tomek1950 26.10.2007 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Problem w tym, że O jako O też się nie wymawia Może wypowie się na ten temat ktoś znający język. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 26.10.2007 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Analogia: córka pan Mniszka - panna Mniszkówna, corka pana Kupagi - panna Kupa...... :lol A córka pana Jemgi? popłakałam się ze smiechu zabawny ale niestety ... błędny zarcik bo nie tak jak sie kojarzy tylko zgodnie z poprawną odmiana polskich nazwisk - Kupażanka i Jemgiżanka pozdrawiam dobrze ,że to napisałaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Finia 27.10.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 A to ja też coś dorzucę ; moja siostra miała w pracy kolegę który nosił piękne nazwisko ( i tak się przedstawiał ) Gracjan Emmanuel Motyl. Ja z kolei w pracy spotkałam się z nazwiskiem Czternastek. I jeszcze taka historyjka : w miejscowości w której mieszka babcia mojego męża jest rodzinka która nazywa się Półcipka, wywołuje to ogólną radość zwłaszcza dzieci w szkole. W związku z tym pani nauczycielka wezwała rodziców i przeprowadziła z nimi delikatna rozmowę na temat ewentualnej zmiany nazwiska dzieci na panieńskie matki ponieważ są wyśmiewane i mają ogrom przykrości. Na co ojciec stwierdził " Mój dziadek był Półcipka , mój ojciec był Półcipka i moje dzieci też będą Półcipka"... no i cóż zrobić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 27.10.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 siostra mojego bylego faceta- powazna pani ordynator - po meżu - Pipka. zawsze byl rechot w aptece jak musialam wykupic recepty od niej a ze zwierzynca na jednej z imprez koscielnych proboszcz powiedzial: komunie bedzie dawal ksiadz Baran, a spowiadac beda Wilk i Zając Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Capricorn 27.10.2007 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Gracjan Emmanuel Motyl. Och, Motyl Emanuel i Makowa Panienka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 27.10.2007 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 no to dodam od siebie ciekawe zbiegi okolicznosci - nick jaki mam to kazdy widzi - budowa pod Krakowem w miejsowości no właśnie Krzywaczka (przeinaczana czasami na Krzywą Kaczke - teraz mozna pisac bo juz po wyborach:P) Ale do rzeczy - jak dostałem wypis z rejestru gruntów to oniemiałem bo musiałem uzuskać zgodę na pociągnięcie mediów przez działki państwa: Bała, Wilk i Rak Moje nazwisko tez nieco zwierzece bo jest tak nietoperz - mroczek. Wyobrazam sobie więc mine sąsiada jak przyjdzie mu do załatwiania zgody od Wilka, Raka i Mroczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 27.10.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 A w Tatrach jest taka smieszna miejscowość ... Zakopane czy jak jej tam ... - trudno znaleźć. Jak w tym dowcipasie z lat dziecięcych: pilot lecący nad Polską nie zobaczył 4 miast: Warszawa - bo odjechała, Łódź - bo odpłynęła, Zakopane - bo było zakopane i Częstochowa - bo sie często chowa. A co do miast - wśród latających jest taka opowieść o panu Kazimierzu, starej daty kierowniku lotów, którego młodzi piloci uwielbiali denerwować zgłaszając planowaną trasę przelotu słowami: "Kazimierz, nie liż cyców Haliny !". Oczywiście chodziło o trasę: Kazimierz - Nielisz - Cyców - Haliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 27.10.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 A ja pamiętam z wczesnych lat szkolnych, jak była moda na śmieszne nazwiska piłkarskie. Oczywiście wymyślane, ale zawsze pewnie jakaś podstawa była. I wtedy udawało się sprawozdawcę radiowego i operowało tymi nazwiskami. A byly m.in. takie:Szczydoniecki - polskiSzczypopasku - rumuńskiSrajpolini - włoskiGromkopierdiejew - ruskiMakutas Posampas - grekSkorwensen - szwedJebiesuki Nabosaka - japończykSam Cham - chińczykJebiea Szkwili - gruzin inne - jak coś sobie przypomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 28.10.2007 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 A ja pamiętam z wczesnych lat szkolnych, jak była moda na śmieszne nazwiska piłkarskie. Oczywiście wymyślane, ale zawsze pewnie jakaś podstawa była. I wtedy udawało się sprawozdawcę radiowego i operowało tymi nazwiskami. A byly m.in. takie: Szczydoniecki - polski Szczypopasku - rumuński Srajpolini - włoski Gromkopierdiejew - ruski Makutas Posampas - grek Skorwensen - szwed Jebiesuki Nabosaka - japończyk Sam Cham - chińczyk Jebiea Szkwili - gruzin inne - jak coś sobie przypomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 28.10.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Z H na początku jest nieme, samo l na końcu się nie wymawia, a samo o... Tak, to prawda," h" na poczatku jest nieme, ale "l" na końcu nie wymawia sie tylko w pewnych zbitkach liter np: ....eil, ail, (czyta sie to : ej, aj). Hol piwinni wymówić : ol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 28.10.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Chiński minister budownictwa to Sam Miał.Japoński Minister budownictwa to Penk Tynk.A najsłynniejsza japońska gejsza nazywa się Mata Sepojebta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 28.10.2007 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 CZESC ANDZIK 78 COS MI SIE WYDAJE ZE JEDEN Z TYCH PROFESOROW MIAL KIEDYS PEWNe zdazenia otoz jadac do miejscowosci blaszki swoim autkiem widzac na drodze mloda niewiaste postanowil ja podwiezc no i jak sie zatrzymal zapytal -podwiezc cie ?( czyt. szybko podwiezccie) uslyszal - nie po trzysta klucac sie jeszcze z dobre 5 minut ze no zadarmo ja zawiezie zrezygnowal dopiero kolega mu uswiadomil ze to nie chodzilo o zawiezienie tylko o usluge jaka to juz ona sama wie POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 29.10.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Koledzy mojego Taty: Andrzej Śmieszny (fajny gość) Marian Młody (dla mnie to on jest lekko zdziecinniały) - zawsze w rejsach robi jakieś numery - to wpadnie do śluzy, to zgubi sztuczną szczękę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda25 29.10.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 moja koleżanka ma na nazwisko Stanik, jak byłyśmy dziewczynkami, chłopcy wołali za nią "stanik bez stanika"! to było straaaszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin-jogo 29.10.2007 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Wczoraj oglądałem Kroniki Filmowe Propaganda PRL-u. Może nad wyraz łatwo mnie rozśmieszyć i tekstami jednak pewne imię i nazwisko rozbawiło mnie do łez: "Czy znacie nasze kobiety z Moszczenicy?... Właśnie idą na zebranie koła gospodyń wiejskich, nie zatrzymujmy ich bo się śpieszą. Dowiemy się wszystkiego w świetlicy właśnie przemawia przewodnicząca koła gospodyń wiejskich Kunegunda Jemiołowa. Z okazji dnia kobiet dostarcza więcej jaj, mleka, tuczników...Stanisława Lebedź dodatkowych 1000 jaj słyszycie te brawa to Wiktoria Garnuch zobowiązała się do założenia we wsi czerwonego bydła" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 30.10.2007 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Wczoraj oglądałem Kroniki Filmowe Propaganda PRL-u. Może nad wyraz łatwo mnie rozśmieszyć i tekstami jednak pewne imię i nazwisko rozbawiło mnie do łez: "Czy znacie nasze kobiety z Moszczenicy?... Właśnie idą na zebranie koła gospodyń wiejskich, nie zatrzymujmy ich bo się śpieszą. Dowiemy się wszystkiego w świetlicy właśnie przemawia przewodnicząca koła gospodyń wiejskich Kunegunda Jemiołowa. Z okazji dnia kobiet dostarcza więcej jaj, mleka, tuczników...Stanisława Lebedź dodatkowych 1000 jaj słyszycie te brawa to Wiktoria Garnuch zobowiązała się do założenia we wsi czerwonego bydła" dobre.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 30.10.2007 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 przypomniałam sobie: mąż jak był dużo młodszy, razem ze swoim bratem broili i to nieźle. Nie wiem teraz gdzie to sie działo i co zmajstrowali razem ale finał był taki,że brat męża wszedł chyba na drzewo ,przyszedł właściciel kazał mu zejść i pyta sie o nazwisko a brat mówi '' Dzik'' pan na to ''ja ci dam dzika, mów jak sie nazywasz!'' no to brat powtórzył, jak sie tamten wkurzył to głowa mała, ale jakoś dotarło do niego ,że można sie Dzik nazywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 01.11.2007 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Sromowce Niżne u podnóża Trzech Koron w Pieninach już były ? Wychowawczyni mojej córki nazywa się Fiutkowska...I jest to jedna z niewielu nauczycielek w szkole, które znam z nazwiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.11.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Miałem w ogólniaku kolegę... Nazwisko miał dość pospolite, choć zielone... Ogórek. Ale chyba trzeba być mocno narąbanym z radości rodzicem, żeby pierworodnemu dać na imię ...Jurek! Do dziś nie poznałem większego "jajcarza"! Razem byliśmy na komisji poborowej... Dawno temu.... Muzykalny? - TAK! Na czym gra? - Mam stereo! Najnowszy model i puszczam często Luksemburg! Sport? TAK! Jaki? Szachy wodne! No naprawdę! Jutro mam pierwszy trening! Chce do wojska! TAK! TAK! TAK! Do komandosów! Wojsko jest fajne! Od tego nikt jeszcze nie umarł! Ja w telewizji stale oglądam! Dostał "E" OD RĘKI!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 03.11.2007 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Miałem kumpla w klubie lata temu. Miał po przodkach Trzęsimiech. Wołaliśmy zawsze "Mieszko trzęsący" za nim. A jak jade na kujawy to mijam zawsze Tumidaj. Extra. Brzydko mi się za każdym razem kojarzy ten Tumidaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts