest kominek razem z systemem rozprowadzania gorącego powietrza. A później elektryk. Potem kończymy podłogi (bez końcowej posadzki) i robimy tynki wewnętrzne. W międzyczasie montujemy okna (możliwe, że w czasie instalacji, co może być konieczne ze względu na tych, co "pożyczają"). Po tynkach przychodzi czas na suchą zabudowę poddasza - wszyscy, łącznie z Muratorem, mówią żeby suchą zabudowę robić właśnie po "mokrych" pracach. Później już wykończeniówka...

dzięki za info... troszkę poszukałem i faktycznie masz rację ... ocieplenie dachu powinno być po tzw mokrych pracach. I ja też tak zrobię...!!!:)

Ale ja najpierw montuję okna a później robię instalacje - i to właśnie dlatego, że boję się tych co pożyczają i zapominają oddać !!!:)

Nie wiem tylko jakie okna ?

Może przy wyjściu na taras powinny być cieplejsze tzn 3 szybowe ?

... pozdrawiam,

• 3 weeks później...