Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycięcie dębów

Recommended Posts

Witam

Posiadam działkę która składa sie z 3 rodzajów gruntów:

Rolna/budowlana - górna część

las - skarpa

łąka - dolna część

Planuję zrobić dojazd do dolnej części działki przez las, lecz żeby dało sie tam dojechać muszę wyciąć dwa dęby.

I teraz - czy muszę mieć na to zgodę, bo czytając art 83 ust 6 pkt 1 "ustawy o ochronie środowiska" - nie potrzebuję zezwolenia na wycięcie "drzew i krzewów: 1) w lasach"

Czy dobrze myślę, czy też do lasów stosuje się odrębne przepisy?

Pozdrawiam

Jacek

Wszystko zależy czy te drzewa masz naniesione pojedynczo na mapkę, bo jak nie to wycinasz i już. Ja mam na mapce, bo działka też rolno-leśna i bez zgody ani rusz. A ty kmassz jeszcze ten komfort, że chyba nie masz na mapce...

Zygmor, ja już nie mam siły..

Kto pojedyńcze drzewa w lesie nanosi na mapę? Nadzór prowadzi Starostwo (albo zatrudnia leśniczego, albo robi to Nadleśnictwo na zlecenie) Jeśli jest sporządzony operat (plan urządzania lasu) wycinka bez pozwolenia, ale zgodnie z operatem. Jeśli brak- potrzebna decyzja po wizycie leśniczego w terenie. Obowiązek ocechowania drewna. To nic nie kosztuje.

Leśniczy ds. lasów prywatnych

Jeśli brak- potrzebna decyzja po wizycie leśniczego w terenie. Obowiązek ocechowania drewna. To nic nie kosztuje.

Kto szerzy takie nieprawdziwe informacje? Leśniczy? za darmo?

Przecie bez flaszki ani rusz!!!

Jeśli brak- potrzebna decyzja po wizycie leśniczego w terenie. Obowiązek ocechowania drewna. To nic nie kosztuje.

Kto szerzy takie nieprawdziwe informacje? Leśniczy? za darmo?

Przecie bez flaszki ani rusz!!!

Chyba masz jakieś uczulenie :wink: na punkcie leśników bo kiedyś też tutaj wyrażałeś swoją niepochlebną opinię (generalizując oczywiście :( ) na ich temat.

Uważam, leśników (od gajowego do nadleśniczego) za porządnych facetów, chociaż wszędzie znajdzie się „czarna owca" :( .

A może faktycznie kiedyś dowiemy się z telewizji, że panowie z alfabetem na plecach obalili na glebę jakiegoś gajowego w sprawie o flaszkę i pół kilo kiełbasy. O trzech pomidorach, które przy okazji tego korupcyjnego pijaństwa skonsumował, pewnie już nie wspomną, bo to będzie osobny zarzut :) :D :D .

..

Uważam, leśników (od gajowego do nadleśniczego) za porządnych facetów, chociaż wszędzie znajdzie się „czarna owca" :( .

Ależ ja nigdy nigdzie nie pisałem, że ktoś "po flaszce" jest gorszy od tego co "bez". Nawet Kwaśniewskiemu nie mam tego za złe. A leśniczy, człek pracujący dużo w terenie, antygrypinem zaszczepić się musi.

I za to ich lubię.

Niniejszym oświadczam, że wszelkie wypowiedzi podważające moje uznanie dla leśniczych (z wyjątkiem jednego) i ich pracy są nieprawdziwe! Howgh!

A może faktycznie kiedyś dowiemy się z telewizji, że panowie z alfabetem na plecach obalili na glebę jakiegoś gajowego w sprawie o flaszkę i pół kilo kiełbasy. O trzech pomidorach, które przy okazji tego korupcyjnego pijaństwa skonsumował, pewnie już nie wspomną, bo to będzie osobny zarzut :) :D :D .

..

To pewnie zależy od wyników wyborów.

ja tam do nich pretensji w tym temacie nie mam. Zresztą, niby dlaczego mam mieć, skoro sam czasem na krzywy r.j się przy nich załapię ...