Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szukam podgrzewacza???

tidia78

Recommended Posts

czesc.mam mała prośbe szukam podgrzewacza przepływowego ok 18-21 kv,

wogole to nie wiem jaki kupic czy polski kospel a moze zagraniczny np siemens eag,vilant itp

nie wiem czy sterowany (zalączany hydraulicznnie czy elektronicznie???

niestety nic o nich nie wiem,wiem tylko ze ponoc elektroniczne sa lepsze bo procyzyjnnie ustawiaja temperature i dobieraja moc grzania ale znowu ludzie mowia ze elektronika jest zawodna???

.moze wy macie lub mieliscie taki kiedys,

w miare mozliwosci prosze o odpowiedz. lub jakies namiary gdzie mozna by szukac

z gory dzieki

Miałem kiedyś przepływowy podgrzewacz wody 21kW, ale nie sprawdził się u mnie ze względu na dużą zawartość kamienia w wodzie. Było to 12 lat temu, więc od tego czasu konstrukcje prawdopodobnie uległy zmianie. U mnie było tak,że przepływ wody powodował parcie na membranę która załączała grzałkę. Po dwu latach na cienkich rurkach w środku kamień tak się osadził, że było za małe ciśnienie by uruchamiać membranę. Innym razem oderwany kamyk dostał się pod membranę i blokując ją uniemożliwił wyłączenie grzałki. Efekt był taki że najpierw w kranach para na 110 a po chwili "wylatywały" bezpieczniki. Próbowałem odkamieniać ale pomogło chyba na pół roku. W końcu zostałem przy bojlerze płaszczowym metr nad piecem. Wychodzi taniej niż przepływowy.

Oczywiście to tak na marginesie, bo wątpię czy ktoś ma tak zakamienioną wodę jak ja. Pozdrawiam.

My korzystamy z przepływowego już cztery lata, bez problemu. Kupiliśmy podgrzewacz firmy Kospel - Bonus elektronik. Za największy atut uważam możliwość ustawienia dosyć precyzyjnie temperatury. Nie używam wtedy zimnej wody a to jest już spora oszczędność. Jedyny mały minusik to taki, że musieliśmy założyć dodatkowy zawór zamykający przepływ wody ze względu na wysokie ciśnienie wody w sieci. Przy dużym ciśnieniu podgrzewacz nie nadążał grzać wody

• 1 year później...
  • 3 weeks później...

Posiadam KOSPEL 21 Bonus Elektronic od 2005 (poprzednik DKE-21)

gwarancji było 12 miesięcy

po 1,5 roku uszkodziła się grzałka, po 2 latach jeden z układów sterowania, a do tego wszystkiego w czujniku przepływu wody pękł magnesik i byłoby OK gdyby nie fakt że obecnie raz grzeje a za chwilę nie :(

mimo to się nie zrażam, nie mam wyboru zbytnio kupię chyba jeszcze przed świętami nowy, właśnie KDE-21 (różnica w stosunku do mojego to gwarancja 24 miesiące oraz grzałki miedziane - w moim metalowe) a za atut uważam dogrzewanie wody wstępnie podgrzanej(na dopływie może być nawet temp. 70st. - nie ma chyba innego na rynku z tak wysoką temperaturą wody wlotowej), mam bojler c.o. a czasami temperatura w nim dochodzi do 60 stopni