Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projektowanie kominka na etapie fundamentów

adam2007

Recommended Posts

Witam,

Ponieważ w projekcie domu mamy kominek na jakim etapie powinienem zasięgnąć rady człowieka od kominków. Wiem ,że pod chudziakem robi się rurę , która dostarcza powietrze ale pytanie co dalej prócz kominów oczywiście i wpustów tam zrobionych do instalacji ?

Ps. Jestem świeżak w tej sprawie.

Pozdrv.

zrob ławe pod kominek

Chyba przesasda.

Ale można w chudziaku w tym miejscu rzucić kratę z prętów stalowych fi=6mm. Są takie gotowe do kupienia, około 1x2m.

Styropian można położyć i wykonać w nim 4-6 otworów n.p. fi=100mm i zalać je keramzytem rozrobionym z zaprawą cementową ciepłą. Wówczas ciężar kominka będzie przeniesiony na chudziak.

Zaprawa do kupienia w worku.

To samo można wykonać w miejscu ustawienia boliera z ciepłą wodą.

zrob ławe pod kominek

Chyba przesasda.

Ale można w chudziaku w tym miejscu rzucić kratę z prętów stalowych fi=6mm. Są takie gotowe do kupienia, około 1x2m.

Styropian można położyć i wykonać w nim 4-6 otworów n.p. fi=100mm i zalać je keramzytem rozrobionym z zaprawą cementową ciepłą. Wówczas ciężar kominka będzie przeniesiony na chudziak.

Zaprawa do kupienia w worku.

To samo można wykonać w miejscu ustawienia boliera z ciepłą wodą.

No też myślę ,że ława to lekka przesada ale małe zbrojonko z pretów na pewno nie zaszkodzi.

A mówiąc o tym styropianie masz na mysli pod chudziakiem jakieś ocielenie czy juz od chudziaka w góre do wylewek ?

Pozdrawiam,

zrob lawe pod kominek,

doprowadz powietrze z zewnatrz,

dopilnuj zeby wejscie do komina bylo prawidlowe (wysokosc, srednica, kat nachylenia),

jak beda robic wylewka zwroc uwage zeby pod kominkiem nie bylo styropianu.

to chyba na poczatek wystarczy.

Czy ta rura powinna miec jakąs okresloną średnice , jest jakis standard określony czy robi się to na zasadzie wyboru kominka ?

Słyszałem coś o 160mm , dobrze celuje ?

Czy ta rura powinna miec jakąs okresloną średnice , jest jakis standard określony czy robi się to na zasadzie wyboru kominka ?

Słyszałem coś o 160mm , dobrze celuje ?

Chyba dobrze celujesz

Tez jestem na etapie tego. Ja znowu nie wiem w jakiej odleglosci od scian(kominek narozny) powinno byc pionowe wyjscie rury i czy jak dam zwykla rure 160mm kanalizacyjna to czy podlacze pod to ewentualny wklad z bezposrednim doprowadzeniem powietrza

Krzysztofik napisał

Bez przesady "setka" wystarczy.

Potwierdzam, ja mam kanalizacyjną 110 :wink: na dodatek mam czerpnie powietrza od zachodniej strony, jak na razie zero problemów.

Osobiście odradzam zostawianie otworu w kominie na przyłącze kominka, co prawda ja tak też zrobiłem, ale dla instalatora to nie problem wykonać taki otwór, gorzej będzie jak zostanie wykonany źle, nie na odpowiedniej wysokości itp. :cry:

Nie wiem czy ktoś wcześniej nie pisał już o wyczystce z kanału dymowego, dobrze jest przewidzieć taką rzecz, :wink: :wink:

Krzysztofik napisał

Bez przesady "setka" wystarczy.

Potwierdzam, ja mam kanalizacyjną 110 :wink: na dodatek mam czerpnie powietrza od zachodniej strony, jak na razie zero problemów.

Osobiście odradzam zostawianie otworu w kominie na przyłącze kominka, co prawda ja tak też zrobiłem, ale dla instalatora to nie problem wykonać taki otwór, gorzej będzie jak zostanie wykonany źle, nie na odpowiedniej wysokości itp. :cry:

Nie wiem czy ktoś wcześniej nie pisał już o wyczystce z kanału dymowego, dobrze jest przewidzieć taką rzecz, :wink: :wink:

Aha ,czyli to jest zwykła kanalizacyjna rura. Czyli kominek "zasysa" powietrze na zasadzie grawitacyjnej czy w samym kominku jest jakaś pompka ?

Pozdrawiam,

Adam

Ja mam w projekcie ławę pod komin do kominka i doprowadzenie powietrza z zewnątrz. Architekt i przyszły kominkarz zgodnie twierdzą, że to jest potrzebne. Myślę, że znają się na rzeczy. A styropian pod kominkiem może się stopić/nadtopić przy wzroście temperatury - myślę, że o to chodzi.

adam2007

Dobrze, że pytasz na etapie fundamentów. Tyle że pytasz nieprecyzyjnie. Kominek kominkowi nierówny. Może być pieco-, hydro-, z DGP lub z DCP. Przy dwóch ostatnich wersjach dobrze jest pomyśleć już na etapie fundamentów o trasach kanałów rozprowadzających ciepłe powietrze. Ponadto wkład kominkowy waży zwykle poniżej 200kg, czyli tyle ile duża załadowana szafa lub średniej wielkości pianino. Zaś obudowa kominka może być lekka z kształtowników stalowych i płyt GK, bądź ciężka z cegieł, kamieni naturalnych itp. Więc podłogi pod kominkiem nie trzeba specjalnie wzmacniać, albo właśnie trzeba - to zależy od masy kominka.

Określ jaki będzie kominek, to ludziska z forum chętniej i lepiej doradzą.

Pozdrawiam

Jeż

adam2007

Dobrze, że pytasz na etapie fundamentów. Tyle że pytasz nieprecyzyjnie. Kominek kominkowi nierówny. Może być pieco-, hydro-, z DGP lub z DCP. Przy dwóch ostatnich wersjach dobrze jest pomyśleć już na etapie fundamentów o trasach kanałów rozprowadzających ciepłe powietrze. Ponadto wkład kominkowy waży zwykle poniżej 200kg, czyli tyle ile duża załadowana szafa lub średniej wielkości pianino. Zaś obudowa kominka może być lekka z kształtowników stalowych i płyt GK, bądź ciężka z cegieł, kamieni naturalnych itp. Więc podłogi pod kominkiem nie trzeba specjalnie wzmacniać, albo właśnie trzeba - to zależy od masy kominka.

Określ jaki będzie kominek, to ludziska z forum chętniej i lepiej doradzą.

Pozdrawiam

Jeż

Dzieki za podpowiedź. Powiem jeszcze raz ,że zielony jestem jeśli chodzi o kominki. Na pewno nie będzie to kominek z płaszcem wodnym ani taki , który będzie spełniał funkcje grzewczą całego domu. U nas kominek ma spełniać rolę bardziej estetyczno-rozrywkową a nie suepr funkcjonalną. Jednymi słowy : będzie rozpalany w miare rzadko , przy jakiś imperazch jesienno - zimowych.

Podrawiam,