Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kredyt z transzami rozliczanymi bez faktur

Wera13

Recommended Posts

Na przełomie roku musimy wystąpić o kredyt. Chcemy aby nie trzeba się było rozliczać na podstawie faktur.

Do tej pory doszukałam się, że takie kredytu daje PKO, Millenium, GE i chyba mbank.

Chciałabym się od Was dowiedzieć na jakiej podstawie Wasze banki wypłacają transzę (oświadczenie, zdjęcia, wizyta przedstawiciela banku) i czy są z tym problemy oraz dodatkowe koszty.

Z tego co czytam to w Millenium problemy występują dość często.

Jak długo czekacie na uruchomienie kolejnych transzy?

Chętnie też przyjmę namiary na sprawdzonych doradców z tych banków na trasie Warszawa - Mińsk Mazowiecki.

My niestety mamy problemy z bankiem MIllenium i uruchomieniu transzy na dokonczenie budowy domu:(. Otoz mielismy dostać 3 transze, z czego 3 na dokonczenie budowy 85000 zl. Niestety, dostalismy wczoraj odpowiedz (dzisiaj miala byc kasa), że niestety bank musi podzielic na 2 transze. Pan z banku powiedzial ze polowe musimy teraz dostac, mowil ze dzisiaj rowniez ta polowe dostaniemy. Niestety na koncie dzisiaj pustka, dzwonimy do banku o 19 *czy tam do infolini i mowia nam, że bank ma 3 dni na rozpatrzenie wniosku.

Ech:(, a mieliśmy jutro już za coś do domu zaplacic:(.

jutro ide i postaram sie dowiedziec co i jak;(.... tylko pod górke, ze wszystkim:/

Nie polecam jak na razie, zobaczymy co bedzie dalej...

Wera13

A nie napisałaś jaka waluta czy PLN czy CHF :D . Z walutą to jak z fachowcami od wszystkiego - nie ma banków bardzo dobrych w każdej walucie.

Ale zgadzam się z przedmówcami (co do faktur). I problem jest w tym ża każdy ma SWOJE własne doświadczenia z Bankami (wierz mi, jak jest coś nie tak z bankiem to bedzie to opisane na forum, pochwał się nie wypisuje :) )

Jak masz CHF to w PKO BP masz ryzyko wypłat kwot z transz (przy umocnieniu się złotówki dostaniesz mniej kasy).

pozdro Jarek

Mam takie pytanie (może trochę głupie) - powiedzmy, że bank wypłaca mi transzę 50 000 PLN za którą zgodnie z kosztorysem mam zrobić np. dach i stolarkę okienną. I przypuśćmy, że wyrabiam się w 45 000 PLN. A co się dzieje z tymi 5 000 PLN?

Mozesz przeznaczyć ją na coś innego i wtedy w kosztorysie i w dalszym etapie odejmują to i wyplacają więcej.zależy od banaku.

Mam takie pytanie (może trochę głupie) - powiedzmy, że bank wypłaca mi transzę 50 000 PLN za którą zgodnie z kosztorysem mam zrobić np. dach i stolarkę okienną. I przypuśćmy, że wyrabiam się w 45 000 PLN. A co się dzieje z tymi 5 000 PLN?

Na zdrowy rozsądek to nic - przeciez przedstawiasdz bankowi kosztorys, bank zgadza się, że okna są warte 50k i jak bank zaakceptuje rozliczenie transzy (niezaleznie: faktury, zdjęcia czy wizyta rzeczoznawcy), to mozesz chyba za te zaoszczedzone 5k kupic np. niekiepski TV do salonu :)

PKO SA -stanowczo odradzam! Widzialam,ze ktos wymienil ten bank wyzej.Oczywiscie bez faktur.Maja taka glupia zasade,ze pierwsza transze wyplacaja w wysokosci 50 % wkladu wlasnego,przy czym wartosc nieruchomosci (dzialki) wliczana jest do wkladu wlasnego.Wymagaja operatu szacunkowego,ktory robi dla nich firma zew.,z ktora maja podpisana umowe.Zaplacilam za operat 832 zlote-w tej cenie miala byc wycena rzeczoznawcy oraz jego wizyty na dzialce przed wyplatami kolejnych transz.Pani z banku,ktora uruchamiala nasz kredyt zapewniala,ze od momentu zlozenia wniosku o wyplate kolejnej transzy w ciagu 2-3 dni skontaktuje sie ze mna inspektor i jezeli wszystko jest ok z mojej strony-czyt.etap jest zrobiony jak to zostalo okreslone w umowie-wyplacaja transze... ehhh

a teraz znowu do poczatku ... budujemy dom z Ytonga.Kazdy kto wymyslil sobie ten material wie zapewne,ze nie jest on dostepny od reki,trzeba zamawiac,czekac itp,itd.Odpowiednio wczesniej zlozylam zamowienie w hurtowniach,material stal i czekal na odbior,a hurtownicy na kase,rownoczesnie zalatwialismy kredyt.

W dniu podpisania umowy dowiedzielismy sie ,ze bank proponuje nam 6 (!) transz,a wysokosc pierwszej transzy wynosi 34 tys!! i w ramach tej transzy powinnam miec zrobione fundamenty ,izolacje oraz zaczete sciany konstrukcyjne.

Wkurzylam sie,po pierwsze dlatego,ze wartosc dzialki zostala zanizona dokladnie o polowe co do jej wartosci rynkowej,a po drugie o to,ze staje na glowie zalatwiam materialy,zeby bylo,zeby zdazyc przed zima zamknac budynek itp,a oni takie glupoty wymyslaja.

chcialam wyjsc z banku i ostentacyjnie trzepnac drzwiami ;-) ,ale pani,ktora nas obslugiwala jeszcze ze dwa razy prosila,zebysmy poczekali,ona pojdzie i porozmawia ... teraz zaluje,ze sie zgodzilam.

Stanelo na tym,ze dostaniemy 57 tys. i mamy pochwalic sie fundamentami oraz materialem Ytong skladowanym na budowie wg zestawienia jakie przygotowal dla nas przedstawiciel techniczny Xelli.Podpisalismy.

Dzisiaj mija dwa tygodnie od kiedy zlozylam wniosek o wyplate nastepnej transzy i w dalszym ciagu nie mam kasy,no i wydalam juz swoje oszczednosci.

Inspektor zjawil sie po tygodniu,nie po 2-3 dniach-,ale ok rozumiem,maja duzo pracy.Jednak kasy dalej nie bylo,wiec zaczelam dzwonic do banku.Okazalo sie,ze nie przyslal jeszcze raportu z inspekcji,pozniej mieli problemy z ustaleniem kto tak faktycznie byl u mnie na budowie,bo nie wiedzial nikt w banku i nie wiedziala firma,ktora to robi. Smieszne nie,taki maly burdelek.

Wczoraj wlasnie dowiedzialam sie innej rzeczy jeszcze,mianowicie-MUSZE PRZEDSTAWIC FAKTURY NA YTONGA !!! W umowie zapis dotyczacy pierwszego etapu mowi tak: fundamenty,izolacje+material Ytong,oczywiscie z wszystkiego sie wywiazalam i w momencie wizyty pana inspektora na budowie stalo jakies 60-70 zoltych palet .Mozna bylo liczyc,bylam spokojna,ze wszystko mam. Otoz nie.Zadzwonil do mnie pan z banku i powiedzial,ze kierowniczka,czy ktos tam chce faktur,bo ten material ,ktory stoi na budowie oni uznaja za "chwilowo przywieziony"! Paranoja! na tym stanelo wczoraj,co bedzie dzisiaj nie wiem.Chcialam juz kupowac materialy na dalszy etap,chlopaki sciany stawiaja,na polowe pazdziernika mam do odbioru wiezbe z tartaku itd. itp.

Jakby ktos z Was mial jakies doswiadczenia z przeniesieniem kredytu do innego banku,bede wdzieczna za wskazowki.

Moi znajomi wzieli w PKO BP,nie maja zadnych problemow,mogli sami zaproponowac wysokosc transz,pieniadze maja na czas i ... buduja dalej.

pozdrawiam

To faktycznie paranoja :evil:

Ja wzięłam kredyt w Kredyt Banku - 250 tys. zł.

Kredyt w dwóch transzach:

- 150 000,00

- 100 000,00.

Co prawda wymagają faktur na 50 % wartości kredytu ale z tym akurat nie ma (akurat w moim przypadku) żadnego problemu.

Dla mnie najważniejsze była jak najmniejsza ilość transz.

Rozliczenie pierwszej będzie po zakończeniu stanu surowego otwartego (już niedługo). Wtedy muszę przedstawić faktury na 75 tys. oraz będzie wizyta kogoś z banku.

pozdrawiam,

Powiem tak.... 99% banków przy budowie systemem gospodarczym nie wymaga przedstawiania faktur. Wystarczają zdjęcia z budowy i z postępu prac. Po prostu to co zapisane było w kosztorysie/harmonogramie/specyfikacji czy jak to w danym banku nazwą ma być zrobione za kwotę, która był tam wpisana. Bank do wyceny przyjmuje średnie ceny materiałów i robocizny, więc nie wie czy np. tynki zrobiłaś za 10000 czy 30000, ma być po prostu wykonane. Jeżeli zostały wolne środki, to raczej nie wspomnać o tym przedstawicielowi banku.... tylko po wyczerpującej pracy wyjechać na dłuuugie wakacje :) Co do uruchamiania transz to banki średnio rezerwują sobie do 5 dni roboczych. należy sprawdzić w regulaminie kredytowania.

Pozdrawiam!

• 2 weeks później...
Ja mam kredyt w banku PeKaO i nie miałem żadnych problemów z wypłatami transz kredytu. Przyjechał pan od nich i po wizycie telefon z banku, że kasa uruchomiona i sami zaproponowali, że nie muszę brać od razu całej kwoty np. 57.000 zł ale mogę ją podzielić na dowolne kwoty i na telefon przelewają mi na konto. Nie wiedziałem po co takie ceregiele ale spokojnie mi wytłumaczyli, że płacę odsetki od wykorzystanej kwoty kredytu a nie od udzielnonej w transzy. Teoretycznie nie potrzebuję od razu 57.000 zł więc z chęcią przystałem na takie warunki i biorę sobie po 10.000 , 15.000 zł Ja polecam ten bank ale znam przypadki kiedy faktycznie ludzie narzekają i jest to spowodowane obsługą banku, bo przecież przepisy kredytowe mają takie same. U mnie znowu w PKO jest obsuwa i nic nie da się załatwić tak jak powinno być - zero zrozumienia.

• 2 weeks później...

Mam kredyt w BZ WBK. Wypłata kojlejnej transzy następuje po:

1. złożeniu oświadczenia kredytobiorców, że zostały wykonane prace, na

które miały być przeznaczone pieniądze z transzy już wypłaconej,

2. przestawieniu Dziennika Budowy z wpisami Kierownika Budowy.

Do tej pory wypłacono 4 transze. :p

Ważne, by z głową zrobić harmonogram budowy!

Witam

Ja brałem w GE, 3 transze. Każda kolejna transza jest wypłacana po wizycie "fotografa" na budowie i kopi stron z dziennika budowy, wypłacają jak stwierdzą, że stopień zaawansowania prac osiągnął wymagany poziom w %. Można wziąść zaliczkowo połowę następnej transzy, ja tak robiłem bo w trakcie realizacji było kilka prac (dach,hydraulik) co pożarło resztę poporzedniej transzy a potrzebne mi były pieniądze na następne prace i nie było problemu z wypłatą. Generalnie jestem zadowolony, wniosek składałem w czwartek, w poniedziałek był już fotograf a w środę miałem pieniądze na koncie. I tutaj jedna uwaga, uważam że dobrze zrobiłem że brałem przez pośrednika (expandera) bo nie miałem problemu z nieodebranymi telefonami czy wątpliwościami gdzie co mam załatwiać. No ale zobaczę co będzie dalej, kredyt skonsumowany teraz czas na spłatę :lol: