gienek11 20.09.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Witam Posiadam działkę która składa sie z 3 rodzajów gruntów:Rolna/budowlana - górna częśćlas - skarpałąka - dolna część Planuję zrobić dojazd do dolnej części działki przez las, lecz żeby dało sie tam dojechać muszę wyciąć dwa dęby. I teraz - czy muszę mieć na to zgodę, bo czytając art 83 ust 6 pkt 1 "ustawy o ochronie środowiska" - nie potrzebuję zezwolenia na wycięcie "drzew i krzewów: 1) w lasach" Czy dobrze myślę, czy też do lasów stosuje się odrębne przepisy? Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 21.09.2007 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 moze zadzwon do gminy do referatu lesnictwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 21.09.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Wszystko zależy czy te drzewa masz naniesione pojedynczo na mapkę, bo jak nie to wycinasz i już. Ja mam na mapce, bo działka też rolno-leśna i bez zgody ani rusz. A ty kmassz jeszcze ten komfort, że chyba nie masz na mapce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gienek11 21.09.2007 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Na działce, to po prostu las ... bez wyszczególnionych drzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 21.09.2007 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Wszystko zależy czy te drzewa masz naniesione pojedynczo na mapkę, bo jak nie to wycinasz i już. Ja mam na mapce, bo działka też rolno-leśna i bez zgody ani rusz. A ty kmassz jeszcze ten komfort, że chyba nie masz na mapce... Zygmor, ja już nie mam siły.. Kto pojedyńcze drzewa w lesie nanosi na mapę? Nadzór prowadzi Starostwo (albo zatrudnia leśniczego, albo robi to Nadleśnictwo na zlecenie) Jeśli jest sporządzony operat (plan urządzania lasu) wycinka bez pozwolenia, ale zgodnie z operatem. Jeśli brak- potrzebna decyzja po wizycie leśniczego w terenie. Obowiązek ocechowania drewna. To nic nie kosztuje. Leśniczy ds. lasów prywatnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 21.09.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Jeśli brak- potrzebna decyzja po wizycie leśniczego w terenie. Obowiązek ocechowania drewna. To nic nie kosztuje. Leśniczy ds. lasów prywatnych Kto szerzy takie nieprawdziwe informacje? Leśniczy? za darmo? Przecie bez flaszki ani rusz!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gienek11 21.09.2007 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 W międzyczasie dowiedziałem się w Starostwie, że mam zaprosić leśniczego na działkę i tyle. Ma określić czy sie nadają do wycięcia (flaszka Po wycięciu mają przybić numerki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 22.09.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Jeśli brak- potrzebna decyzja po wizycie leśniczego w terenie. Obowiązek ocechowania drewna. To nic nie kosztuje. Leśniczy ds. lasów prywatnych Kto szerzy takie nieprawdziwe informacje? Leśniczy? za darmo? Przecie bez flaszki ani rusz!!! Chyba masz jakieś uczulenie na punkcie leśników bo kiedyś też tutaj wyrażałeś swoją niepochlebną opinię (generalizując oczywiście ) na ich temat. Uważam, leśników (od gajowego do nadleśniczego) za porządnych facetów, chociaż wszędzie znajdzie się „czarna owca" . A może faktycznie kiedyś dowiemy się z telewizji, że panowie z alfabetem na plecach obalili na glebę jakiegoś gajowego w sprawie o flaszkę i pół kilo kiełbasy. O trzech pomidorach, które przy okazji tego korupcyjnego pijaństwa skonsumował, pewnie już nie wspomną, bo to będzie osobny zarzut . .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 22.09.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Kto szerzy takie nieprawdziwe informacje? Leśniczy? za darmo? Przecie bez flaszki ani rusz!!! Ty zapewne tak po sobie sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 23.09.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Uważam, leśników (od gajowego do nadleśniczego) za porządnych facetów, chociaż wszędzie znajdzie się „czarna owca" . Ależ ja nigdy nigdzie nie pisałem, że ktoś "po flaszce" jest gorszy od tego co "bez". Nawet Kwaśniewskiemu nie mam tego za złe. A leśniczy, człek pracujący dużo w terenie, antygrypinem zaszczepić się musi. I za to ich lubię. Niniejszym oświadczam, że wszelkie wypowiedzi podważające moje uznanie dla leśniczych (z wyjątkiem jednego) i ich pracy są nieprawdziwe! Howgh! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 23.09.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Kto szerzy takie nieprawdziwe informacje? Leśniczy? za darmo? Przecie bez flaszki ani rusz!!! Ty zapewne tak po sobie sądzisz? Fakt, po flaszce ruszam się zdecydowanie sprawniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 23.09.2007 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Lesniczy lesniczemu nie rowny Sa i tacy,ktorzy mowia,ze kazde drzewo mozna wyciac pod warunkiem,ze lezy pod nim flaszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 23.09.2007 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 A może faktycznie kiedyś dowiemy się z telewizji, że panowie z alfabetem na plecach obalili na glebę jakiegoś gajowego w sprawie o flaszkę i pół kilo kiełbasy. O trzech pomidorach, które przy okazji tego korupcyjnego pijaństwa skonsumował, pewnie już nie wspomną, bo to będzie osobny zarzut . .. To pewnie zależy od wyników wyborów. ja tam do nich pretensji w tym temacie nie mam. Zresztą, niby dlaczego mam mieć, skoro sam czasem na krzywy r.j się przy nich załapię ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts