Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Max

Zybol

Recommended Posts

Bez obaw, u mnie w okolicy 80% domów buduje sie z Max'a. Występują 4 klasy. Najwyższa to 20, potem kolejno 15, 10 i 5. Ja budowałem z 10 - czasem zdażały się troche nierówne sztuki lub pęknięte, ale znam wielu, którzy z 5 budowali, a i tak jest ok.

Właśnie docieplam. Nie pękają przy wierceniu i kołek pewnie siedzi.

Polecam

Potwierdzam -my też stawialiśmy z Maxa i w moim regionie ściana 2warstwowa z Maxa +ocieplenie i tynk -to 99% budowanych domów. My budowaliśmy z Maxa firmy Leier -Tarnów. Bardzo dobrej jakości jest też Max z Hadykówki i Harasiuk. Żeby ściana miała lepsze parametry cieplne i akustyczne można dać Maxa w poprzek -ściana ma grubość 28,8cm (my tak zrobiliśmy). Te pustaki to stara i sprawdzona technologia bardzo lubiana przez murarzy -więc nie ma z budową większych problemów. Na ścianki działowe polecam tzw "połówki" maxa -kupisz je w tej samej wytwórni co pustaka. Pozdrawiam.

czy ktos buduje lub budowal kiedys z tych pustakow?

Większość domów w naszym kraju jest budowana z Maxa

wiem ze sa tanie

:D :D :D :D

z tą teorią bym polemizował, bardzo bym polemizował :wink: :wink:

czy trwale i czy zdaja egzamin razem z styropianem i tynkiem jako sciana 2-warstwowa!?

Nie martw się, są trwałe i zdają egzamin ze styropianem :wink:

Żeby ściana miała lepsze parametry cieplne i akustyczne można dać Maxa w poprzek -ściana ma grubość 28,8cm (my tak zrobiliśmy).

TYLKO TAK SIĘ DAJE!

Wzdłuż to może na ścianki działowe, a na zewnętrzne to tylko i wyłącznie w poprzek - tak jest ten pustak zaprojektowany i w takim ułożeniu podaje się jego współczynnik przenikania ciepła.

i max może być różny. Są kozłowice, są plecewice i jakieś różyce czy cos tam. Ja budowałam z kozłowic. Równe, ładne. Żadnych popękanych w palecie. Ale już w ścianie mi jednego załatwili ciesle - wybili dziur przy wciąganiu belki. Niby nie dużą, ale jednak....

No i kołki czarno w tym widzę