Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zwrot VAT tylko raz w życiu

Nata...

Recommended Posts

Witam serdecznie,

w zwiążku z wprowadzeniem nowych przepisów umożliwiających zwrot części podatku VAT na materiały budowlane niezbędne do postawienia domu systemem gospodarczym, również kupna mieszkania od deweloperów czy spółdzielni tylko raz w życiu, powstała u mnie pewna wątpliwość i mam nadzieję, że pomogą Państwo mi ją rozwiać.

Dwa lata temu remontowałam mieszkanie i z tego tytułu, na mocy obowiązującej obecnie ustawy uzyskałam zwrot części VAT w wysokości 550 zł. Czy w momencie kiedy w przyszłości wybuduję dom, zwrot części VAT nie będzie mnie już dotyczył, ponieważ już kiedyś otrzymałąm z tego tytułu zwrot pieniążków. Czy może nie należy tu mieszać remontu mieszkania z budową domu, jak również nie należy mieszać obowiązującej obecnie ustawy z tą nowouchwaloną?

Kurcze, gdybym z powodu marnych 550 zł została pozbawiona zwrotu naprawdę konkretnych pieniążków, to byłby niezły kanał

Pozdrawiam

Mam ten sam problem co Nata. Z tym ze ja własnie szukuje sie do złożenia o zwrot vat za faktury z wykańczania mieszkania. I też się nad tym zastanawiam... czy robić to czy nie.

Aha - wydaje mi się Nata żę zawsze możesz złożyc korektę wniosku i oddać pieniądze (z odsetkami pewnie ale nie będą duże). I wtedy nie powinno być żadnych przeszkód do zwrotu vatu przy budowie domu.

Pozdrawiam

No właśnie poprawka mówiąca o limitach pięcioletnich została odrzucona i wprowadzono zasadę raz w życiu.

http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/vat;w;budownictwie;-;zwrot;tylko;raz;w;zyciu,10,0,266506.html

Z tego co słysząłem to "raz w zyciu" nie przezło , a przeszły te limity 5 letnie.

To ja już nic nie rozumiem... Jak zwykle jeśli chodzi o naszych prawodawców. Też się niedawno dowiedziałem ze nie mogę spłaty kredytu hipotecznego wskazać jako wykorzystania środków ze sprzedaży mieszkania jeśli wcześniej odliczyłem odestki z tego kredytu....

Pozdrawiam

To ja już nic nie rozumiem... Jak zwykle jeśli chodzi o naszych prawodawców. Też się niedawno dowiedziałem ze nie mogę spłaty kredytu hipotecznego wskazać jako wykorzystania środków ze sprzedaży mieszkania jeśli wcześniej odliczyłem odestki z tego kredytu....

Pozdrawiam

możesz skorygować deklarację i zwrócić to co odliczyłeś za odsetki (+odsetki oczywiście) i skorzystać z odliczenia spłaty. przelicz co jest korzystniejsze.

ba, nawet można by:

- skorygować i oddać ulgę odsetkową

- skorzystać z odliczenia spłaty kred. hip.

- skorzystać z ulgi odsetkowej jeszcze raz z bieżącą datą - o ile nadal do niej jesteś uprawniony

ponieważ, tak jak napisałeś nie można, ale w odwrotnej kolejności już można.

Niezłe jaja :) . A mi powiedzieli w urzędzie ze to chodzi o ogólną zasadę ze nie mogę mieć dwóch ulg na tą sama rzecz. Coby wskazywało że kolejność nie ma znaczenia.

Pozdrawiam

Należy odróżnić dwa limity: na budowę domu i na remont. To że ktoś dostał w zeszłym roku zwrot za remont nie zamyka mu drogi do wystapienia w tym lub przyszłych latach o zwrot na budowę. Co roku można występować o zwrot VATu i tak aż do wykorzystania limitu.

A tak na marginesie to jest obszerny temat o zwrocie VAT i tam radzę się wpisywać co by nie było kilkunastu tematów o VAT :wink: Moderatorzy mogą być niezadowoleni :lol:

Niezłe jaja :) . A mi powiedzieli w urzędzie ze to chodzi o ogólną zasadę ze nie mogę mieć dwóch ulg na tą sama rzecz. Coby wskazywało że kolejność nie ma znaczenia.

Prawo, wyjątkowo jest dość precyzyjne:

art. 21. ust. 2a.

Przepis ust. 1 pkt 32 lit. e) nie ma zastosowania do podatników, którzy odsetki od kredytu lub pożyczki odliczali lub odliczają na podstawie art. 26b.

Nie ma nic odwrotnego, ani nic nie wskazuje na obustronny charakter tego wyłączenia.

Ogólnej zasady o dwóch ulgach też chyba nie ma.

Byszek, ale Ty chyba nie na temat.

Mówimy tutaj o zmianach w prawie uchwalonych ostatniej środy. Prasa trąbi, że uchwalono iż będzie tylko jeden limit (co nazwali "raz w życiu"), a na stronach sejmu jak byk stoi, że co 5 lat się limit odnawia.

Radzę wejść na stronę senatu i przeczytać poprawki. To o czym Ty piszesz to że tak powiem nieaktualne jest :lol:

Pozdrawiam

możesz skorygować deklarację i zwrócić to co odliczyłeś za odsetki (+odsetki oczywiście) i skorzystać z odliczenia spłaty. przelicz co jest korzystniejsze.

ba, nawet można by:

- skorygować i oddać ulgę odsetkową

- skorzystać z odliczenia spłaty kred. hip.

- skorzystać z ulgi odsetkowej jeszcze raz z bieżącą datą - o ile nadal do niej jesteś uprawniony

Civic, wiem, ze to OT jesli chodzi o Vat, ale czy jestes pewien tego? Moze znaczenia ma jaka byla kolejnosc. No wiec tak: budowalam mieszkanie z deweloperem na kredyt, odsetki od tego kredytu odliczalam (i jeszcze za rok 2007 mialabym co odliczyc), sprzedalam mieszkanie przed uplywem 5 lat, splacilam kredyt, zlozylam oswiadczenie, ze wydam pieniadze na cele mieszkaniiowe w ciagu 2 lat. A potem sie dowiedzialam, ze splata tego kredytu nie moze byc wzieta pod uwage, bo korzystalam z ulgi odsetkowej i zadna korekta zeznania tego nie zmieni. Pewnie Pani od podatku od nieruchomosci nie orientuje sie w podatkach dochodowych :evil:

Czyli moglabym zrobic tak: zlozyc korekty zeznan za te lata, w ktorych korzytsalam z ulgi odsetkowej, oddac pieniadze i zaliczyc splate kredytu do celow mieszkaniowych? Jakie bylyby odsetki? Spoznienie w zaplacie podatku dla kazdego roku byloby inne, prawda? Do kiedy moglabym zrobic taki manewr? Jest jakis ustawowy termin na skladanie korekt zeznan? Bo nie wiem jeszcze jak bede sie budowac i ile bede w staniu udokumentowac i chetnie poczekalabym do konca tych 2 lat.

Radzę wejść na stronę senatu i przeczytać poprawki. To o czym Ty piszesz to że tak powiem nieaktualne jest :lol:

Jak odsyłasz na stronę senatu to się zorientuj jaka jest droga legislacyjna w Polsce :) Na senacie się nie kończy, kiedyś uczyli tego w szkołach na WOSie :)

Po senacie było to w komisji, która opiniowała poprawki senatu, a sejm, na 48 posiedzeniu, w środę - te poprawki senatu przyjmował lub odrzucał. Efekt OSTATECZNY tych prac jest widoczny pod:

http://orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/ustawy?OpenAgent&5&48

z datą 19.września.

Poprawki senatu mają datę 14.września.

ps. o ile nie ma w tym błędu kancelarii sejmu, stąd nasze wątpliwości

stasiek_ps, qlpiak UWAGA:

Civic, wiem, ze to OT jesli chodzi o Vat, ale czy jestes pewien tego? Moze znaczenia ma jaka byla kolejnosc.

WYCOFUJĘ SIĘ. Tzn. muszę dolać oliwy do ognia. Są interpretacje po takiej myśli jak napisałem. Na przykład:

http://sip.mf.gov.pl/sip/index.php?p=1&i_smpp_s_dok_nr_sek=141679&i_smpp_s_strona=8

Ale dziś odebrałem swoją ze swoje urzędu skarbowego, w której napisali, że nie mam racji :(

Niemal to samo piszą co w cytowanym wyżej urlu, tylko, że cytowana interpretacja kończy się słowami "prawidłowe", a moje stanowisko jest "nieprawidłowe". Niemal ta sama sytuacja, te same przepisy.

Co to za system??? #$@$#@%#@

Jeszcze zobaczymy co odpisze urząd skarbowy żony, z innego miasta.

Nie wykluczone, że się połapali, że nie powinni wydawać takich interpretacji i zmienili linię obrony :(

Chyba jeszcze wrzucę to do doradcy podatkowego.

Civic, wiem, ze to OT jesli chodzi o Vat, ale czy jestes pewien tego? Moze znaczenia ma jaka byla kolejnosc. No wiec tak: budowalam mieszkanie z deweloperem na kredyt, odsetki od tego kredytu odliczalam (i jeszcze za rok 2007 mialabym co odliczyc), sprzedalam mieszkanie przed uplywem 5 lat, splacilam kredyt, zlozylam oswiadczenie, ze wydam pieniadze na cele mieszkaniiowe w ciagu 2 lat. A potem sie dowiedzialam, ze splata tego kredytu nie moze byc wzieta pod uwage, bo korzystalam z ulgi odsetkowej i zadna korekta zeznania tego nie zmieni. Pewnie Pani od podatku od nieruchomosci nie orientuje sie w podatkach dochodowych :evil:

Czyli moglabym zrobic tak: zlozyc korekty zeznan za te lata, w ktorych korzytsalam z ulgi odsetkowej, oddac pieniadze i zaliczyc splate kredytu do celow mieszkaniowych? Jakie bylyby odsetki? Spoznienie w zaplacie podatku dla kazdego roku byloby inne, prawda? Do kiedy moglabym zrobic taki manewr? Jest jakis ustawowy termin na skladanie korekt zeznan? Bo nie wiem jeszcze jak bede sie budowac i ile bede w staniu udokumentowac i chetnie poczekalabym do konca tych 2 lat.

Nie podejmuję się zająć stanowiska w tej sprawie, właśnie jak wyżej napisałem padłem ofiarą własnych rad, bo co urząd to ma prawo decydować inaczej.

Ale masz tu na zachętę, poza tym linkiem który wyżej podałem i który mówi o tym, że kolejność ma znaczenie, tutaj jest o możliwości korygowania z odpowiednim skutkiem:

http://sip.mf.gov.pl/sip/index.php?p=1&i_smpp_s_dok_nr_sek=139247&i_smpp_s_strona=8

W tej samej wyszukiwarce możesz znaleźć wiele podobnych.

Ale jak widać nic to nie znaczy i nic nie gwarantuje :(

(nie jestem naiwny i wiedziałem, że interpretacje urzędów się mogą różnić, ale

nie sądziłem, że w aż tak, oczywistych jak dla mnie sprawach; prawo jest wyraźne, a oni naciągają je w swoją stronę)

Hi hi, a ja jeszcze w miedzy czasie przeprowadzilam sie i zmnielam US. Wiesz, wystapie o interpretacje, jeszcze mam troche czasu. A najpierw przelicze sobie, ile moge zyskac w roznych wariantach czasowych.

PS Moglbys wkleic temat tej interpretacji/orzeczenia, bo link nie dziala. W ogole b. nie lubie tej wyszukiwarki :evil:

uch, ale badziewie ta wyszukiwarka, faktycznie nie da się do tego wejść tak od razu :-)

sposób na użycie powyżej podanych linków:

wejść na wyszukiwarkę,

http://sip.mf.gov.pl/sip/index.php

wpisać dowolne kryteria np. kilka losowych literek w pole szukaj, kliknąć szukaj po prawej na dole,

dopiero po tym wejść pod podane przeze mnie linki.